Τα οικονομικά πρωτοσέλιδα της Παρασκευής

Το ”μήνυμα” του πρωθυπουργού σε σχέση με την παροχολογία, οι πιέσεις στον πληθωρισμό από τις υψηλές τιμές του πετρελαίου, η έκθεση του ΙΟΒΕ βάσει της οποίας ο δείκτης οικονομικού κλίματος βελτιώθηκε, η νέα μετοχοποίηση της ΔΕΗ, καθώς και η πώληση χρυσού από την Τράπεζα της Ελλάδος, απασχολούν μεταξύ άλλων τον οικονομικό Τύπο της Παρασκευής.

Τα οικονομικά πρωτοσέλιδα της Παρασκευής
Το ”μήνυμα” του πρωθυπουργού σε σχέση με την παροχολογία, οι πιέσεις στον πληθωρισμό από τις υψηλές τιμές του πετρελαίου, η έκθεση του ΙΟΒΕ βάσει της οποίας ο δείκτης οικονομικού κλίματος βελτιώθηκε, η νέα μετοχοποίηση της ΔΕΗ, καθώς και η πώληση χρυσού από την Τράπεζα της Ελλάδος, απασχολούν μεταξύ άλλων τον οικονομικό Τύπο της Παρασκευής.

Σημίτης: Με τη φράση ”δεν μπορούν να γίνουν όλα μαζί” ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης έβαλε χθες, στη διάρκεια του Υπουργικού Συμβουλίου τέλος στην παροχολογία, όπως τονίζει το Κέρδος, ενώ η Ημερησία τονίζει πως ο κ. Σημίτης ζήτησε από τους υπουργούς να δείξουν σταθερότητα.

Σύμφωνα με την Εξπρές ο πρωθυπουργός, ο οποίος μεταξύ άλλων ζήτησε από τους υπουργούς να τηρήσουν σταθερά την προγραμματισμένη οικονομική πολιτική στο πλαίσιο του προϋπολογισμού, επιχειρεί να περιορίσει το κλίμα προεκλογικών διεκδικήσεων.

Καραμανλής: Τη διαβεβαίωση ότι η Ν.Δ. αντιμετωπίζει τους Ολυμπιακούς Αγώνες ως μείζονα εθνική προσπάθεια έδωσε χθες ο Κ. Καραμανλής, σύμφωνα με το Κέρδος.

Βουλευτές: Στις αντιδράσεις των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ αποδίδει η εφημερίδα τα Νέα την απόσυρση της διπλής κάλπης και της λίστας από τον νέο εκλογικό νόμο.

Μετοχοποιήσεις: Με ”μαγνήτη” την υψηλή κερδοφορία από επιχειρήσεις που έχουν ουσιαστικά το μονοπώλιο σε τομείς της κοινής ωφέλειας η κυβέρνηση προχωρεί σε νέες μετοχοποιήσεις, όπως τονίζει το Βήμα, ενώ προσθέτει πως αφενός σήμερα ξεκινά η νέα Ολυμπιακή και αφετέρου πως υπάρχουν ερωτηματικά για τις αυξήσεις των τιμολογίων στις ΔΕΚΟ.

Πληθωρισμός: ”Φωτιά” στον πληθωρισμό βάσει το πετρέλαιο σύμφωνα με τη Ναυτεμπορική, η οποία σημειώνει πως η άνοδος της τιμής του πετρελαίου δημιουργεί νέες πληθωριστικές πιέσεις στην οικονομία και προβλήματα υλοποίησης της οικονομικής πολιτικής.

ΙΟΒΕ: Έπειτα από τρεις συνεχείς μήνες στασιμότητας, ο δείκτης οικονομικού κλίματος βελτιώθηκε, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΙΟΒΕ, αναφέρει η Καθημερινή. Το Βήμα προσθέτει πως οι κατασκευές αποτέλεσαν ”ατμομηχανή” της ελληνικής οικονομίας, ενώ η Ημερησία επισημαίνει πως ύστερα από τρεις μήνες στασιμότητας ο δείκτης τον Ιούλιο κινήθηκε και πάλι ανοδικά.

Το Κέρδος συμπληρώνει πως στη βιομηχανία ο δείκτης παρουσίασε μικρή πτώση.

ΣΕΒ: Τις προτάσεις του για τον νέο αναπτυξιακό νόμο καταθέτει ο Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών, εκτιμώντας ότι παρά τα θετικά βήματα που έχουν γίνει με το σχέδιο που παρουσίασε η κυβέρνηση, απαιτούνται και άλλες βελτιώσεις προκειμένου να διαμορφωθεί έντονο επενδυτικό κλίμα, όπως τονίζει το Κέρδος.

