Τα οικονομικά πρωτοσέλιδα της Τετάρτης

Στις παρεμβάσεις του υπουργού ανάπτυξης Α. Τσοχατζόπουλου για την ακρίβεια, στην ανάκαμψη των υπηρεσιών σε ευρωζώνη και ΗΠΑ, στο πρόγραμμα των δημόσιων επενδύσεων, στην αύξηση των τιμών του πετρελαίου, αλλά και στην εισροή ”φρέσκου χρήματος” στην αγορά των αμοιβαίων αναφέρονται μεταξύ άλλων τα οικονομικά πρωτοσέλιδα της Τετάρτης.

Τα οικονομικά πρωτοσέλιδα της Τετάρτης
Στις παρεμβάσεις του υπουργού ανάπτυξης Α. Τσοχατζόπουλου για την ακρίβεια, στην ανάκαμψη των υπηρεσιών σε ευρωζώνη και ΗΠΑ, στο πρόγραμμα των δημόσιων επενδύσεων, στην αύξηση των τιμών του πετρελαίου, αλλά και στην εισροή ”φρέσκου χρήματος” στην αγορά των αμοιβαίων αναφέρονται μεταξύ άλλων τα οικονομικά πρωτοσέλιδα της Τετάρτης.

Τιμολογιακή Πολιτική: Αυτοσυγκράτηση στην τιμολογιακή πολιτική ζητεί από τις επιχειρήσεις ο υπουργός Ανάπτυξης Α. Τσοχατζόπουλος επισημαίνει η Ημερησία, η οποία προσθέτει πως επιβλήθηκαν πρόστιμα σε 15 πρατήρια καυσίμων, ενώ το Βήμα προσθέτει πως θα υπάρχουν έλεγχοι και νέα πρόστιμα στη μάχη κατά της ακρίβειας.

Σύμφωνα με την Εξπρές ο κ. Τσοχατζόπουλος επικαλούμενος στοιχεία της Eurostat έστειλε έμμεσα μήνυμα στις επιχειρήσεις να ρίξουν τις τιμές διότι τα τελευταία χρόνια εμφανίζουν υψηλή κερδοφορία. Η Οικονομική Ελευθεροτυπία τονίζει πως ο υπουργός Ανάπτυξης αλλά και ο υπουργός Οικονομικών Ν. Χριστοδουλάκης προσπάθησαν χθες να μεταφέρουν κλίμα αισιοδοξίας και αποκλιμάκωσης του πληθωρισμού.

Το Κέρδος τονίζει αφενός πως ο υπουργός Ανάπτυξης καλεί σε διάλογο τις επιχειρήσεις επικαλούμενος την ακρίβεια ενώ απειλεί με πλαφόν στα καύσιμα, και αφετέρου πως ο ίδιος βλέπει πτώση του πληθωρισμού τον Ιούλιο, ενώ σύμφωνα με τη Ναυτεμπορική ο κ. Τσοχατζόπουλος τόνισε στο μήνυμά του πως ύστερα από μια πενταετία αδιάλειπτης αύξησης των κερδών και των επενδύσεων οι επιχειρήσεις οφείλουν να στηρίξουν την αντιπληθωριστική πολιτική της κυβέρνησης.

Χρηματιστηριακές Συναλλαγές: Επέκταση ελέγχου στο Χ.Α. και για όσους διαχειρίζονται δημόσιο χρήμα ζήτησε χθες ο υπουργός πολιτισμού Ευ. Βενιζέλος σύμφωνα με την Ελευθεροτυπία.

Σοφοκλέους: Αυξημένα κατά 82,87% σε σχέση με πέρυσι, ήταν τον Ιούλιο τα έσοδα από τη φορολόγηση των χρηματιστηριακών συναλλαγών όπως αναφέρει η Ημερησία. Σύμφωνα με την Εξπρές το Χ.Α. προβληματίζεται για τη στρέβλωση που προκαλεί σε ανοδική αγορά η δέσμευση μη πωλήσεων από βασικούς μετόχους και προτίθεται να επανεξετάσει το θέμα τον Σεπτέμβριο. Το Βήμα αναφέρει πως χθες παρατηρήθηκε ήπια διόρθωση 0,41% στο Χ.Α, ενώ προσθέτει πως αν και παραδοσιακά το πρώτο μισό του Αυγούστου χαρακτηρίζεται από μείωση της συναλλακτικής δραστηριότητας εντούτοις η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα επίπεδα των 220 εκατ. ευρώ.

Διεθνείς Αγορές: Ιδιαίτερα ενθαρρυντικά αλλά και αρκετά αποθαρρυντικά στοιχεία ανακοινώθηκαν χθες για τις μεγάλες αγορές του πλανήτη με τον κλάδο υπηρεσιών να εμφανίζει βελτίωση στα τρία μεγάλα οικονομικά μπλοκ, αλλά την απασχόληση στην αμερικανική αγορά να σημειώνει μεγάλη βουτιά όπως τονίζει η Εξπρές.

