Ο οικονομικός Τύπος της Παρασκευής

Η ενίσχυση των ενεργών κωδικών στη Σοφοκλέους, οι απώλειες των 468 εκατ. ευρώ από το Β’ ΚΠΣ, ο μηδενικός ρυθμός ανάπτυξης της ευρωζώνης στο α’ τρίμηνο του έτους, αλλά και τα αποτελέσματα της Eurobank και της Coca – Cola Τρία Έψιλον είναι ορισμένα από τα θέματα που επισημαίνουν τα οικονομικά πρωτοσέλιδα της Παρασκευής.

Ο οικονομικός Τύπος της Παρασκευής
Η ενίσχυση των ενεργών κωδικών στη Σοφοκλέους, οι απώλειες των 468 εκατ. ευρώ από το Β’ ΚΠΣ, ο μηδενικός ρυθμός ανάπτυξης της ευρωζώνης στο α’ τρίμηνο του έτους, αλλά και τα αποτελέσματα πρώτου τριμήνου της Eurobank και της Coca – Cola Τρία Έψιλον είναι ορισμένα από τα θέματα που επισημαίνουν τα οικονομικά πρωτοσέλιδα της Παρασκευής.

Σοφοκλέους: Για επιστροφή επενδυτών στη Σοφοκλέους κάνει λόγο η Ημερησία, σύμφωνα με την οποία οι ενεργοί κωδικοί τριπλασιάστηκαν. Σύμφωνα με το Κέρδος οι εκτιμήσεις από τη Citigroup για τη Σοφοκλέους είναι θετικές. Η Εξπρές σημειώνει πως η Ολυμπιάδα ”ζεσταίνει” την αγορά, η οποία φαίνεται πως περιμένει επενδύσεις μέσω εξαγορών ή συγχωνεύσεων σε υπηρεσίες όπως τα ξενοδοχεία και την επιβατηγό ναυτιλία. Σύμφωνα με τη Ναυτεμπορική είναι αξιοσημείωτη είναι αναθέρμανση του ενδιαφέροντος των επενδυτών που παρατηρείται τους τελευταίους μήνες στη χρηματιστηριακή αγορά.

Αλεξάκης: Αποκαθίσταται σταδιακά το κλίμα εμπιστοσύνης στο Χ.Α., ενώ καθοριστικός μήνας για τη στροφή είναι ο Απρίλιος και κατά τον οποίο η Σοφοκλέους σημείωσε τη δεύτερη μεγαλύτερη άνοδο τιμών στην Ευρώπη, δήλωσε ο πρόεδρος του Χ.Α. Π. Αλεξάκης σύμφωνα με την Ημερησία.

Deals: Η βελτίωση των συνθηκών στη χρηματιστηριακή αγορά, έστω και αν ουδείς μπορεί να εγγυηθεί τη διατήρηση της ανοδικής τάσης, δημιουργεί τώρα προϋποθέσεις για τη σύναψη επιχειρηματικών deals, τα οποία με τη σειρά τους μπορούν να δώσουν ”υπόβαθρο” στη διατήρηση του θετικού κλίματος, αλλά και να οδηγήσουν στην εξυγίανση εισηγμένων και μη επιχειρήσεων, επισημαίνει η εφημερίδα Μέτοχος.

Ευρωζώνη: Μηδενική ανάπτυξη παρουσίασε η ευρωζώνη, ενώ σύμφωνα με την Ημερησία φαίνεται πως η ύφεση χτυπάει την πόρτα της. Το Κέρδος συμπληρώνει πως η Ολλανδία έχει ήδη, από τεχνικής πλευράς, περάσει στην ύφεση. Η Εξπρές τονίζει πως σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat το ΑΕΠ παρέμεινε αμετάβλητο το α’ τρίμηνο. Για αναπτυξιακή συρρίκνωση στην ευρωζώνη κάνει λόγο η Καθημερινή, ενώ προσθέτει πως την ίδια στιγμή η Ελλάδα σημείωσε ανάπτυξη 4,3%, ενώ το Βήμα επισημαίνει πως απογοήτευσαν Γερμανία, Ιταλία και Ολλανδία.

