Τα οικονομικά πρωτοσέλιδα της Πέμπτης

Τα επίπεδα του πληθωρισμού του Ιουλίου, η νέα ”ευνοϊκή” ρύθμιση χρεών που ετοιμάζει του Υπουργείο Οικονομίας, η χθεσινή εναρμόνιση της Σοφοκλέους με τις ευρωπαϊκές αγορές, αλλά και οι λόγοι που αργεί η ανάκαμψη στη διεθνή οικονομία είναι ορισμένα από τα θέματα που επισημαίνουν τα οικονομικά πρωτοσέλιδα της Πέμπτης.

Τα οικονομικά πρωτοσέλιδα της Πέμπτης
Τα επίπεδα του πληθωρισμού του Ιουλίου, αλλά και εκτιμήσεις για τον πληθωρισμό του Αυγούστου, η νέα ”ευνοϊκή” ρύθμιση χρεών που ετοιμάζει του Υπουργείο Οικονομίας, η χθεσινή εναρμόνιση της Σοφοκλέους με τις ευρωπαϊκές αγορές, αλλά και οι λόγοι που αργεί η ανάκαμψη στη διεθνή οικονομία είναι ορισμένα από τα θέματα που επισημαίνουν τα οικονομικά πρωτοσέλιδα της Πέμπτης.



Πληθωρισμός: Η απουσία αποπληθωριστικής κατεύθυνσης στην οικονομία καταδεικνύει το γεγονός ότι ο δομικός πληθωρισμός, ο οποίος αποτελεί και τον ”σκληρό πυρήνα”, παρέμεινε αμετάβλητος τον Ιούλιο στο 3%, όπως τονίζει η Εξπρές. Το Κέρδος αναφέρει πως η διεύθυνση οικονομικών μελετών της Alpha Bank περιμένει νέα πτώση του πληθωρισμού τον Αύγουστο εκτιμώντας ότι θα διαμορφωθεί στο 3,3% από 3.6% τον Ιούλιο με τον δομικό πληθωρισμό να παραμένει αμετάβλητος στο 3%.

Σοφοκλέους: Τους ρυθμούς των ευρωαγορών, έστω και με καθυστέρηση, ακολούθησε χθες η Σοφοκλέους, με την έλλειψη πωλητών σε σειρά τίτλων του FTSE – 20, όπως τονίζει η Εξπρές. Η Ναυτεμπορική προσθέτει πως οι αγορές που πραγματοποιήθηκαν σε χαρτιά υψηλής κεφαλαιοποίησης, κυρίως τραπεζικά, παρέσυραν και μεγάλο μέρος της περιφέρειας με αποτέλεσμα η πλειονότητα των μετοχών να αποκομίσει κέρδη, ενώ η εφημερίδα Χρηματιστήριο τονίζει πως η Σοφοκλέους επιβεβαίωσε τα αντανακλαστικά της.

Σύμφωνα με το Βήμα, η Σοφοκλέους με κέρδη 23% από τον αρχή του έτους σημειώνει υπεραπόδοση σε σχέση με τις διεθνείς αγορές, ενώ από τις ανεπτυγμένες υπολείπεται μόνο αυτή του Nasdaq. Η Καθημερινή αναφέρει πως οι μετοχές είναι πρωταθλητές των κερδών καθώς εμφανίζουν τις καλύτερες αποδόσεις σε σχέση με τις άλλες εναλλακτικές επενδύσεις.

Στις δέκα ”παγίδες” που κρύβονται στην άνοδο αναφέρεται η εφημερίδα Μέτοχος και Επενδύσεις, επισημαίνοντας παράλληλα και ποιες μετοχές πρέπει να αποφεύγονται. Η Ημερησία τονίζει πως παρά το ράλι, μόνο 4 μετοχές βρίσκονται υψηλότερα από το 1999, ενώ οι υπόλοιπες καταγράφουν απώλειες έως και 99%.

Εισηγμένες: Εντυπωσιακή εκτίναξη στα προ φόρων κέρδη κατά 53,57% στο πρώτο εξάμηνο παρουσίασαν οι 38 πρώτες βιομηχανικές και εμπορικές επιχειρήσεις που δημοσίευσαν λογιστικές καταστάσεις, σύμφωνα με τη Ναυτεμπορική.

Δημόσιες Εγγραφές: ”Γκιλοτίνες” αναφέρει ο κ. Benjie Gallander, εκδότης ενός από τα πλέον επιτυχημένα επενδυτικά newsletter στον κόσμο, του ”Contra the Heard, πως αποδείχτηκαν ιστορικά οι δημόσιες εγγραφές, σε συνέντευξή του στον Μέτοχο και Επενδύσεις.

Εφορία: Κίνητρα για την τακτοποίηση των ληξιπρόθεσμων χρεών συνολικού ύψους 5,5 δισ. ευρώ προωθεί η εφορία, παρέχοντας στους οφειλέτες τη δυνατότητα να ρυθμίζουν τα πάσης φύσεων χρέη τους με τους όρους που αυτοί επιθυμούν, όπως τονίζει το Κέρδος.