Αμοιβαία: Η εισροή ”φρέσκου” χρήματος, που ξεπέρασε τα 651 εκατ. ευρώ, ήταν το στοιχείο που κυριάρχησε στην αγορά των αμοιβαίων κεφαλαίων κατά τη διάρκεια του Ιουλίου, όπως αναφέρει η Ναυτεμπορική.

Υπηρεσίες: Ατμομηχανή της ανάκαμψης φέρεται πως είναι οι υπηρεσίες σύμφωνα με την Ημερησία η οποία επισημαίνει πως ο δείκτης υπηρεσιών τον Ιούλιο κατέγραψε εντυπωσιακό άλμα και έφτασε στις 50,2 μονάδες στην Ευρώπη και στις 65,1 μονάδες στις ΗΠΑ, συμπληρώνοντας πως αντιπροσωπεύουν το 65% της ευρωπαϊκής οικονομίας και το 80% της αμερικανικής. Σύμφωνα με το Κέρδος οι ευρωπαϊκές υπηρεσίες χρειάστηκαν έξι μήνες για να κατακτήσουν το επίπεδο των 50 μονάδων που χωρίζει τη συρρίκνωση από την ανάπτυξη.

Δημόσιες Επενδύσεις: Κατά 50% αυξήθηκαν φέτος οι πληρωμές από το πρόγραμμα δημοσίων έργων όπως τονίζει η Ημερησία, η οποία αναφέρει πως στο επτάμηνο εκταμιεύτηκαν 4,3 δισ. ευρώ για δημόσια έργα. Η Ναυτεμπορική αναφέρει πως οι πληρωμές του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων, οι οποίες στο επτάμηνο του 2003 κάλυψαν το 48,9% του συνολικού ορίου, αυξάνονται με ικανοποιητικούς ρυθμούς, ενώ σύμφωνα με την Καθημερινή μόνο τον Ιούλιο οι πληρωμές από το πρόγραμμα των δημόσιων επενδύσεων ανήλθαν σε 1 δισ. ευρώ.

Πετρέλαιο: Ξεπέρασε τα 30 δολάρια το μπρεντ, όπως τονίζει το Βήμα, ενώ η Καθημερινή τονίζει πως το πετρέλαιο εκτοξεύτηκε χθες σε νέο ζενίθ για τα δεδομένα μετά τις πολεμικές επιχειρήσεις στο Ιράκ.

Ακτοπλοΐα: Για ”ναυμαχία” μεταξύ ΑΝΕΚ και Στρίντζη στη γραμμή των Χανίων κάνει λόγο η Ημερησία, σύμφωνα με την οποία η Στρίντζης ανακοίνωσε ότι τον Ιούλιο κάλυψε το 46,28% της μεταφοράς ΙΧ αυτοκινήτων από Πειραιά προς Χανιά.

Ολυμπιακά Έργα: Με 4,3 δισ. ευρώ χρηματοδότησε φέτος η κυβέρνηση τα μεγάλα έργα που συνδέονται με τους Ολυμπιακούς Αγώνες και την περιφερειακή ανάπτυξη και σύντομα θα φανούν τα αποτελέσματα τονίζει το Βήμα.

Ολυμπιάδα: Επιχειρηματικές δραστηριότητες που έχουν να κάνουν με την τεχνολογία, την κλωστοϋφαντουργία, τα αθλητικά είδη, τα προϊόντα διατροφής, την κατασκευή και εμπορία επίπλων και ηλεκτρικών ειδών ακόμη και εκδοτικές δραστηριότητες θα είναι οι μεγάλοι κερδισμένοι της Ολυμπιάδας όπως επεσήμανε χθες ο διευθύνων σύμβουλος του ”Αθήνα 2004” κ. Ιωάννης Σπανουδάκης, αναφέρει το Κέρδος.

Ολυμπιακή: Κατασπατάληση πόρων του επικουρικού τους ταμείου, αλλά και δημιουργία συνταξιούχων δυο ταχυτήτων, καταγγέλλουν οι 10.500 συνταξιούχοι της Ολυμπιακής σύμφωνα με την Καθημερινή.

Mega: Σε ”ανακωχή” λόγω κόστους εμφανίζονται να προχώρησαν χθες οι εκδοτικές δυνάμεις που ερίζουν στο ταμπλό της Σοφοκλέους για τον έλεγχο του Mega όπως αναφέρει η Εξπρές, σύμφωνα με την οποία ποσοστό 5,54% ”άλλαξε χέρια” κατά τη διάρκεια των τελευταίων πέντε συνεδριάσεων.

Germanwings: Η αεροπορική εταιρία χαμηλού κόστους Germanwings προσθέτει τρεις ακόμη πτήσεις την εβδομάδα από τη Θεσσαλονίκη προς τη Γερμανία από τις 16 Σεπτεμβρίου, αναφέρει η Εξπρές.

Πολεμική Βιομηχανία: Εγκρίθηκε η συγχώνευση Πυρκάλ – ΕΒΟ σύμφωνα με το Βήμα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v