Τα οικονομικά πρωτοσέλιδα της Παρασκευής

Η επιστολή διαμαρτυρίας των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ για το πόθεν έσχες, το δημόσιο χρέος το οποίο φέρεται να διεθνοποιείται, οι αποδόσεις της Σοφοκλέους τον Ιούλιο και το βασικό επιτόκιο του ευρώ που παρέμεινε αμετάβλητο απασχολούν μεταξύ άλλων τα οικονομικά πρωτοσέλιδα της Παρασκευής.

Τα οικονομικά πρωτοσέλιδα της Παρασκευής
Η επιστολή διαμαρτυρίας των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ για το πόθεν έσχες, το δημόσιο χρέος το οποίο φέρεται να διεθνοποιείται, οι αποδόσεις της Σοφοκλέους τον Ιούλιο και το βασικό επιτόκιο του ευρώ που παρέμεινε αμετάβλητο απασχολούν μεταξύ άλλων τα οικονομικά πρωτοσέλιδα της Παρασκευής.

Κωδικοί - Βουλευτές: Στη δημόσια επιστολή των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ προς τον πρωθυπουργό αναφέρεται το Βήμα, επισημαίνοντας πως απειλούν να ”ξαναχτυπήσουν” και για τον εκλογικό νόμο, ενώ σύμφωνα με την Ελευθεροτυπία στην επιστολή οι βουλευτές αναφέρουν πως ”τους προσβάλλει ο έλεγχος”.

Για ”μπουρίνι” στο ΠΑΣΟΚ για το πόθεν έσχες κάνουν λόγο τα Νέα αναφερόμενοι στην επιστολή διαμαρτυρίας που υπέγραψαν οι βουλευτές. Σύμφωνα με το Κέρδος στους κόλπους της Κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ, ξέσπασε χθες ανταρσία με αφορμή το απόρρητο των χρηματιστηριακών συναλλαγών, ενώ η Εξπρές συμπληρώνει πως η συγκεκριμένη κίνηση έρχεται να ακυρώσει πολιτικά τη διαδικασία ανοίγματος των χρηματιστηριακών κωδικών.

Δημόσιο χρέος: Το ελληνικό δημόσιο χρέος διεθνοποιείται τονίζει η Καθημερινή, η οποία αναφέρει πως τα τελευταία στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος αποκαλύπτουν ταχύτατη αύξηση του ποσοστού του δημοσίου χρέους που κατέχουν ξένοι πιστωτικοί οργανισμοί και επενδυτές. Σύμφωνα με τη Ναυτεμπορική το 60% των δημοσίων εσόδων προέρχεται από την έμμεση φορολογία.

Σοφοκλέους: Εντυπωσιακός ήταν ο Ιούλιος για τη Σοφοκλέους σύμφωνα με το Βήμα, το οποίο αναφέρει πως ο Γενικός Δείκτης σημείωσε απόδοση 14,09%, ενώ Ναυτεμπορική συμπληρώνει πως την εικόνα της χθεσινής ημέρας στη Σοφοκλέους συνέθεσαν η ελεγχόμενη διόρθωση των τραπεζών, συγκρατημένες απώλειες για αρκετά χαρτιά και παραμονή του ενδιαφέροντος σε μεσαία και μικρή κεφαλαιοποίηση.

Η Εξπρές κάνει αναφορές σε deals στη Σοφοκλέους, τα οποία και δημιουργούν ανησυχίες στην αγορά.

Η εφημερίδα Μέτοχος και Επενδύσεις αναφέρει πως το κράτος οδηγεί την άνοδο στη Σοφοκλέους, αναφέροντας πως αν δείξουμε σε έναν ξένο την πορεία του ΧΑ από τις 14 Μαρτίου μέχρι τις τελευταίες ημέρες και του ζητήσουμε να μαντέψει την αιτία της μεγάλης θετικής διαφοροποίησης που έχει διαγραφεί μέχρι τώρα, το πρώτο στο οποίο θα σκεφτεί να αποδώσει το φαινόμενο είναι η βελτίωση της οικονομίας μας, γεγονός για το οποίο θα πέσει έξω βέβαια.

Επιτόκια: Αμετάβλητο παρέμεινε το βασικό επιτόκιο του ευρώ στο 2% όπως αναφέρει ο σημερινός οικονομικός Τύπος.

Eurostat: Σημαντική αύξηση κατά 67% παρουσίασαν οι οικογενειακές παροχές σε χρήμα στην Ελλάδα τη δεκαετία 1991 – 2000, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat όπως αναφέρει το Βήμα.

