Τα οικονομικά πρωτοσέλιδα της Δευτέρας

Η σημερινή συνάντηση του πρωθυπουργού Κ. Σημίτη και του υπουργού Οικονομίας Ν. Χριστοδουλάκης, πως θα προχωρήσει η ”Χάρτα Σύγκλισης”, η αξία των συμμετοχών των ελληνικών βιομηχανιών, αλλά και η γερμανική οικονομία, απασχολούν μεταξύ άλλων τα οικονομικά πρωτοσέλιδα της Δευτέρας.

Τα οικονομικά πρωτοσέλιδα της Δευτέρας
Η σημερινή συνάντηση του πρωθυπουργού Κ. Σημίτη και του υπουργού Οικονομίας Ν. Χριστοδουλάκης, πως θα προχωρήσει η ”Χάρτα Σύγκλισης”, η αξία των συμμετοχών των ελληνικών βιομηχανιών, αλλά και η γερμανική οικονομία, απασχολούν μεταξύ άλλων τα οικονομικά πρωτοσέλιδα της Δευτέρας.

Κυβέρνηση: Εν μέσω καύσωνος, σεισμών και ολυμπιακών έργων και ενόψει ΔΕΘ, ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης και ο υπουργός οικονομικών Νίκος Χριστοδουλάκης θα συναντηθούν σήμερα, όπως αναφέρει η Οικονομική Ελευθεροτυπία, η οποία συμπληρώνει πως αφενός θα συζητήσουν το πώς θα προχωρήσει η ”Χάρτα Σύγκλισης” με πρώτο βήμα την ομιλία του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη και αφετέρου για έναν πρώτο έλεγχο όσον αφορά στην πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού.

Σύμφωνα με τη Ναυτεμπορική το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης θα προσπαθήσει με συντονισμένες κινήσεις στο θεσμικό και στο κοινωνικό τομέα να αναστρέψει τις δυσμενείς εντυπώσεις απέναντι στην κυβέρνηση, που καταγράφονται στην κοινή γνώμη.

Η Ημερησία σημειώνει πως οριστικοποιούνται σήμερα τα φορολογικά κίνητρα για τις μεγάλες επενδύσεις, ενώ επισπεύδονται οι μετοχοποιήσεις των ΕΥΔΑΠ και ΔΕΠΑ.

Σοφοκλέους: Κάτω από τη λογιστική τιμή διαπραγματεύονται 95 μετοχές, ενώ συνολικά 271 τίτλοι θεωρούνται υποτιμημένοι σε σχέση με τις ευρωπαϊκές αγορές, αναφέρει η Ημερησία, η οποία συμπληρώνει ποιες μετοχές έχουν τον ελκυστικότερο δείκτη τιμής προς λογιστική αξία.

Η εφημερίδα Χρηματιστήριο σημειώνει πως υποαξίες διατηρούν τα χαρτοφυλάκια των τραπεζών, ενώ συμπληρώνει πως αναμένεται νέο ράλι για να καλύψουν το χαμένο έδαφος.

Δημόσια Έργα: Μπλοκάρουν οι διαγωνισμοί και παγώνουν τα δημόσια έργα μετά την έκδοση της υπουργικής απόφασης που επιβάλλει τη δικαιολόγηση της απόρριψης όλων των προσφορών, ακόμη και των υπερβολικά χαμηλών, όπως τονίζει η Ναυτεμπορική.

ΚΠΣ: Τελευταία ευκαιρία, έχουν σύμφωνα με την Ημερησία, όσοι επιδιώκουν ενισχύσεις για τη βελτίωση των αγροτικών εκμεταλλεύσεών τους, καθώς οι αιτήσεις των αγροτών για το Γ’ ΚΠΣ μπορούν να κατατεθούν μέχρι τις 25 Σεπτεμβρίου.