Προϋπολογισμός: Σημαντικές παράπλευρες απώλειες για την οικονομία και συγκεκριμένα για την οριστικοποίηση του προυπολογισμού του 2002 αλλά και του φετινού, επισύρει η μείωση κατά 468 εκατ. ευρώ των εισπράξεων της Ελλάδας με την εκκαθάριση του Β’ ΚΠΣ, σύμφωνα με τη Ναυτεμπορική.

Επιτόκια: Νέα μάχη ξέσπασε μεταξύ των τραπεζών για τα στεγαστικά δάνεια, αναφέρει η Ημερησία, ενώ προσθέτει πως όλες οι τράπεζες προσφέρουν τώρα σταθερό επιτόκιο χαμηλότερο από το κυμαινόμενο, ενώ η Ναυτεμπορική χαρακτηρίζει πιο ελκυστικά τα σταθερά επιτόκια. Στις μειώσεις των επιτοκίων από την Εθνική και την Πειραιώς αναφέρεται η Καθημερινή, ενώ το Βήμα συμπληρώνει πως τα στεγαστικά είναι φθηνότερα με σταθερό επιτόκιο.

Εμπόριο: Τη μοναδική διαρθρωτική παρέμβαση που δεν επιθυμούν οι επιχειρηματίες εξαγγέλλει η κυβέρνηση, καθώς οι έμποροι σύμφωνα με την Καθημερινή διαφωνούν με την πρόταση του υπουργού Οικονομίας Ν. Χριστοδουλάκη για διεύρυνση του ωραρίου. Το Βήμα επισημαίνει πως από την πλειοψηφία του εμπορικού κόσμου υπάρχουν ισχυρές αντιδράσεις για την επιμήκυνση του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων με αφορμή τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004.

Pension Funds: Τους λόγους που δεν θα εφαρμοστούν τα pension funds στην Ελλάδα επισημαίνει ο Μέτοχος.

ΣΕΒ: Στο κενό φέρεται πως έπεσαν τα μηνύματα και οι προτάσεις του ΣΕΒ σύμφωνα με την Εξπρές, ενώ το Βήμα προσθέτει πως σύμφωνα με έκθεση του ΣΕΒ συνεχίζεται η επιβράδυνση της βιομηχανίας.

ΚΠΣ: Για το πως χάθηκαν τα 468 εκατ. ευρώ από το Β’ ΚΠΣ ενημερώνει η Ημερησία, ενώ η Οικονομική Ελευθεροτυπία προσθέτει πως το Β’ ΚΠΣ κλείνει με ζημιές τις τάξεως του 800 εκατ. ευρώ σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο υφυπουργός Χρ. Πάχτας. Στην ομολογία του κ. Πάχτα πως ”χάθηκαν” 372 εκατ. ευρώ αναφέρεται το Κέρδος, ενώ συμπληρώνει πως επιχείρησε να συμψηφίσει τις απώλειες με αυτές του Α’ ΚΠΣ, όταν ήταν υπεύθυνη για τις διαχειριστικές αστοχίες η κυβέρνηση της Ν.Δ. Σύμφωνα με την Καθημερινή ο υφυπουργός Οικονομίας αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να ζητηθεί επιστροφή πόρων από τους εργολάβους, ως αντιστάθμισμα της απώλειας 160 δισ. δρχ. από το Β’ ΚΠΣ.

ΙΚΑ: Ανασφάλιστος είναι 1 στους 5 εργαζόμενους, ενώ το ΙΚΑ διαθέτει, σύμφωνα με την Οικονομική Ελευθεροτυπία, μόνο 22 ελεγκτές αντί 105. Σύμφωνα με το Κέρδος το ΙΚΑ χάνει ετησίως 400 δισ. δρχ. από εισφοροδιαφυγή. Για ενιαίο ταμείο μισθωτών με βάση το ΙΚΑ κάνει λόγο η Εξπρές, το οποίο θα ασφαλίζει το 85% των εργαζομένων, ενώ θα υπάρχει άλλο ένα για τους ελεύθερους επαγγελματίες και ένα για τους αγρότες. Η Καθημερινή κάνει λόγο για ”αιμορραγία” πόρων για το ΙΚΑ από τη μη έγκαιρη καταβολή εισφορών του ιδιωτικού τομέα.

