Τα οικονομικά πρωτοσέλιδα της Πέμπτης

Με τον πόλεμο στο Ιράκ να συνεχίζεται, τον οικονομικό Τύπο της Πέμπτης απασχολούν επίσης οι ανησυχίες του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, του ΣΕΒ, αλλά και οι ”γραμμές άμυνας” της ελληνικής οικονομίας, όπως τις ανέπτυξε ο υπουργός Ν. Χριστοδουλάκης.

Τα οικονομικά πρωτοσέλιδα της Πέμπτης
Με τον πόλεμο στο Ιράκ να συνεχίζεται, τον οικονομικό Τύπο της Πέμπτης απασχολούν επίσης οι ανησυχίες του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, του ΣΕΒ, αλλά και οι ”γραμμές άμυνας” της ελληνικής οικονομίας, όπως τις ανέπτυξε ο υπουργός Ν. Χριστοδουλάκης.

Πόλεμος – Ιράκ: Για έγκλημα στη Βαγδάτη κάνει λόγο η Ημερησία, η οποία αναφέρεται σε προσχεδιασμένο κτύπημα με δύο πυραύλους προκειμένου να τρομοκρατηθεί ο πληθυσμός και να εγκαταλείψει την πόλη. Το Κέρδος αναφέρει σχετικά πως οι Ιρακινοί αντιστέκονται, ενώ τα πολεμικά σχέδια φέρονται να υπόκεινται σε συνεχείς αλλαγές.

Διεθνές Νομισματικό Ταμείο: Σκούρα αρχίζει να τα βλέπει τώρα το ΔΝΤ όσον αφορά στις οικονομικές επιπτώσεις του πολέμου στο Ιράκ, επισημαίνει στο πρωτοσέλιδό της η Οικονομική Ελευθεροτυπία.

Σχετικά η Ημερησία τονίζει ότι ο διευθυντής του ΔΝΤ Χερστ Κέλερ, εκφράζει την ανησυχία του, ενώ συμπληρώνει ότι η ύφεση είναι πιθανή, ενώ ακόμη ένας σύντομος πόλεμος θα αποδειχθεί τροχοπέδη στην ανάκαμψη. Σύμφωνα με το Κέρδος το ΔΝΤ προβλέπει σκληρές παρενέργειες στην παγκόσμια οικονομία.

Σημίτης: Ως αντίβαρο σε ένα μονοπολικό κόσμο παρουσίασε την ενίσχυση της ΕΕ ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης μιλώντας χθες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αναφέρει η Ημερησία. Σύμφωνα με το Κέρδος ο πρωθυπουργός υποστήριξε την ανάγκη μιας ενιαίας Ευρώπης με δική της φωνή στο σημερινό διεθνές σύστημα.

Χριστοδουλάκης: Τις επτά ”γραμμές άμυνας” που θα διατηρήσουν τη δυναμική της ελληνικής οικονομίας και τις προκλήσεις που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι τράπεζες ανέπτυξε χθες ο υπουργός Οικονομίας Ν. Χριστοδουλάκης από το βήμα της γενικής συνέλευσης της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών, σημειώνει η Ημερησία.

Το Κέρδος αναφέρει πως ο κ. Χριστοδουλάκης ανέφερε χθες στην ΕΕΤ τις προτεραιότητες της κυβέρνησης για την έξοδο από την ύφεση. Σύμφωνα με την Εξπρές ο υπουργός οικονομίας προέτρεψε τις τράπεζες για συγχωνεύσεις, ενώ η Ναυτεμπορική προσθέτει πως ο ίδιος έκανε έκκληση στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα να στηρίξει αποτελεσματικά όλες σχεδόν τις δραστηριότητες του ιδιωτικού τομέα της οικονομίας.

Το Βήμα επισημαίνει πως κατά τη χθεσινή γενική συνέλευση της ΕΕΤ διαφάνηκε ένας ακήρυχτος, άτυπος πόλεμος αν και ο υπουργός οικονομίας και ο πρόεδρος της ένωσης Θ. Καρατζάς συμφώνησαν στη συμβολή του τραπεζικού συστήματος στην αναπτυξιακή πορεία της ελληνικής οικονομίας, ενώ η Καθημερινή τονίζει ότι η υπεραισιοδοξία για την ελληνική οικονομία κλονίζεται.

ΣΕΒ: Ανήσυχη εμφανίζεται η διοίκηση του ΣΕΒ σύμφωνα με την Ημερησία, η οποία αναφέρει πως ο Σύνδεσμος ζήτησε την επιτάχυνση των διαρθρωτικών αλλαγών τώρα, καθώς είναι ήδη εμφανείς οι επιπτώσεις στον Τουρισμό και στη βιομηχανία πλαστικών, ενώ το Κέρδος σημειώνει την ανάγκη πολύ γρήγορης προόδου στην απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.

