Τα οικονομικά πρωτοσέλιδα της Τετάρτης

Με τις εξελίξεις από το μέτωπο του Ιράκ, τη ρευστότητα η οποία πλέον είναι περιορισμένη και στις δυο πλευρές του Ατλαντικού, καθώς και το γεγονός ότι το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης είναι έτοιμο για τη λήψη έκτακτου πακέτου μέτρων, υπό το πρίσμα του πολέμου, ασχολούνται τα οικονομικά πρωτοσέλιδα της Τετάρτης.

Τα οικονομικά πρωτοσέλιδα της Τετάρτης
Με τις εξελίξεις από το μέτωπο του Ιράκ, τη ρευστότητα η οποία πλέον είναι περιορισμένη και στις δυο πλευρές του Ατλαντικού, καθώς και το γεγονός ότι το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης είναι έτοιμο για τη λήψη έκτακτου πακέτου μέτρων, υπό το πρίσμα του πολέμου, ασχολούνται τα οικονομικά πρωτοσέλιδα της Τετάρτης.

Πόλεμος – Ιράκ: Πριν καλά - καλά καταλάβουν το Ιράκ οι Αμερικανοί, μοιράζουν δουλειές ανοικοδόμησης στις εταιρίες τους, σύμφωνα με την Οικονομική Ελευθεροτυπία, η οποία προσθέτει πως το πρώτο συμβόλαιο για το Ιράκ το πήρε εταιρία του αντιπροέδρου των ΗΠΑ. Εκτός προϋπολογισμού είναι η εισβολή στο Ιράκ και ως εκ τούτου ο πρόεδρος Μπους ζήτησε οικονομική βοήθεια ύψους 75 δισ. δολαρίων από το Κογκρέσο, σύμφωνα με το Χρηματιστήριο.

Εισηγμένες: Οι ευρείες αναδιαρθρώσεις θα πρέπει να είναι κατά το 2003 στο επίκεντρο των στρατηγικών των διοικήσεων των εισηγμένων καθώς το τρέχον έτος αναδεικνύεται σε μια πολύ δύσκολη χρονιά για ένα μεγάλο αριθμό εταιριών, επισημαίνει η Ναυτεμπορική. Με τέσσερα βήματα αναμένεται να ολοκληρωθεί – σύντομα- ο έλεγχος των λογιστικών καταστάσεων των εισηγμένων από το ΧΑ, όπως αναφέρει η Ημερησία.

Αγορές: Στο ρυθμό των πολεμικών ανακοινωθέντων κινούνται πλέον οι αγορές, με τις διαθέσεις να διαφοροποιούνται ανάλογο με την πρόοδο των επιχειρήσεων και τις ενδείξεις που δίνονται σε ό,τι αφορά τη διάρκεια της σύρραξης, αναφέρει η Ναυτεμπορική, ενώ σύμφωνα με την Ημερησία ακόμα και αν ο πόλεμος λήξει σύντομα, η απειλή ύφεσης στις ΗΠΑ είναι ορατή.

Ν. Χριστοδουλάκης: Οι προοπτικές των πολεμικών επιχειρήσεων στο Ιράκ, πέραν των χρονικών ορίων που έθεσαν στην αρχή οι σχεδιαστές τους, ανεβάζουν τον πυρετό στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης και το αναγκάζουν να έχει σε αυξημένη ετοιμότητα το πακέτο των έκτακτων μέτρων, επισημαίνει μεταξύ άλλων η Ναυτεμπορική.

Κομισιόν: Αυξάνει τη βοήθεια προς την Τουρκία η Κομισιόν, όπως αναφέρει η Ημερησία, σύμφωνα με την οποία οι τουρκικές δυνάμεις δε θα εισχωρήσουν σε βάθος μεγαλύτερο των 20 χλμ. Στο ιρακινό Κουρδιστάν όπως διαβεβαίωσε η Άγκυρα το ΝΑΤΟ και την ΕΕ.

Δαπάνες: Φρενάρουν τις δαπάνες τους οι Αμερικανοί και Ευρωπαίοι καταναλωτές λόγω του πολέμου στο Ιράκ, καθώς το άγχος και η αβεβαιότητα είναι έκδηλα στις δύο πλευρές του Ατλαντικού, όπως επισημαίνει η Οικονομική Ελευθεροτυπία. Σύμφωνα με την εφημερίδα Χρηματιστήριο κοινός παρονομαστής έχει γίνει για επιχειρήσεις και καταναλωτές η έλλειψη ρευστότητας, η οποία είναι πλέον εμφανής στην αγορά, με αποτέλεσμα να περιορίζεται σταδιακά η καταναλωτική ζήτηση.

Τράπεζες: Αναβαθμίζει την τιμή της Alpha Bank στα 11,4 ευρώ ανά μετοχή έκθεση της Π & Κ χρηματιστηριακής, στην οποία μεταξύ άλλων αναφέρεται πως το μέλλον των τραπεζών είναι αβέβαιο, σύμφωνα με την Ημερησία.

ΟΤΕ: Υπεγράφη μεταξύ της MTS, θυγατρική του ΟΤΕ στην πΓΔΜ και της ”Μακ Τελ” η συμφωνία για τη σύνδεση των δικτύων των δύο εταιριών, αναφέρει η Ημερησία.

Τράπεζα Πειραιώς: Κάμψη 10% θα παρουσιάσουν τα ενοποιημένα κέρδη της Τράπεζας Πειραιώς στο πρώτο τρίμηνο του 2003, σύμφωνα με την εφημερίδα Χρηματιστήριο. Η Ημερησία αναφέρει πως στις 10 Απριλίου θα κατατεθούν οι προσφορές για τη DSK το πιστωτικό ίδρυμα που διαθέτει 300 υποκαταστήματα και αποτελεί τη μεγαλύτερη τράπεζα στη Βουλγαρία, για το οποίο η Τράπεζα έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον.

Microsoft: Σε εφαρμογές της κινητής τηλεφωνίας στρέφεται η Microsoft η οποία ετοιμάζει πλατφόρμα που θα προσομοιάζει στα Windows, επισημαίνει η εφημερίδα Χρηματιστήριο.

Μέταλλα: Ποιες εταιρίες δε θα διανείμουν μέρισμα, κυρίως λόγω της συρρίκνωσης των μεγεθών, αναφέρει το Χρηματιστήριο.

ΕΛ.ΠΕ: Μονάδα φυσικού αερίου στη Θεσσαλονίκη προετοιμάζουν τα ΕΛ.ΠΕ, σύμφωνα με το Χρηματιστήριο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v