Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ο Τύπος της Τρίτης

Τα αποτελέσματα τριμήνου των ΟΠΑΠ, MIG, ΑΤΕ, το "πάγωμα" των ναύλων από την Blue Star, οι εξελίξεις στον ΟΤΕ, είναι ορισμένα από τα θέματα που απασχολούν τον Τύπο σήμερα Τρίτη.

Τα αποτελέσματα τριμήνου των ΟΠΑΠ, MIG, ΑΤΕ, το "πάγωμα" των ναύλων από την Blue Star, οι εξελίξεις στον ΟΤΕ, είναι ορισμένα από τα θέματα που απασχολούν τον Τύπο σήμερα Τρίτη.

ΟΠΑΠ: Αύξηση 45,4% παρουσίασαν τα προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη του ΟΠΑΠ κατά το α’ τρίμηνο του 2008 και διαμορφώθηκαν στα 208,5 εκατ. ευρώ, ενώ οι πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 19,8% στα 1,379 δισ. ευρώ. Η αύξηση των πωλήσεων, αναφέρει η «Ημερησία», προήλθε κυρίως λόγω των ισχυρών επιδόσεων που σημείωσαν το KINO και το Πάμε Στοίχημα.

MIG: Σημαντική αύξηση της τάξης του 268% παρουσίασε η κερδοφορία μετά τους φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας της MIG στο α’ τρίμηνο 2008, καθώς διαμορφώθηκε στα 202,2 εκατ. ευρώ έναντι 54,9 εκατ. ευρώ πέρυσι. Όπως αναφέρει η «Ημερησία», η αύξηση της κερδοφορίας προήλθε κατά κύριο λόγο από τα αποτελέσματα της ίδιας της εταιρείας κατά 112 εκατ. ευρώ που προέρχονται από τις υπεραξίες των συναλλαγών και την πώληση του ΟΤΕ, αλλά και από υπεραξίες που προήλθαν από αναπροσαρμογές των ακινήτων της σερβικής εταιρείας ακινήτων RKB κατά 100 εκατ. ευρώ περίπου. Εν τω μεταξύ, όπως αναφέρει η εφημερίδα, κατά τη διάρκεια της γενικής συνέλευσης, ο διευθύνων σύμβουλος κ. Βγενόπουλος, ερωτώμενος για την περίπτωση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την Alpha Bank, δήλωσε ότι «δεν υπάρχει θέμα για την Alpha Bank» και ούτε η τράπεζα αναζητά στρατηγικό εταίρο.

Blue Star: Αιφνιδιάζοντας την ακτοπλοϊκή αγορά, η Blue Star ανακοίνωσε ότι δεν πρόκειται να προβεί σε καμιά αύξηση στους ναύλους της ολόκληρο το διάστημα της καλοκαιρινής σεζόν, διατηρώντας σταθερές τις τιμές που ισχύουν και έχουν ανακοινωθεί από τον Νοέμβριο του 2007, γράφει η «Καθημερινή».

ΜΕΤΚΑ: Η ΜΕΤΚΑ γνωστοποίησε χθες ότι δεν θα διεκδικήσει έργο της ΔΕΗ στη Ρόδο, αναφέρει η «Καθημερινή», σημειώνοντας ότι η διοίκηση της εταιρείας αποφάσισε να μην υποβάλει προσφορά στο διαγωνισμό της ΔΕΗ για το έργο της κατασκευής ενός σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας ισχύος 120 MW στη Ρόδο με προϋπολογισμό 120 εκατ. ευρώ και ημερομηνία υποβολής προσφορών την 6/6/2008.

ΟΤΕ: Συζητήθηκε χθες στο Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών η αίτηση ασφαλιστικών μέτρων που κατέθεσε η ΟΜΕ κατά της διοίκησης του ΟΤΕ και του Ελληνικού Δημοσίου. Οι εργαζόμενοι, αναφέρει η «Ελευθεροτυπία», ζητούν να υποχρεωθούν ο Οργανισμός και το Δημόσιο να χορηγήσουν άμεσα στην ΟΜΕ-ΟΤΕ όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για τις διαπραγματεύσεις με την Deutsche Telekom. Εν τω μεταξύ, η κυβέρνηση χαρακτηρίζει πολύ σοβαρό το κρούσμα των υποκλοπών που αποκαλύφθηκε για την Deutsche Telekom, αλλά θα περιμένει την γερμανική Δικαιοσύνη. ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ, ΣΥΡΙΖΑ από την πλευρά τους καλούν την κυβέρνηση να ακυρώσει τη συμφωνία με την DT για τον ΟΤΕ.