Επιχειρήσεις: Αξιόλογη αντοχή στη διεθνή κρίση δείχνουν οι ελληνικές επιχειρήσεις, όπως τονίζει η Καθημερινή, η οποία προσθέτει πως σε δείγμα 153 εταιριών που αποτελεί το 45% των εισηγμένων καταγράφει στα ενοποιημένα αποτελέσματα αύξηση του κύκλου εργασιών κατά 8,6%, ενώ η βελτίωση των κερδών είναι 33,8%.

Εφορία: Μέσω της ρύθμισης με ευνοϊκούς όρους των παλαιών οφειλών στην Εφορία από μεταβιβάσεις ακινήτων (κληρονομιές, γονικές παροχές, δωρεές), η κυβέρνηση αναζητά πόρους που θα στηρίξουν τον προϋπολογισμό του 2004 και θα χρηματοδοτήσουν τις παροχές, τονίζει το Βήμα.

Καύσιμα: Μόλις λίγα μέτρα χωρίζουν την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομίας και τους βενζινοπώλες, οι οποίοι απειλούν με κλείσιμο των πρατηρίων αντιτιθέμενοι στην εγκατάσταση ταμειακών μηχανών, σημειώνει η Οικονομική Ελευθεροτυπία, ενώ το Βήμα προσθέτει πως το υπουργείο Ανάπτυξης επέβαλε νέα πρόστιμα για νοθεία.

ΗΠΑ: Το άλμα του ΑΕΠ στις ΗΠΑ, προκάλεσε τους κερδοσκόπους, σύμφωνα με το Βήμα, ενώ η Εξπρές τονίζει πως ο πόλεμος βελτιώνει το ΑΕΠ στις ΗΠΑ.

Τράπεζες: Γιατί είναι ”ακριβές” οι ελληνικές τράπεζες, αλλά και ποιες είναι οι προσδοκίες για το μέλλον, αναφέρεται ο Μέτοχος και Επενδύσεις.

Τράπεζα της Ελλάδος: Η Τράπεζα της Ελλάδος τα τελευταία πέντε χρόνια έχει λιώσει και μετατρέψει σε ράβδους διεθνών προδιαγραφών 81 τόνους χρυσού που αγόρασε με τη μορφή χρυσών νομισμάτων και πλακιδίων, τονίζει το Βήμα, ενώ προσθέτει πως οι Έλληνες έχουν ρευστοποιήσει περισσότερους από 80 τόνους χρυσών λιρών τα τελευταία 40 χρόνια.

Ολυμπιακή: Κατατίθεται η ρύθμιση για τη νέα εταιρία, όπως επισημαίνει η Καθημερινή.

ΔΕΗ: Στη ”λαμπερή” αύξηση κερδών κατά 76,7% της ΔΕΗ, αλλά και στο γεγονός ότι η Επιχείρηση οδεύει ξανά προς το Χ.Α. με κοινοπραξία ελληνικών κει ξένων τραπεζών να έχει αναλάβει την τρίτη μετοχοποίηση αναφέρεται ο οικονομικός Τύπος της Πέμπτης.

Εξάμηνα: Στα οικονομικά αποτελέσματα εξαμήνου των εισηγμένων εταιριών αναφέρονται τα σημερινά πρωτοσέλιδα επισημαίνοντας μεταξύ άλλων τα μεγέθη των ΟΤΕ, Vodafone – Panafon, ΑΓΕΤ, Τιτάν, Intracom, Μινωικές Γραμμές, Hyatt, Δέλτα Συμμετοχών, Δέλτα Παγωτού.

Γιάννης Καλογήρου: Ο ειδικός γραμματέας του προγράμματος ”Κοινωνία της Πληροφορίας”, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Μέτοχος και Επενδύσεις μιλάει για τα μεγάλα έργα πληροφορικής που… έρχονται.

Ivana Rupcic: Στις εκτιμήσεις της για την ανάπτυξη στις ΗΠΑ τους κινδύνους και τις επενδυτικές ευκαιρίες, αναφέρεται η Ivana Rupcic, επικεφαλής αναλύτρια της Royal Bank of Canada, στον Μέτοχο και Επενδύσεις.

TUI: Ένδειξη ανάκαμψης της τουριστικής αγοράς, θεωρούνται τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε χθες ο μεγαλύτερος τουριστικός όμιλος στην Ευρώπη TUI, του οποίου η μετοχή ενισχύθηκε κατά 5%, αναφέρει η Καθημερινή.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v