Φορολογικές Δηλώσεις: Απαλλάσσονται από τη δήλωση 1.800.000 φορολογούμενοι από το 2004, σύμφωνα με την εφημερίδα τα Νέα, που επισημαίνει πως πρόκειται για 1.000.000 φορολογούμενους που έχουν εισόδημα από μισθούς και συντάξεις – από έναν εργοδότη – μέχρι 6.000 ευρώ, ενώ οι υπόλοιποι 800.000 υπολογίζει πως είναι οι φορολογούμενοι που έχουν εισόδημα από μισθούς και συντάξεις και από έναν εργοδότη πάνω από 6.000 ευρώ.

Βιομηχανία: Στο επίπεδο – ρεκόρ των 8,55 δισ. ευρώ ανήλθε η αξία των συμμετοχών των ελληνικών βιομηχανιών σε άλλες εταιρίες το 2002, σημειώνοντας αύξηση κατά 8,2% σύμφωνα με τη Ναυτεμπορική, η οποία προσθέτει πως ωστόσο, τελευταία η κυριαρχούσα τάση είναι η ”απαγκίστρωση” και οι ρευστοποιήσεις με επιστροφή στο core business.

ΗΠΑ: Ελλείμματα 84 δισ. δολαρίων ”πνίγουν” τις πολιτείες των ΗΠΑ, όπως αναφέρει η Ημερησία, η οποία προσθέτει πως πρόκειται για τη χειρότερη δημοσιονομική κρίση από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Γερμανία: Προσωρινά σε ύφεση βρίσκεται η γερμανική οικονομία, όπως αναφέρει η Ημερησία, σύμφωνα με την οποία για δεύτερο τρίμηνο το ΑΕΠ συρρικνώνεται, ενώ αναλυτές προβλέπουν ανάκαμψη στη μεγαλύτερη οικονομία της Ε.Ε. στο δεύτερο εξάμηνο του έτους.

Ανταγωνιστικότητα: Ιδιαίτερη σημασία για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας παρουσιάζουν τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν πρόσφατα από την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία, όπου φαίνεται ότι εκτός από τη θεαματική αύξηση του ΑΕΠ κατά 4,4% φέτος, όλες οι υπόλοιπες μεταβλητές αντιμετωπίζουν προβλήματα με πρώτα εκείνο των εξαγωγών, τονίζει η Ναυτεμπορική, σύμφωνα με την οποία προφανής αιτία της εξέλιξης αυτής είναι η μειωμένη ανταγωνιστικότητα.

Πάντειο: Για παράνομες εγγραφές στο Πάντειο κάνουν λόγο τα Νέα, σύμφωνα με τα οποία φοιτητές έμπαιναν χωρίς εξετάσεις με παραποιημένες ιατρικές βεβαιώσεις, ενώ επισημαίνουν και το ”ρεκόρ” ενός φοιτητή που πήρε πτυχίο σε επτά μήνες.

2004: Σε νέο ”άθλιο” - όπως το χαρακτηρίζει – δημοσίευμα από σύμβουλο των αγώνων αναφέρεται η Ελευθεροτυπία, σύμφωνα με το οποίο ο σύμβουλος ασφάλειας του ”Αθήνα 2004” Π. Ράιαν, τροφοδότησε με δηλώσεις του στον ”Γκάρντιαν” τη νέα επίθεση που δέχτηκε η χώρα για την ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων.

Ευρωπαϊκοί Κολοσσοί: Αισιόδοξο μήνυμα στέλνουν οι ευρωπαϊκοί κολοσσοί σύμφωνα με την Ημερησία, καθώς η κερδοφορία τους στο εξάμηνο ήταν πάνω από τις προσδοκίες της αγοράς.

Τηλεπικοινωνίες: Στα 2 δισ. θα φτάσουν οι χρήστες κινητών μέχρι το 2007 όπως αναφέρει το Χρηματιστήριο, σύμφωνα με το οποίο ο βαθμός διείσδυσης στην Ευρώπη βρίσκεται στο 83,6%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v