Τράπεζα Κύπρου: Την εξαγορά της ουκρανικής τράπεζας AvtoZAZBank ολοκλήρωσε η Τράπεζα Κύπρου, αφού εξασφάλισε όλες τις απαραίτητες εγκρίσεις από τις εποπτικές αρχές σε Κύπρο και Ουκρανία, αναφέρει η «Καθημερινή».

ΔΕΠΑ: Την κατασκευή τερματικού σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου στις εγκαταστάσεις της ΒΦΛ στη Νέα Καρβάλη Καβάλας, με σκοπό τη διασφάλιση εφεδρικών ποσοτήτων φυσικού αερίου, καθώς και την προώθηση της χρήσης φυσικού αερίου σε όλα τα απορριμματοφόρα των νομών Αττικής και Θεσσαλονίκης και στο σύνολο των ιδιωτικής χρήσης φορτηγών, ανακοίνωσε ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΠΑ, σύμφωνα με την «Καθημερινή».

Εμπορική Τράπεζα: Η Εμπορική Τράπεζα σχεδιάζει τη δυναμική επαείσοδό της στην αγορά των Βαλκανίων με επενδύσεις ύψους 50 εκατ. ευρώ ετησίως ως το 2011, γράφει το «Βήμα», αναφέροντας ότι η τράπεζα έχει παρουσία σε Βουλγαρία, Ρουμανία, Αλβανία και Κύπρο και με βάση το επιχειρηματικό σχέδιο για τις θυγατρικές του εξωτερικού, ως το 2011 το δίκτυο της Εμπορικής θα αριθμεί 309 καταστήματα, θα αποφέρει 255 εκατ. ευρώ έσοδα, με 4,5 δισ. ευρώ χορηγήσεις και 3,23 δισ. ευρώ καταθέσεις.

Αγροτική Τράπεζα: Συγκυριακή πτώση κερδών κατά 59,3% κατέγραψε η ATE Bank στο α’ τρίμηνο του 2008, τα οποία κατήλθαν στα 30,3 εκατ. ευρώ, έναντι 74,6 εκτα. Ευρώ του αντίστοιχου διαστήματος του 2007, αναφέρει η εφημερίδα «Χρηματιστήριο» σημειώνοντας ότι στο α’ τρίμηνο η ΑΤΕ πραγματοποίησε ρεκόρ διαγραφών προβληματικών δανείων, ύψους 455 εκατ. ευρώ.

Vivartia: Πτώση της τάξης του 60% κατέγραψαν τα ενοποιημένα προ φόρων κέρδη της Vivartia στο α’ τρίμηνο του 2008, τα οποία διαμορφώθηκαν στα 7,3 εκατ. ευρώ, έναντι 18,2 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2007, αναφέρει το «Κέρδος».

Real Estate: Κοινοπρακτικό σχήμα με ισόποση συμμετοχή πρόκειται να σχηματίσουν οι εταιρείες Φουρλής, Βάρδας, Intrakat, Construct Invest και Άλφα Γκρίσιν Infotech, προκειμένου να υλοποιήσουν επένδυση ύψους 140 εκατ. ευρώ στην Πολωνία, σύμφωνα με τη «Ναυτεμπορική».

Probank: Μεταξύ 65 και 100 εκατ. ευρώ εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί η αύξηση κεφαλαίου της Probank, η οποία θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο της δημόσιας προσφοράς αλλά και της ιδιωτικής τοποθέτησης κατά τη διαδικασία εισαγωγής της στο ΧΑ, που αναμένεται περί τις αρχές φθινοπώρου, σύμφωνα με την εφημερίδα «Χρηματιστήριο».

Σοφοκλέους: Περισσότερη σαφήνεια, μεγαλύτερη ακρίβεια και έγκαιρη ενημέρωση του επενδυτικού κοινού απαιτεί από τις εισηγμένες εταιρείες η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, όσον αφορά στη δημοσιοποίηση εκτιμήσεων ή προβλέψεων οικονομικών μεγεθών, σύμφωνα με τη «Ναυτεμπορική».

Ναυτιλία: Σε θετικό κλίμα πραγματοποιήθηκε χθες ευρεία σύσκεψη φορέων της αγοράς υπό τον υπουργό Ναυτιλίας Γ. Βουλγαράκη και τον Σπ. Καπράλο, για την εισαγωγή εταιρειών της ποντοπόρου ναυτιλίας στο ΧΑ. Το θεσμικό πλαίσιο είναι έτοιμο, δήλωσε ο κ. Καπράλος, ενώ ζητήθηκε η συμβολή των τραπεζών, όπως αναφέρει η "Εξπρές".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v