Η Ελευθεροτυπία αναφέρει πως με μια απλή αίτηση περίπου 650.000 φορολογούμενοι που χρωστούν στο Δημόσιο φόρους εισοδήματος, ακινήτων κ.α. και πάνω από 300.000 ευρώ ο καθένας θα ρυθμίζουν το χρέος τους επιλέγοντας τον αριθμό των μηνιαίων δόσεων, ενώ προσθέτει πως το πλαφόν της δόσης παραμένει στα 300 ευρώ. Η Καθημερινή προσθέτει πως θα προβλεφθεί μείωση των μηνιαίων προσαυξήσεων για τις καθυστερούμενες οφειλές από 1,5% σε 1%.

Δύο νέα μέτρα παίρνει η κυβέρνηση για να απαλλάξει τους πολίτες και τις επιχειρήσεις από τη γραφειοκρατία της εφορίας, σύμφωνα με το Βήμα, το οποίο αναφέρει πως πρόκειται αφενός για χορήγηση φορολογικής ενημερότητας από τα ΚΕΠ και αφετέρου για εξυπηρέτηση μέσω e-mail.

Πανωτόκια: Περαιτέρω διευκρινίσεις, σχετικά με την εφαρμογή του Νόμου περί πανωτοκιών, παρέχει προς την Τράπεζα της Ελλάδος και την ένωση ελληνικών τραπεζών το υπουργείο Οικονομίας, με στόχο να επιλυθεί το ακανθώδες αυτό θέμα για τις επιχειρήσεις, αλλά και για τις τράπεζες, αναφέρει η Ναυτεμπορική.

Διεθνής Οικονομία: Μια τάση ανάτασης, υπό την καθοδήγηση της αμερικανικής δραστηριότητας, διακρίνεται για τη διεθνή οικονομία, σημειώνει η Εξπρές, η οποία ωστόσο αναφέρεται και στη χρονική διάρκεια που μπορεί να έχει. Στους λόγους που αργεί η ανάκαμψη στη διεθνής οικονομία αναφέρεται η εφημερίδα Μέτοχος και Επενδύσεις συμπληρώνοντας πως οι επενδυτικοί οίκοι εμφανίζονται συγκρατημένοι.

Τόκιο: Μαζικές παρεμβάσεις πραγματοποίησε η Ιαπωνία στη διεθνή αγορά συναλλάγματος, το τρίμηνο που έληξε στα τέλη Ιουνίου, διαθέτοντας το ποσόν ρεκόρ των 38,4 δισ. δολαρίων στην προσπάθειά της να αποδυναμώσει το γιεν, αναφέρει η Καθημερινή.

ΚΠΣ: Διορθωτικές κινήσεις στο τρίτο Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης, με ανακατανομές κονδυλίων και τη χορήγηση ”πριμ” στα επιχειρησιακά προγράμματα που εμφανίζουν ταχείς ρυθμούς υλοποίησης, δρομολογεί η κυβέρνηση σύμφωνα με την Εξπρές, ενώ η Ημερησία αναφέρει πως μέχρι το τέλος του 2003 θα έχει απορροφηθεί το 30% των κονδυλίων.

Ανατιμήσεις: Δεν έφθασαν στις λαϊκές αγορές οι ”τρελές” ανατιμήσεις που έγιναν προχθές στις χονδρικές τιμές πώλησης των οπωροκηπευτικών, σύμφωνα με το Βήμα.

Ακτοπλοΐα: Για ναυμαχίες ταχύπλοων – συμβατικών για την απόκτηση μεγαλύτερου μεριδίου στην πίτα των επιβατών κάνουν λόγο τα Νέα.

Ασφαλιστικές: Σωσίβιο στον κλάδο της ιδιωτικής ασφάλισης ρίχνει η κυβέρνηση με νομοθετική ρύθμιση που ψηφίζεται εντός του μηνός και θα έχει αναδρομική ισχύ από το 2002, αναφέρει η Εξπρές. Σύμφωνα με την εφημερίδα τα Νέα τα ασφαλιστήρια συμβόλαια κρύβουν παγίδες, με αποτέλεσμα πολλές φορές οι ασφαλισμένοι να βρίσκονται προ εκπλήξεως καθώς δημιουργούνται τριβές από ασάφειες στα ”ψιλά γράμματα”.

Αλιεύματα: Με ”ταυτότητα” θα πωλούνται τα ψάρια στην αγορά σύμφωνα με το Βήμα, το οποίο αναφέρει ότι σύμφωνα με απόφαση του υπουργείου Γεωργίας τα αλιεύματα θα συνοδεύονται από ετικέτα στην οποία θα αναφέρεται αν το προϊόν είναι αλιευμένο από τη θάλασσα ή τα γλυκά νερά και εάν πρόκειται για εισαγόμενο.

Εγνατία Τράπεζα: Αύξηση κερδών αναμένει η Εγνατία Τράπεζα, σύμφωνα με την εφημερίδα Χρηματιστήριο, η οποία προσθέτει πως τα κέρδη πιθανώς να ξεπεράσουν τα 21 εκατ. ευρώ.

Γερμανός: Ξεπέρασαν τις προβλέψεις τα αποτελέσματα της Γερμανός όπως αναφέρει η Ημερησία, σύμφωνα με την οποία τα κέρδη αναμένεται να βελτιωθούν κατα 15%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v