Ο οικονομικός Τύπος της Μ. Τετάρτης

Η έκθεση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Ν. Γκαργκάνα και οι συστάσεις του για το ασφαλιστικό, η παραπομπή της χώρας μας στο Ευρωπαίο Δικαστήριο για τις κρατικές ενισχύσεις στην Ολυμπιακή, αλλά και το χθεσινό ”ράλι” του ευρώ, είναι ορισμένα από τα θέματα που απασχολούν τον οικονομικό Τύπο της Μ. Τετάρτης.

Ο οικονομικός Τύπος της Μ. Τετάρτης
Η έκθεση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Ν. Γκαργκάνα και οι συστάσεις του για το ασφαλιστικό, η παραπομπή της χώρας μας στο Ευρωπαίο Δικαστήριο για τις κρατικές ενισχύσεις στην Ολυμπιακή, αλλά και το χθεσινό ”ράλι” του ευρώ, είναι ορισμένα από τα θέματα που απασχολούν τον οικονομικό Τύπο της Μ. Τετάρτης.

Γκαργκάνας: Σε τολμηρές συστάσεις για επέκταση της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης προχώρησε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Ν. Γκαργκάνας σύμφωνα με την Καθημερινή, ενώ η Οικονομική Ελευθεροτυπία προσθέτει πως ο κ. Γκαργκάνας χαρακτήρισε την ασφαλιστική μεταρρύθμιση που πραγματοποίησε πέρυσι η κυβέρνηση ανεπαρκή, καθώς περιορίστηκε μόνο στο ΙΚΑ.

Το Βήμα επισημαίνει πως ένα χρόνο πριν από τις εκλογές η Τράπεζα της Ελλάδος ανησυχεί για τα διαρθρωτικά προβλήματα της οικονομίας που η λύση τους αναβάλλεται από χρόνο σε χρόνο και καλεί την κυβέρνηση να αγνοήσει το πολιτικό κόστος και να προχωρήσει σε άμεσες λύσεις.

Σύμφωνα με τη Ναυτεμπορική, ο κ. Γκαργκάνας εισηγήθηκε χθες μεταξύ άλλων, την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης προκειμένου να καλυφθούν οι μελλοντικές δαπάνες για τη χρηματοδότηση του ασφαλιστικού συστήματος. Η Ημερησία προσθέτει πως ο κ. Γκαργκάνας εισηγήθηκε τη δημιουργία δεύτερου και τρίτου πυλώνα ασφάλισης με κεφαλαιοποιητικά χαρακτηριστικά.

Το Κέρδος επισημαίνει πως σύμφωνα με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος οι έλληνες πρέπει να δουλέψουμε περισσότερο και για περισσότερα χρόνια, ενώ η Εξπρές αναφέρεται στην έντονη ανησυχία που εμπεριέχει η έκθεση του κ. Γκαργκάνα για το ασφαλιστικό αλλά και στην απουσία ουσιαστικής μείωσης του δημοσίου χρέους.

Ξένες Επενδύσεις: Σχεδόν μηδενικές (53 εκατ. ευρώ) ήταν οι άμεσες ξένες επενδύσεις στην Ελλάδα από μη κατοίκους κατά το 2002, επισημαίνει η διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, σύμφωνα με το Βήμα.

Σοφοκλέους: Η εκ νέου ανοδική (σε ορισμένες περιπτώσεις κερδοσκοπική) αντίδραση των μετοχών εταιριών της περιφέρειας οδήγησε την πλειονότητά των μετοχών (συνολικά 245 τίτλοι) με κέρδη χθες στο Χ.Α., αναφέρει το Βήμα. Σύμφωνα με την Εξπρές τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου του 2003 και ο όγκος τον συναλλαγών θα κρίνουν την αντοχή της ανόδου στη Σοφοκλέους.

Πτωχευτικό Δίκαιο: Για τομή στο πτωχευτικό δίκαιο κάνει λόγο η Ημερησία σύμφωνα με την οποία θα δίνεται νέα ευκαιρία σε όσους πτώχευσαν.

Δ’ ΚΠΣ: Τέσσερις περιφέρειες της Ελλάδας, η Αττική, τα Νησιά του Νοτίου Αιγαίου, η Στερεά Ελλάδα και πιθανόν η Κεντρική Μακεδονία θα υποστούν δραστική μείωση των κοινοτικών κονδυλίων, αναφέρει μεταξύ άλλων το Βήμα.

Έλλειμμα: Διευρύνθηκε κατά 7,5% το εμπορικό έλλειμμα σύμφωνα με στοιχεία του Ιανουαρίου, αναφέρει η Ημερησία, η οποία προσθέτει πως το άνοιγα ξεπέρασε σε ετήσια βάση τα 1,8 δισ. ευρώ.

