Ο οικονομικός Τύπος της Τετάρτης

Οι νέες μετοχοποιήσεις του ΟΠΑΠ και της ΔΕΗ, οι απώλειες της ελληνικής ανταγωνιστικότητας, συνεδρίαση του Ecofin, η ισοτιμία ευρώ – δολαρίου, αλλά και η εντατικοποίηση των μέτρων κατά του Sars ύστερα από το χθεσινό ύποπτο κρούσμα είναι ορισμένα από τα θέματα που επισημαίνουν τα πρωτοσέλιδα της Τετάρτης.

Ο οικονομικός Τύπος της Τετάρτης
Οι νέες μετοχοποιήσεις του ΟΠΑΠ και της ΔΕΗ, οι απώλειες της ελληνικής ανταγωνιστικότητας, συνεδρίαση του Ecofin, η ισοτιμία ευρώ – δολαρίου, αλλά και η εντατικοποίηση των μέτρων κατά του Sars ύστερα από το χθεσινό ύποπτο κρούσμα είναι ορισμένα από τα θέματα που επισημαίνουν τα πρωτοσέλιδα της Τετάρτης.

Δημοσιονομική Πολιτική: Σε έξι βασικούς άξονες κινείται η δημοσιονομική πολιτική, που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση, μέχρι τη διεξαγωγή των εθνικών εκλογών, επισημαίνει η Οικονομική Ελευθεροτυπία. Στις αποκρατικοποιήσεις και στον συστηματικότερο έλεγχο των δημοσίων δαπανών προσβλέπει η κυβέρνηση για την εξομάλυνση της ιδιαίτερα δύσκολης δημοσιονομικής διαχείρισης, τονίζει η Εξπρές.

Αποκρατικοποιήσεις: Σε ιδιώτες θα περάσει το 49,9% των ΔΕΚΟ τονίζει η Ημερησία, η οποία συμπληρώνει πως τον Ιούνιο θα διατεθεί στη Σοφοκλέους το πρόσθετο πακέτο 24% του ΟΠΑΠ και το φθινόπωρο το τρίτο πακέτο μετοχών της ΔΕΗ, ενώ τα καλοκαίρι αναμένεται η μετοχοποίηση της ΕΤΑ με φιλέτο τα Ολυμπιακά έργα. Η Οικονομική Ελευθεροτυπία προσθέτει πως η κυβέρνηση προσδοκά πως με την ιδιωτικοποίηση του ΟΠΑΠ και της ΔΕΗ, θα αποκομίσει περί τα 1,2 – 1,3 δισ. ευρώ.

Προβληματίζει την αγορά η νέα μετοχοποίηση των ΟΠΑΠ και ΔΕΗ σύμφωνα με την Εξπρές, ενώ η Ναυτεμπορική συμπληρώνει πως τα έσοδα που αναμένονται από το σύνολο των αποκρατικοποιήσεων φέτος ανέρχονται σε 3 δισ. ευρώ και θα διατεθούν για τη μείωση του δημοσίου χρέους. Το Βήμα σημειώνει πως η κυβέρνηση επιστρέφει στη Σοφοκλέους για να αντλήσει με την κλασσική μέθοδο των μετοχοποιήσεων 1,2 – 1,3 δισ. ευρώ από την πώληση νέων πακέτων του ΟΠΑΠ και της ΔΕΗ.

Σοφοκλέους: Κόντρα στην ευρωπαϊκή τάση εμφανίσθηκε χθες η ελληνική κεφαλαιαγορά σύμφωνα με τη Ναυτεμπορική, ενώ το Κέρδος κάνει λόγο για δυναμική άνοδο στη Σοφοκλέους προσθέτοντας πως ιδιώτες επενδυτές που είχαν να κάνουν πράξεις από το Νοέμβριο επανεμφανίστηκαν.

Ανταγωνιστικότητα: Πέντε θέσεις έχασε η Ελλάδα και βρέθηκε από την 21η στην 26η στην κατάταξη μεταξύ 29 χωρών σε ό,τι αφορά την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας, τονίζει η Ημερησία. Πτωτική πορεία για δεύτερο συνεχόμενο έτος παρουσιάζει η ελληνική ανταγωνιστικότητα, αναφέρει η Εξπρές.