Σύμφωνα με την Εξπρές η ηγεσία του Συνδέσμου διαπιστώνει στάση αναμονής και διστακτικότητα στην οικονομία και καλεί την κυβέρνηση να υπερνικήσει την αδράνεια που προκαλεί η διεθνής οικονομική αβεβαιότητα. Η Ναυτεμπορική συμπληρώνει πως ο ΣΕΒ ζητάει, λόγω Ιράκ, μέτρα διαρθρωτικά και όχι πανικού, ενώ σύμφωνα με το Βήμα οι εκπρόσωποι της βιομηχανίας ήταν κατηγορηματικοί ”ρίχνοντας” το μπαλάκι των ευθυνών στην κυβέρνηση.

Σοφοκλέους: Στη σειρά από πακέτα που παρουσιάστηκαν χθες σε μια συνεδρίαση χωρίς τάση λόγω έλλειψης ουσιαστικών νέων από το μέτωπο του Ιράκ, αναφέρει η Εξπρές, σύμφωνα με την οποία τα γυρίσματα των πακέτων αποτελούν προίκα για το μέλλον, ενώ η Ναυτεμπορική αναφέρει πως χθες οι θεσμικοί επιδόθηκαν σε ”εαρινά γυρίσματα” πακέτων.

Πετρέλαιο: Το ενδεχόμενο ενός παρατεταμένου αποκλεισμού του ιρακινού πολέμου από τις αγορές ώθησε ανοδικά τις τιμές του ”μαύρου χρυσού” επισημαίνει το Βήμα.

Καύσιμα: Αποθέματα καυσίμων για 90 ημέρες διαθέτει η Ελλάδα διαβεβαίωσε ο υπουργός ανάπτυξης Α. Τσοχατζόπουλος, όπως αναφέρει η Καθημερινή.

Τουρισμός: Για εξεύρεση ελπίδας ώστε να ξεπεραστεί η κρίση στον τουρισμό κάνει λόγο η Εξπρές.

Μεσολαβητής: Πληθαίνουν τα παράπονα των δανειοληπτών για ελλιπή ή εσφαλμένη ενημέρωση από τις τράπεζες, σημειώνει η Ημερησία.

ΕΧΑΕ: Επτά τράπεζες αγοράζουν το 33,4% της ΕΧΑΕ, αναφέρει η Ημερησία, σύμφωνα με την οποία η Σοφοκλέους αποκρατικοποιείται πλήρως, ενώ η τιμή εξαγοράς των μετοχών από το δημόσιο θα κυμανθεί μεταξύ 3 και 4 ευρώ.

Η Ναυτεμπορική προσθέτει πως όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομίας χθες οι συνεργαζόμενοι τραπεζικοί όμιλοι θα αγοράσουν οι ίδιο το 14% και θα προσφέρουν το 19% με ιδιωτική τοποθέτηση. Η εφημερίδα Χρηματιστήριο σημειώνει πως εξαγοράζουν το 33,4% της ΕΧΑΕ με premium 45%.

Ελληνικά Πετρέλαια: Κοινοπρακτικό δάνειο τριετούς διάρκειας, ύψους 250 εκατ. ευρώ παίρνουν τα ΕΛ.ΠΕ. το οποίο θα διατεθεί για την αποπληρωμή βραχυπρόθεσμου δανεισμού, σημειώνει η Ημερησία.

Ridenco: Θέση στις δυτικές αγορές μέση του σήματος Nautica επιχειρεί να χτίσει η Ridenco ιδρύοντας θυγατρική στην Ιταλία, αναφέρει η Εξπρές.

Μηχανική: Σε αναμόρφωση των αποτελεσμάτων και τη διανομή μερίσματος προχωράει η Μηχανική, σύμφωνα με την Καθημερινή.

Olympic Catering: Σε τροχιά ανάπτυξης μπαίνει η Olympic Catering σύμφωνα με το Χρηματιστήριο, το οποίο προσθέτει πως η εταιρία περιμένει φέτος κέρδη ύψους 1,2 – 1,5 εκατ. ευρώ.

Sex Form: Αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 8,7 εκατ. ευρώ πραγματοποιεί η Sex Formκ, όπως αναφέρει η Καθημερινή.

British Airways – Shell: Καταργεί πτήσεις η British Airways και σχεδιάζει περικοπές, ενώ η Shell ανακοίνωσε ότι θα καταργήσει 2.500 θέσεις εργασίας, όπως τονίζει η Ημερησία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v