Τουρισμός: Για πρωτοβουλία 13 φορέων προκειμένου να συσταθεί Τουριστικό Επιμελητήριο κάνει λόγο η Καθημερινή, ενώ το Κέρδος προσθέτει πως όλοι οι φορείς πλην των ξενοδοχείων συνυπέγραψαν διακήρυξη για τη σύσταση Επιμελητηρίου. Η Εξπρές αναφέρει πως στο Επιμελητήριο θα ενταχθούν άμεσα όσες κατηγορίες επιχειρήσεων αδειοδοτούνται απ τις υπηρεσίες Τουρισμού.

Σύμφωνα με το Βήμα, μέχρι τα μέσα Μαρτίου οι κρατήσεις των ξενοδοχείων ήταν μειωμένες κατά 30% ως 40% στα Δωδεκάνησα και την Κρήτη.

Ίδρυση Εταιριών: Ελκυστικότερο επιχειρηματικό περιβάλλον για την πρώτη εγκατάσταση επιχειρήσεων με τη μείωση των γραφειοκρατικών απαιτήσεων σε λιγότερο από 15 ημέρες και κόστος που θα ανέρχεται σε πρώτη φάση σε περίπου 800 ευρώ επιδιώκει το Υπουργείο Ανάπτυξης, σύμφωνα με το Κέρδος.

Ολυμπιακή Αεροπορία: Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο θα κληθεί να δώσει τις οριστικές απαντήσεις για τη νομιμότητα ή μη, των ενισχύσεων ύψους 200 εκατ. ευρώ που το κράτος έχει χορηγήσει στην Ο.Α. από το 1998 έως σήμερα, αναφέρει η Καθημερινή. Η Ναυτεμπορική τονίζει ότι η Ελλάδα παραπέμπεται σήμερα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο σύμφωνα με ανακοίνωση που αναμένεται να εκδώσει το πρωί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με το επιχείρημα ότι η κυβέρνηση δεν προχώρησε ως όφειλε μέχρι τις 13 Φεβρουαρίου, στην ανάκτηση από την Ο.Α. παράνομων κρατικών ενισχύσεων ύψους 194 εκατ. ευρώ.

Ευρώ: Το ισχυρό ευρώ ενδέχεται να αποτελέσει κίνδυνο για την ευρωπαϊκή οικονομία, υποστηρίζει ο πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής Τζόνι Ακερχολμ, όπως σημειώνει η Καθημερινή, ενώ το Βήμα αναφέρει πως το ”ράλι” του ευρώ συνεχίστηκε και χθες ωθώντας το ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα πάνω από τα 1,10 δολάρια και σε νέα υψηλά επίπεδα τεσσάρων ετών έναντι της στερλίνας και του γεν.

Πρωτόπαπας: Με μήνυση και αγωγή κατά του Γ. Κουρή απάντησε ο υπουργός Τύπου Χρήστος Πρωτόπαπας, στις αιτιάσεις της ”Αυριανής” ότι έλαβε 200 εκατ. δρχ. από την Altec για προεκλογική εκστρατεία του 1996, όπως αναφέρει το Κέρδος, ενώ το Χρηματιστήριο επισημαίνει πως ο κ. Πρωτόπαπας υπεραμύνεται.

Τεχνολογία: Πρόσθετα κονδύλια ύψους 170 εκατ. ευρώ θα διατεθούν για την πληροφορική, όπως αναφέρει η Ημερησία.

Goldman Sachs: Τα αποτελέσματα δημοσκόπησης που διεξήγαγε, ανακοίνωσε χθες ο αμερικανικός επενδυτικός οίκος Goldman Sachs, από τα οποία προκύπτει πως έχει αυξηθεί η διάθεση ανάληψης επενδυτικού ρίσκου, αναφέρει η Εξπρές.

Ιράκ: Για ελληνική παρουσία στην ανακοικοδόμηση του Ιράκ χωρίς ωστόσο τη συνδρομή της πολιτείας, κάνει λόγο το Χρηματιστήριο.

Yukos: Η Yukos δεύτερη μεγαλύτερη σε μέγεθος εταιρία στη Ρωσία, απορροφά την πέμπτη στην κατάταξη Sibneft, σημειώνει η Ημερησία.

Aspis Bank: Σε τιτλοποίηση δανείων προχωράει η Aspis Bank, όπως αναφέρει η Καθημερινή.

Alfa Alfa: Το πρόγραμμα ρευστοποιήσεων συμμετοχών ανακοίνωσε χθες ο Απ. Αλαμανής, σύμφωνα με το Κέρδος, ενώ η Εξπρές συμπληρώνει πως το 2003 προβλέπεται αύξηση στα κέρδη προ φόρων για τον όμιλο κατά 20%. Η εφημερίδα Χρηματιστήριο παραθέτοντας τα επόμενα βήματα του ομίλου τονίζει πως συνεχίζεται η αναδιοργάνωση.

Πετρόπουλος: Κάμψη της τάξεως του 44% παρουσίασαν τα κέρδη της Πετρόπουλος το πρώτο τρίμηνο του 2003, σύμφωνα με την Καθημερινή.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v