Σύμφωνα με το Κέρδος η σταθερά μειούμενη ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας εκπέμπει SOS προς κυβέρνηση, επιχειρήσεις και κοινωνία, ενώ η Καθημερινή τονίζει πως μειονεκτούν κυβερνητική και επιχειρηματική ικανότητα.

Χριστοδουλάκης: Στην πραγματοποίηση νέων μεγάλων επενδύσεων στη χώρα μας, εντάσεων όμως κεφαλαίου, καθώς και επενδύσεων που παράγουν καινοτόμα προϊόντα, θα είναι προσανατολισμένος ο νέος αναπτυξιακός νόμος, τον οποίο θα φέρει εντός του θέρους στη Βουλή ο υπουργός Οικονομίας Ν. Χριστοδουλάκης, όπως τονίζει η Ναυτεμπορική.

Ευρώ: Περιθώριο έως τα 1,30 δολ. Αμερικής δίνουν οι τραπεζίτες στο ευρώ, σύμφωνα με την Ημερησία, ενώ προσθέτει πως το 32% των επενδυτών εκτιμά πως το ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα είναι υπερτιμημένο. Για γόρδιο δεσμό στην ισοτιμία δολαρίου – ευρώ κάνει λόγο η Εξπρές, η οποία αναφέρεται στο χθεσινό ”νέο επεισόδιο στο σίριαλ” της αποδυνάμωσης του δολαρίου.

Ecofin: Ελεύθερα να επενδύουν όπου θέλουν τα ταμεία αποφάσισαν οι υπουργοί Οικονομικών των 15, σύμφωνα με την Εξπρές. Το Κέρδος τονίζει πως οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βλέπουν ανοιχτό τον δρόμο στη μείωση των επιτοκίων του ευρώ, ενώ η αλματώδης άνοδος του κοινού ευρωπαϊκού νομίσματος δεν προβληματίζει, τουλάχιστον μέχρι στιγμής. Η Ναυτεμπορική συμπληρώνει πως οι ίδιοι περιμένουν επιτάχυνση της ανάκαμψης από το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους και ακόμη μεγαλύτερη το 2004.

Sars: Οργανώνουν θαλάμους τα νοσοκομεία, ενώ την ίδια στιγμή οι νοσοκομειακοί αναφέρουν πως η υποδομή είναι ανεπαρκής, σημειώνει η Ελευθεροτυπία. Για παράταση αγωνίας σε ό,τι αφορά το περιστατικό στο Σισμανόγλειο κάνει λόγο η Ημερησία, σύμφωνα με την οποία σήμερα αναμένεται να είναι πιο σαφείς οι ενδείξεις για την 23χρονη.

Η Ναυτεμπορική αναφέρεται στην εντατικοποίηση των μέτρων προστασία από την άτυπη πνευμονία, ενώ το Βήμα σημειώνει πως οι ειδικοί συνιστούν ψυχραιμία μετά το ύποπτο κρούσμα άτυπης πνευμονίας.

Πετρέλαιο: Οι βομβιστικές επιθέσεις στη σαουδαραβική πρωτεύουσα επανέφεραν τους φόβους για διατάραξη της παγκόσμιας πετρελαϊκής προσφοράς, σύμφωνα με το Βήμα. Ανάλογη είναι και η τοποθέτηση της Καθημερινής η οποία αναφέρει πως οι βόμβες στο Ριάντ αύξησαν την τιμή του πετρελαίου.

Κουρής – Αθανασούλης: Στο παρασκήνιο των αποκαλύψεων των παρανομιών και ποιοι σπεύδουν να επωφεληθούν αναφέρεται η Ημερησία, επισημαίνοντας παράλληλα τι κρύβεται πίσω από τη συμφωνία μεταξύ Κουρή και Αθανασούλη.

ΣΕΒ: Ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας με προώθηση των διαρθρωτικών αλλαγών, την απελευθέρωση των αγορών, τη μείωση της γραφειοκρατίας θα είναι μεταξύ άλλων τα μηνύματα που θα απευθύνει για μια ακόμα φορά εφέτος ο επιχειρηματικός κόσμος προς την κυβέρνηση κατά τη σημερινή ετήσια γενική συνέλευση του ΣΕΒ. Οι επενδύσεις που θα φέρουν νέες θέσεις εργασίας θα βρεθούν σήμερα στο επίκεντρο των συζητήσεων στην γενική συνέλευση του ΣΕΒ, σύμφωνα με το Βήμα.

