Τα οικονομικά πρωτοσέλιδα της Παρασκευής

Τις επιπτώσεις του πολέμου στην παγκόσμια οικονομία και στις διεθνείς αγορές, τις εξελίξεις αναφορικά με τους ισολογισμούς της χρήσης του 2002 των εισηγμένων, αλλά και την κίνηση τόσο του πετρελαίου όσο και του χρυσού, επισημαίνουν μεταξύ άλλων, τα οικονομικά πρωτοσέλιδα της Παρασκευής.

Τα οικονομικά πρωτοσέλιδα της Παρασκευής
Τις επιπτώσεις του πολέμου στην παγκόσμια οικονομία και στις διεθνείς αγορές, τις εξελίξεις αναφορικά με τους ισολογισμούς της χρήσης του 2002 των εισηγμένων, αλλά και την κίνηση τόσο του πετρελαίου όσο και του χρυσού επισημαίνουν μεταξύ άλλων τα οικονομικά πρωτοσέλιδα της Παρασκευής.

Πόλεμος - Ιράκ: Όλοι συμφωνούν ότι οι Αμερικανοί και Βρετανοί έχουν πέσει έξω στο χρονοδιάγραμμα των πολεμικών τους σχεδίων όπως αναφέρει η εφημερίδα Ημερησία, σύμφωνα με την οποία στρατηγοί και αναλυτές κάνουν λόγο για διάρκεια τουλάχιστον ενός μηνός.

Οικονομία: Για πέντε γραμμές άμυνας για την οικονομία κάνει λόγο το Βήμα, το οποίο επισημαίνει πως λήφθηκε απόφαση για τη διάθεση επιπλέον κονδυλίων ύψους 7 εκατ. ευρώ για τη μεταπολεμική προβολή της τουριστικής Ελλάδας.

Σοφοκλέους: Με σύνεση και ψυχραιμία θα ξεπεραστούν οι ημέρες δοκιμασίας για τις χρηματιστηριακές αρχές εκτιμά ο κ. Στ. Θωμαδάκης, όπως σημειώνει η Καθημερινή.

Εισηγμένες - Ισολογισμοί: Εικονική πραγματικότητα αποτυπώνουν στη συντριπτική πλειονότητά τους οι ισολογισμοί των εισηγμένων εταιριών, όπως παραδέχονται πλέον, εμμέσως πλην σαφώς, και οι χρηματιστηριακές αρχές οι οποίες σήμερα θα λάβουν απόφαση για οκτώ μέτρα που στοχεύουν στην αποσαφήνιση των δημοσιευθέντων ισολογισμών του 2002, επισημαίνει η Καθημερινή.

Ecofin: Λήψη μέτρων για τη στήριξη ολόκληρης της ευρωπαϊκής οικονομίας προκείμενου να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες του πολέμου στο Ιράκ, αναμένεται να αποφασιστεί στο άτυπο Συμβούλιο Οικονομίας και Οικονομικών της ΕΕ το οποίο θα πραγματοποιηθεί σε μια εβδομάδα, άγνωστο όμως που, αναφέρει η Ναυτεμπορική.

ΔΝΤ και ΟΟΣΑ: Διεθνές οργανισμοί όπως το ΔΝΤ και ο ΟΟΣΑ προειδοποιούν ανοιχτά για τις καταλυτικές επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία εάν παραταθεί ο πόλεμος στο Ιράκ, όπως τονίζει το Κέρδος.

Διεθνείς Αγορές: Για κάμψη στο ηθικό των αγορών κάνει λόγο η Οικονομική Ελευθεροτυπία, σύμφωνα με την οποία, η τιμή του πετρελαίου ανεβαίνει, τα διεθνή χρηματιστήρια πέφτουν, ενώ το ευρώ ξεπέρασε τα 1,07 δολάρια. Η Εξπρές επισημαίνει πως το σύνδρομο του μακροχρόνιου πολέμου έπληξε χθες τις διεθνείς χρηματοοικονομικές αγορές, στρέφοντας τους επενδυτές στην ασφάλεια των κρατικών ομολόγων και του χρυσού.

Προϋπολογισμός: Οι δαπάνες το πρώτο δίμηνο του έτους κινούνται κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες πάω από τον στόχο που έχει θέσει του υπουργείο Οικονομίας για εφέτος, ενώ μόνο τον Ιανουάριο υπήρξε ”άνοιγμα” 856 εκατ. ευρώ ανάμεσα στα έσοδα και τις δαπάνες, επισημαίνει το Βήμα.