Ολυμπιακή: Στην τελική ευθεία μπαίνει η προσπάθεια για τη δημιουργία της νέας συρρικνωμένης Ολυμπιακής σύμφωνα με το Βήμα.

ΕΧΑΕ: Μειώνονται σε τέσσερις οι εταιρίες της ΕΧΑΕ, επισημαίνει η Καθημερινή.

Eurobank: Μεγαλύτερα από τα προβλεπόμενα εμφανίστηκαν τα κέρδη της Eurobank, όπως αναφέρει η Ημερησία, ενώ προσθέτει πως τα ενοποιημένα κέρδη ήταν στο α’ τρίμηνο κατά 4% σε σχέση με πέρυσι, αλλά υπερδιπλάσια του δ’ τριμήνου του 2002. Το Βήμα σημειώνει πως η Τράπεζα παρουσίασε ισχυρότερη θέση με κέρδη 65 εκατ. ευρώ, ενώ σύμφωνα με την Εξπρές η EFG Eurobank εμφάνισε κέρδη άνω των προσδοκιών. Ανάλογη είναι και η τοποθέτησης της εφημερίδας Χρηματιστήριο που αναφέρει πως τα κέρδη της Τράπεζας εξέπληξαν θετικά.

Τράπεζα Αττικής: Αύξηση κερδών κατά 6,1% παρουσίασε η Τράπεζα Αττικής στο α’ τρίμηνο, σύμφωνα με την Ημερησία.

ΑΤΕ: Στα 39,7 εκατ. ευρώ διαμορφώθηκαν τα προ φόρων κέρδη της Τράπεζας στο α’ τρίμηνο, σημειώνοντας κάμψη 31,1%, σημειώνει το Κέρδος.

ΔΕΗ: Είκοσι εκατ. ευρώ εισέπραξε η ΔΕΗ παρανόμως, σύμφωνα με την Ημερησία, ενώ το Βήμα αναφέρει πως η ΔΕΗ καλείται από τη ΡΑΕ να επιστρέψει 20 εκατ. ευρώ στους συνδρομητές.

Coca – Cola Τρία Έψιλον: Συρρίκνωση ζημιών, αύξηση EBITDA και λειτουργικών κερδών στο τρίμηνο, παρουσίασε η Τρία Έψιλον σύμφωνα με το Κέρδος, ενώ η Εξπρές προσθέτει πως η εταιρία εμφάνισε κάμψη των πωλήσεων κατά 5%. Το Χρηματιστήριο σημειώνει πως τα κέρδη της εταιρίας διέψευσαν τους αναλυτές.

Αλουμίνιον της Ελλάδος: Στην κλοιό του δολαρίου βρίσκεται η Αλουμίνιον της Ελλάδος, όπως τονίζει η εφημερίδα Μέτοχος, ενώ προσθέτει πως ολοκληρώνει βιομηχανική επένδυση ύψους 170 εκατ. ευρώ. Το Κέρδος αναφέρει πως η εταιρία θα διανείμει μέρισμα ύψους 0,90 ευρώ και απέδωσε τη μείωση των μεγεθών του 2002 στις τιμές αλουμινίου και στο ευρώ.

Σάνυο: Στην αφύπνιση της Σάνυο και στην σύμπλευση με την global Finance αναφέρεται ο Μέτοχος.

Ξυστό: Στις 3 Ιουλίου θα διεξαχθεί ο διαγωνισμός για το Ξυστό, ενώ όπως αναφέρει η Ημερησία ο ανάδοχους θα αναλάβει το έργο παραγωγής και διαχείρισης του στιγμιαίου λαχείου, ενώ το Κέρδος συμπληρώνει πως το ελάχιστο τίμημα ανέρχεται στα 300 εκατ. ευρώ.

Deutsche Telekom: Μετά από δύο χρόνια επέστρεψε στην κερδοφορία η Deutsche Telekom, ενώ στόχος του γερμανικού κολοσσού είναι να περιορίσει τα χρέη στα 52 δισ. ευρώ, έως το τέλος του έτους, αναφέρει η Ημερησία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v