ΓΣΕΕ: Καμία αλλαγή στις εργασιακές σχέσεις λέει η ΓΣΕΕ, σε απάντησή της προς τον ΣΕΒ, αναφέρει η Ημερησία, ενώ το Κέρδος συμπληρώνει πως η ΓΣΕΕ ζήτησε από τον ΣΕΒ να δεχθεί το 35ώρο ώστε η πρώτη να αποδεχθεί τη μείωση των υπερωριών.

Τουρισμός: Σε μεγάλη αύξηση της ανεργίας στον τουριστικό τομέα, κατά τη διάρκεια των επόμενων ετών οδηγούν οι διαδοχικές κρίσεις στον τουρισμό όπως αναφέρει η Εξπρές. Έξαρση της ανεργίας και στον τουρισμό διαβλέπει η Μαρί Δασκαλαντωνάκη η οποία σύμφωνα με το Κέρδος έσπευσε χθες να κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου. Για μείωση αφίξεων αλλά και απασχόλησης στον τουρισμό κάνει λόγο η Καθημερινή.

Leasing: Προς κατάργηση τίθεται ο φόρος υπεραξίας για το leasing, ενώ θετική εκτιμάται πως θα είναι η επίδραση του συγκεκριμένου σχεδίου του υπουργείού στις εταιρίες του χώρου.

ΕΧΑΕ: Ενστάσεις φέρονται να υπάρχουν σύμφωνα με την Εξπρές σε ό,τι αφορά την ιδιωτικοποίηση του Χ.Α., η οποία σημειώνει πως ο πρόεδρος του ΣΜΕΧΑ κ. Βοϊλής δήλωσε αντίθετος με τη χρονική στιγμή που επελέγη για την ιδιωτικοποίηση του Χ.Α.

Eurobank: Για οριακή μείωση κερδών για την Eurobank κάνει λόγο η εφημερίδα Χρηματιστήριο καθώς αναφέρει πως θα διαμορφωθούν στα 62 εκατ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο του 2003.

ΑΓΕΤ Ηρακλής: Για έκτη φορά μέσα στα τελευταία 20 χρόνια, φέρεται κατά πάσα πιθανότητα να αλλάζει χέρια η ΑΓΕΤ Ηρακλής όπως αναφέρει η Καθημερινή έχουν ξεκινήσει οι συζητήσεις μεταξύ της Lafarge και του μεξικανικού κολοσσού Cemex ο οποίος δεν έχει παρουσία στη Γηραιά Ήπειρο. Για το ίδιο θέμα το Βήμα αναφέρει πως οι φήμες για πώληση της Ηρακλής δημιούργησε αναταραχή χθες στην εταιρία, ενώ συμπληρώνει πως το γραφείο επικοινωνίας της Ηρακλής διαψεύδει την προαναφερθείσα φημολογία.

Παντεχνική: Δύο νέα έργα ανέλαβε η Παντεχνική, αναφέρει η Εξπρές.

Σέλμαν: Ενισχυμένα μεγέθη αναμένει η Σέλμαν το 2003, με αύξηση των πωλήσεων κατά 8% και κέρδη ύψους 2 εκατ. ευρώ, σημειώνει το Χρηματιστήριο.

Stat Bank: Σημαντική άνοδος αναμένεται να καταγραφεί στην αγορά των τυποποιημένων κρουασάν αλλά και των γλυκών και αλμυρών σνακς στην επόμενη διετία, αναφέρει η Εξπρές σύμφωνα με έρευνα της Stat Bank.

UBS AG: Κέρδη υψηλότερα των αναμενόμενων ανακοίνωσε η UBS AG στο πρώτο τρίμηνο του 2003, σύμφωνα με την Εξπρές. Το Κέρδος αναφέρει πως σύμφωνα με τον πρόεδρο της UBS κ. Βούφλι ”αρχίζει να διαφαίνεται το τέλος της bear market”.

British Airways: Και πτήση Αθήνα – Gatwick θα πραγματοποιεί το καλοκαίρι η British Airways σύμφωνα με την Καθημερινή.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v