Επιπτώσεις του πολέμου: Στο παρασκήνιο της πολεμικής σύγκρουσης στο Ιράκ αρχίζει να εκδηλώνεται ένας υπόγειος πόλεμος οικονομικών και πολιτικών συμφερόντων που θέτει σε κίνδυνο τη διαδικασία της περιβόητης παγκοσμιοποίησης, επισημαίνει η εφημερίδα Μέτοχος.

Πετρέλαιο: Νέα άνοδο στις τιμές του πετρελαίου προκάλεσαν οι εξελίξεις στο Ιράκ αναφέρει το Βήμα, το οποίο προσθέτει πως οι εξαγωγές ιρακινού πετρελαίου εκτιμάται ότι θα επαναληφθούν σε τρεις μήνες.

Χρυσός: Στο ”ράλι” του χρυσού, τη διόρθωση αλλά και τις προσδοκίες αναφέρεται ο Μέτοχος, παραθέτοντας μεταξύ άλλων εκτιμήσεις της επικεφαλής αναλύτρια του παγκόσμιου συμβουλίου χρυσού κ. Rhona O’ Connell.

Ευρωβουλή: Διχάστηκε χθες η Ευρωβουλή όσον αφορά στο ψήφισμα για το Ιράκ, τονίζει το Κέρδος.

Τουρισμός: Διπλασιάζεται το κονδύλι της διαφήμισης για τον τουρισμό, ενώ η διαφήμιση θα ξεκινήσει με τη λήξη του πολέμου και το μήνυμα θα είναι η ασφάλεια και η σταθερότητα που προσφέρει η Ελλάδα στους τουρίστες, αναφέρει η Ημερησία. Η Εξπρές σημειώνει σχετικά πως τον τουρισμό θα τον ”σώσει” η συνένωση των δυνάμεων.

Εταιρίες είσπραξης οφειλών: Στο στόχαστρο των δικαστικών αρχών τίθενται οι εταιρίες είσπραξης οφειλών, όπως αναφέρει η Καθημερινή, προκειμένου να διερευνηθούν καταγγελίες παθόντων οι οποίοι έγιναν δέκτες εκφοβιστικών μεθόδων για να τακτοποιήσουν καθυστερημένες οφειλές.

Αεροπορικές Εταιρίες: Μετά τις σημαντικές περικοπές που ανακοίνωσαν την περασμένη εβδομάδα οι 5 μεγαλύτερες αεροπορικές εταιρίες των ΗΠΑ εξαιτίας του πολέμου στο Ιράκ, δυο ευρωπαϊκές προχωρούν σε ανάλογες κινήσεις, σημειώνει η Οικονομική Ελευθεροτυπία.

Τράπεζες: Χάνει έδαφος η Εθνική έναντι της Alpha Bank όπως αναφέρει η εφημερίδα Χρηματιστήρι, σύμφωνα με την οποία ”γίνεται” πόλεμος με φόντο τις κεφαλαιοποιήσεις.

Τρόφιμα: Τέλος Μαϊου ολοκληρώνεται η διαδικασία για το έργο σίτισης του ΓΕΣ, για το οποίο υπάρχουν 7 ενδιαφερόμενοι, όπως σημειώνει το Χρηματιστήριο.

ΟΤΕ: Σε μείωση τιμολογίων κατά 35% στις υπεραστικές και διεθνείς κλήσεις προχωράει ο ΟΤΕ, σύμφωνα με την Ημερησία, ενώ σημειώνεται πως τα νέα τιμολόγια θα ισχύσουν από τις 12 Μαΐου.

ΕΧΑΕ: Μέρισμα για την τρέχουσα χρήση φαίνεται να εξασφαλίζει η πλήρως ιδιωτικοποιούμενη ΕΧΑΕ, αναφέρει η Εξπρές, καθώς – όπως προσθέτει – η διοίκηση της θυγατρικής του ΧΑ προτίθεται να προτείνει τη διανομή μέρους των αποθεματικών από τα κέρδη προηγούμενων χρήσεων με τη μορφή μερίσματος.

Αργυρομεταλλευμάτων και Βαρυτίνης: Άδεια για εξόρυξη περλίτη στην Κίνα έλαβε η ΑΡΒΑ, σύμφωνα με την Καθημερινή.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v