Ο οικονομικός Τύπος της Πέμπτης

Η απελευθέρωση της καταναλωτικής πίστης, οι δαπάνες για τις συντάξεις, η αναδιάρθρωση των χαρτοφυλακίων, τα οικονομικά αποτελέσματα τριμήνου των εισηγμένων εταιριών επισημαίνουν μεταξύ άλλων τα οικονομικά πρωτοσέλιδα της Πέμπτης.

Ο οικονομικός Τύπος της Πέμπτης
Η απελευθέρωση της καταναλωτικής πίστης, οι δαπάνες για τις συντάξεις, η αναδιάρθρωση των χαρτοφυλακίων, τα οικονομικά αποτελέσματα τριμήνου των εισηγμένων εταιριών επισημαίνουν μεταξύ άλλων τα οικονομικά πρωτοσέλιδα της Πέμπτης.

Διεθνές Νομισματικό Ταμείο: Παρέμβαση για την ανακοπή της ελεύθερης πτώσης του δολαρίου προαναγγέλλει το ΔΝΤ, σύμφωνα με την Οικονομική Ελευθεροτυπία, η οποία όμως επισημαίνει ότι ο διευθυντής του Χορστ Κέλερ, αρνείται να πει σε ποια ισοτιμία.

Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου: Άλλη μια προθεσμία χάθηκε χθες στις διαπραγματεύσεις για την απελευθέρωση του διεθνούς εμπορίου, καθώς δεν υπήρξε συμφωνία για τη μείωση των δασμών στα βιομηχανικά προϊόντα, τονίζει η Οικονομική Ελευθεροτυπία.

Καταναλωτικά Δάνεια: Για το μέγα άλμα της πλήρους απελευθέρωσης της καταναλωτικής πίστης προετοιμάζεται σήμερα η Τράπεζα της Ελλάδος, σε μια περίοδο ιδιαίτερα δυσχερή για την εγχώρια επιχειρηματική αγορά και σε χρόνο κατά τον οποίο άπαντες προσβλέπουν σε ενίσχυση της καταναλωτικής ζήτησης, τονίζει η Καθημερινή. Το Κέρδος αναφέρει πως το καταναλωτικό κοινό εφευρίσκει τρόπους να αυξάνει τα όριο των δανείων που δικαιούται, ενώ προσθέτει πως ένα ποσοστό της τάξεως του 90% των επισκευαστικών δανείων κατευθύνονται για καταναλωτικούς σκοπούς.

Σοφοκλέους: Οι ”μεγάλες” εταιρίες του ΧΑ ”σήκωσαν τον πήχη” της κερδοφορίας στη διάρκεια του πρώτου τριμήνου φέτος, επηρεάζοντας τα αποτελέσματα αλλά και τις προοπτικές του συνόλου των εισηγμένων στη Σοφοκλέους, αναφέρει η Ναυτεμπορική, σύμφωνα με την οποία οι 111 εισηγμένες που πρώτες δημοσίευσαν αποτελέσματα μέχρι χθες, βελτίωσαν κατά 7,3% τα συνολικά προ φόρων κέρδη τους, προκαλώντας ”ευχάριστη έκπληξη” στην αγορά.

Σύμφωνα με το Κέρδος μετά από επτά αρνητικές συνεδριάσεις, η εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά χθες αντέδρασε, ενώ η Ημερησία αναφέρει πως αναδιαρθρώνονται τα χαρτοφυλάκια καθώς υπάρχει στροφή από τα ομόλογα στις μετοχές.

Τιμάριθμος: Αγγίζει πάλι τα επίπεδα του 4% ο τιμάριθμος, σύμφωνα με την Ημερησία, η οποία αναφέρει πως η Στατιστική Υπηρεσία εκτιμά ότι με τα μέχρι στιγμής στοιχεία ο τιμάριθμος κυμαίνεται στο 3,8-3,9% από 3,4% που έκλεισε τον Απρίλιο.

Επενδυτικές Εταιρίες: Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς δεν πρόκειται να δεχθεί τη μετατροπή των επενδυτικών εταιριών σε άλλης μορφής εταιρίες, επισημαίνει η Καθημερινή.

Συντάξεις: Οι δαπάνες για τις συντάξεις αντιπροσωπεύουν το 12,5% του ΑΕΠ στην Ελλάδα, σύμφωνα με την Οικονομική Ελευθεροτυπία. Το Βήμα αναφέρει σχετικά πως οι πρόωρες συντάξεις απορροφούν στην Ελλάδα το 21,9% του συνόλου των συνταξιοδοτικών δαπανών, ενώ στην ΕΕ το αντίστοιχο ποσοστό είναι στο 4,9%. Σύμφωνα με τη Ναυτεμπορική η Ελλάδα είναι δεύτερη σε δαπάνες για χορήγηση πρόωρων συντάξεων μεταξύ των χωρών της ΕΕ.

Ευρώ: Ενώ εγείρεται ξανά και ξανά θέμα εμπιστοσύνης προς την πορεία της οικονομίας της Ζώνης του Ευρώ, καθώς διαπιστώνεται και επισήμως ότι η Ευρώπη της ΟΝΕ έχει τρωθεί από την κρίση, η ΕΚΤ, σύμφωνα με την Καθημερινή, απλά προσπαθεί να δικαιολογηθεί καλλιεργώντας ελπίδες.

Πτωχεύσεις: Επιχείρηση διάσωσης της ”Ιππόκαμπος” αναλαμβάνει η Αγροτική Τράπεζα, μέσω μελέτης βιωσιμότητας που θα εκπονήσει, αναφέρει η Καθημερινή.

ΔΕΗ – ΕΛΠΕ: Δεν άσκησαν τα ΕΛΠΕ τον ρυθμιστικό τους ρόλο για να συγκρατήσουν τις μεγάλες αυξήσεις που πυροδότησαν τον πληθωρισμό αναφέρει το Βήμα, δεδομένου ότι τα κρατικά διυλιστήρια παρουσίασαν αύξηση κερδών στο τρίμηνο κατά 132%, ενώ για τη ΔΕΗ το Βήμα αναφέρει πως δεν χρειαζόταν την τελευταία αύξηση που επέβαλε πέρυσι τον Ιούλιο στα τιμολόγιά της.

Επιτροπή Ανταγωνισμού: Στο ”μικροσκόπιο” της Επιτροπής Ανταγωνισμού θα βρεθούν τα ”ψιλά γράμματα” των τραπεζικών συμβάσεων και των ασφαλιστικών συμβολαίων, σύμφωνα με το Βήμα.

Ακτοπλοϊκές: Ως ”προμήνυμα” εκλαμβάνει η Ημερησία την εξαγορά του 5,27% των μετοχών των Μινωικών Γραμμών, ενώ κάνει λόγο για φόβους για νέες επιθετικές κινήσεις στην ακτοπλοΐα.

2004: Για έλεγχο των ενοικίων και των προμηθειών σε όλες τις περιφερειακές υπηρεσίες, με πλαφόν 2% στις δαπάνες του 2004, κάνει λόγο το Βήμα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v