ΟΠΕΚ: Θα αυξήσει την παραγωγή ο Οργανισμός Πετρελαιοπαραγωγών Κρατών ΟΠΕΚ εάν η τιμή του ”μαύρου χρυσού” ξεπεράσει το εύρος των 22 έως 28 ευρώ το βαρέλι, τις επόμενες 20 εργάσιμες μέρες αναφέρει η Καθημερινή.

ΟΟΣΑ: Ο ΟΟΣΑ προσγειώνει χαμηλότερα την ευρωπαϊκή ανάπτυξη όπως αναφέρει το Κέρδος, το οποίο αναφέρεται επίσης και την εκτίναξη της ανάπτυξης των ΗΠΑ στο 2,4%. Η Εξπρές σημειώνει πως σύμφωνα με την έκθεση του ΟΟΣΑ η ευρωζώνη ανακάμπτει βραδέως.

Φάρμακα: Μειώσεις τιμών τουλάχιστον σε τρία φάρμακα θα περιλαμβάνει το νέο Δελτίο Φαρμάκων που πρόκειται να εκδώσει σήμερα το υπουργείο Ανάπτυξης, σύμφωνα με την Καθημερινή.

Επιχειρηματίες - Επιχειρήσεις: Αισιόδοξοι φέρονται οι ευρω-επιχειρηματίες, πλην των Ελλήνων όπως αναφέρει η Καθημερινή, σύμφωνα με την οποία ο δείκτης επιχειρηματικότητας της ευρωζώνης κατέγραψε στη ζώνη Ευρώ τον Ιούλιο επιδείνωση κατά 0,19 της μονάδας.

Σύμφωνα με το Βήμα δημιουργούνται νέα δεδομένα για την εγκατάσταση και λειτουργία βιομηχανιών και βιοτεχνιών σε κατοικημένες περιοχές. Η Ημερησία τονίζει πως οι έλληνες επιχειρηματίες είναι αισιόδοξοι, ενώ αναφερόμενη σε έρευνα της Eurostat προσθέτει πως ”αγκάθια” αποτελούν ο πληθωρισμός και η καταναλωτική εμπιστοσύνη.

Καύσιμα: Δύσκολα έβρισκε κανείς χθες καύσιμα σε Μακεδονία και Θράκη όπως αναφέρει η Οικονομική Ελευθεροτυπία.

Ιχθυοκαλλιέργειες: Όταν οι τιμές της τσιπούρας είναι αναρριχηθεί στις 3.000 δραχμές το κιλό, η ιχθυοκαλλιέργεια ήταν ένα εύκολο σπορ, αναφέρει ο Μέτοχος και Επενδύσεις, προσθέτοντας πως οι παραγωγοί πίστεψαν ότι ήταν αρκετό να ταΐζουν τα ψάρια, ενώ στη διάρκεια των ”εύκολων χρόνων” δεν χρειάστηκε να επενδύσουν για τη βελτίωση του προϊόντος.

Επενδυτικές: Τρεις μόνο εταιρίες επενδύσεων χαρτοφυλακίου έκλεισαν με κέρδη το πρώτο εξάμηνο του 2003 όπως αναφέρει το Κέρδος, ενώ συγκεκριμένα πρόκειται για τις Ελληνική ΑΕΕΧ, Πρόοδο ΑΕΕΧ και Πειραιώς Επενδύσεων.

Τράπεζες: Σημάδια ανάκαμψης παρουσιάζουν οι τράπεζες στην ευρωζώνη, σύμφωνα με την Ημερησία η οποία αναφέρει πως τα αποτελέσματα για το δεύτερο τρίμηνο του έτους από τον Deutsche Bank, την BNP Paribas, την HVB και την HBOS ήταν βελτιωμένα.

Ολυμπιακή: Ενίσχυσε τις επιφυλάξεις για τη σοβαρότητας της πρότασης εξαγοράς του 100% της Ολυμπιακής ο καθηγητής Ανδρέας Αθηναίος, που εκπροσωπεί το Hellenic Foundation και την AAHellas, αναφέρει η Καθημερινή.

ΟΤΕ: Ακριβότερες κατά 2,5 έως 7,5 φορές σε σύγκριση με την υπόλοιπη Ευρώπη είναι οι χρεώσεις του ΟΤΕ για την παροχή υπηρεσιών DSL, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία αποτελεί με διακοπή της χρηματοδότησης τμήματος του επιχειρησιακού ”Κοινωνία της Πληροφορίας” που αφορά στα ευρυζωνικά δίκτυα, επισημαίνει η Καθημερινή.

ΕΛΠΕ: Στις 18 Σεπτεμβρίου εγκρίνουν τα ΕΛΠΕ τη συγχώνευση όπως αναφέρει η Ναυτεμπορική.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v