Ο οικονομικός Τύπος της Παρασκευής

Η εφετινή έκθεση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ για την ελληνική οικονομία, οι αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο του Χρηματιστηρίου Παραγώγων, τα αποτελέσματα 9μήνου της Τράπεζας Πειραιώς είναι ορισμένα από τα θέματα που απασχολούν τα οικονομικά πρωτοσέλιδα της Παρασκευής.

Ο οικονομικός Τύπος της Παρασκευής
Η εφετινή έκθεση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ για την ελληνική οικονομία και οι σχετικές αντιδράσεις του ΣΕΒ, οι αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο του Χρηματιστηρίου Παραγώγων, τα αποτελέσματα εννεαμήνου της Τράπεζας Πειραιώς είναι ορισμένα από τα θέματα που απασχολούν τα οικονομικά πρωτοσέλιδα της Παρασκευής.

Οικονομία: Πολιτικές και οικονομικές αναταράξεις προκαλεί η έκθεση της Κομισιόν που προβλέπει διπλάσιο δημόσιο έλλειμμα το 2004, από εκείνο που αποδέχεται η κυβέρνηση με το προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού, αναφέρει η Καθημερινή.

Ανταγωνιστικότητα: Τη σαφή και σταθερή βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών επιχειρήσεων καταγράφει η εφετινή έκθεση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ (World Economic Forum) που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα σύμφωνα με το Βήμα.

Η Καθημερινή σημειώνει σχετικά πως η ελληνική οικονομία κατατάσσεται χαμηλότερα από τη Χιλή και είναι στην 35η θέση ανάμεσα σε 102 χώρες, ενώ η Ημερησία προσθέτει πως η Ελλάδα βελτιώθηκε στην κατάταξη για την επιχειρηματική ανταγωνιστικότητα, την εικόνα των ΔΕΚΟ και την τεχνολογία.

Σύμφωνα με την Εξπρές, διακυβεύεται μακροπρόθεσμα η θέση της Ελλάδας ως προς την ανταγωνιστικότητα σε σχέση με τους ευρωπαίους εταίρους της.

Κυβέρνηση: Στοίχημα για το ΠΑΣΟΚ και τον πρωθυπουργό Κ. Σημίτη αποτελεί η τοποθέτηση του Θ. Πάγκαλου σε θέση – κλειδί του προεκλογικού αγώνα, επισημαίνουν τα Νέα.

Εργασιακό Νομοσχέδιο: Σημαντικά κίνητρα προς τις επιχειρήσεις, σε μια προσπάθεια να αυξηθούν οι θέσεις απασχόλησης, περιλαμβάνει το εργασιακό νομοσχέδιο που προωθεί για ψήφιση η κυβέρνηση, αναφέρει το Κέρδος.

Η Οικονομική Ελευθεροτυπία κάνει λόγο για καθολική επισκόπηση των μέτρων για την ανεργία (μεγαλύτερο πρόβλημα των πολιτών βάσει των δημοσκοπήσεων) έγινε χθες από το υπουργικό συμβούλιο χωρίς να αποφύγει ανακύκλωση γνωστών δράσεων.

Παράγωγα: Σειρά αλλαγών στο θεσμικό πλαίσιο του Χρηματιστηρίου Παραγώγων πρόκειται να επέλθει σε σύντομο χρονικό διάστημα, με αφετηρία τη σύμπτωση απόψεων μεταξύ των τεχνοκρατών του ΧΠΑ και των μεγάλων παικτών της αγοράς, δηλαδή των Ειδικών Διαπραγματευτών, αναφέρει σε αποκλειστικό της δημοσίευμα η εφημερίδα Μέτοχος και Επενδύσεις.

ΣΕΒ: ”Παρά τη συνεχή βελτίωση των δεικτών ανταγωνιστικότητας, όπως του επιχειρηματικού δείκτη, αυτή δεν είναι ικανή ώστε να γίνει η χώρα ανταγωνιστικότερη από τις υπόλοιπες” ανέφερε μεταξύ άλλων ο ΣΕΒ μετά τη δημοσιοποίηση των στοιχείων για την ανταγωνιστικότητα μεταξύ 40 χωρών που έδωσε στη δημοσιότητα το World Economic Forum, αναφέρει η Ναυτεμπορική.

Νομισματική Ενοποίηση: Θέμα αξιοπιστίας και ύπαρξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως ηγέτιδας δύναμης στο διεθνές οικονομικό στερέωμα είναι για τον απερχόμενο πρόεδρο της ΕΚΤ Βιμ Ντούιζενμπεργκ η απαρέγκλιτη τήρηση του Συμφώνου Σταθερότητας, τονίζει η Εξπρές.

Τουρισμός: Μαύρη χρονιά είναι το 2003 για τον τουρισμό, σύμφωνα με το Βήμα, που επικαλούμενο έκθεση του ΕΟΤ αναφέρει πως ο αριθμός των ξένων επισκεπτών είναι μειωμένος κατά 3%. Η Ημερησία συμπληρώνει πως σύμφωνα με τις εκτιμήσεις οι ξένοι τουρίστες το 2004 θα φτάσουν στα 15 εκατομμύρια.

Ενέργεια: Εγκρίθηκαν 36 έργα για την ενέργεια, τονίζει το Κέρδος.

ΟΤΕ: Νέο κύμα φημολογίας περί ανασχηματισμού στην κορυφή του ΟΤΕ ενισχύθηκε χθες εξαιτίας της συνάντησης που πραγματοποιήθηκε μεταξύ του υπουργού Οικονομίας Ν. Χριστοδουλάκη και του προέδρου και του γενικού γραμματέα της ΟΜΕ-ΟΤΕ, κατόπιν αιτήματος της δεύτερης αναφέρει η Καθημερινή.

Γενική Τράπεζα: Δυο ελληνικές τράπεζες, η Aspis Bank και η Marfin Bank και μια ξένη που αποτελεί έκπληξη, η Societe Generale που δεν συμπεριλαμβανόταν στην αρχική λίστα επιλέγονται σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας Βήμα, να συμμετάσχουν στην τελική φάση του διαγωνισμού της Γενικής Τράπεζας.

Τράπεζα Πειραιώς: Στα αυξημένα μεγέθη εννεαμήνου της Τράπεζας Πειραιώς αναφέρονται τα οικονομικά πρωτοσέλιδα της Παρασκευής.

Tellas: Η επίσημη ανακοίνωση της σύστασης και στη συνέχεια της λειτουργίας της Tellas αποτέλεσε σίγουρα ηχηρή επιχειρηματική είδηση. Σε συνέντευξή του στον Μέτοχο και Επενδύσεις ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας κ. Pierluigi Quarenghi διαψεύδει μεταξύ άλλων, τα σενάρια περί αποχώρησης της Wind.

Betanet: Ομολογιακό δάνειο ύψους 12 εκατ. ευρώ εκδίδει η Betanet σύμφωνα με την εφημερίδα Χρηματιστήριο.

Yukos: Στα χέρια του Βλ. Πούτιν περνά ο έλεγχος της Yukos σύμφωνα με την Ημερησία που τονίζει πως μαίνεται ο πόλεμος Κρεμλίνου – Ολιγαρχών για την εξουσία στη Μόσχα, ενώ το Χρηματιστήριο τονίζει πως η πολιτική αστάθεια απειλεί τώρα τη Ρωσία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v