Τα οικονομικά πρωτοσέλιδα της Παρασκευής

Τα οικονομικά μεγέθη των επιχειρήσεων για τη χρήση του 2002, με κύριους πρωταγωνιστές τις Eurobank, ΟΤΕ, ΔΕΗ και ΟΠΑΠ, η ιδιαίτερα αυξημένα τιμή του πετρελαίου, αλλά και το Δ’ ΚΠΣ είναι ορισμένα από τα θέματα που απασχολούν τον οικονομικό τύπο της Παρασκευής.

Τα οικονομικά πρωτοσέλιδα της Παρασκευής
Τα οικονομικά μεγέθη των επιχειρήσεων για τη χρήση του 2002, με κύριους πρωταγωνιστές τις Eurobank, ΟΤΕ, ΔΕΗ και ΟΠΑΠ, η ιδιαίτερα αυξημένα τιμή του πετρελαίου, αλλά και το Δ’ ΚΠΣ είναι ορισμένα από τα θέματα που απασχολούν τον οικονομικό τύπο της Παρασκευής.

Ισολογισμοί: Η μείωση της καταναλωτικής δαπάνης και το αυξημένο κόστος εξυπηρέτησης των δανειακών υποχρεώσεων που ”τρώνε” τα κέρδη, αποτυπώθηκαν στους ισολογισμούς των εισηγμένων για το 2002, σύμφωνα με το Βήμα. Η εφημερίδα Μέτοχος, σχολιάζοντας τα μεγέθη του 2002, αναφέρεται στους κερδισμένους και χαμένους της χρήσης, ενώ προσθέτει ποιες επιχειρήσεις ξεπέρασαν τις προβλέψεις, αλλά και πόσο αποδίδουν τα μερίσματα. Τον περιορισμό της κατανάλωσης και την αποτυχία των επιχειρηματικών σχεδίων – με εξαιρέσεις – αποτυπώνουν οι ισολογισμοί του 2002, όπως αναφέρει η Καθημερινή. Το Κέρδος τονίζει πως με βάση τα χθεσινά ανακοινωθέντα αποτελέσματα για τη χρήση του 2002 πλειοψηφούν οι κερδοφόρες επιχειρήσεις, ενώ το Χρηματιστήριο σχολιάζοντας τα οικονομικά μεγέθη του 2002 αναφέρεται στις επιχειρήσεις εκείνες που άντεξαν στην κρίση και σε εκείνες που ”πνέουν τα λοίσθια”.

Δ’ ΚΠΣ: Η ευρωπαϊκή επιτροπή ξεκινάει από την επόμενη Τετάρτη τη διαδικασία προετοιμασίας των προτάσεων νέων δημοσιονομικών προοπτικών της Κοινότητας που θα αφορούν στην περίοδο 2007-2013 οι οποίοι θα περιλαμβάνουν το Δ’ ΚΠΣ, αναφέρει η Ναυτεμπορική.

Απασχόληση: Στην κατεύθυνση που έδωσε σε όλες τις κυβερνήσεις η Επιτροπή για την απασχόληση και που αφορούν σε κίνητρα για την αύξηση της απασχόλησης των γυναικών, την παραμονή των ηλικιωμένων στην εργασία και την απορρόφηση των μεταναστών, αναφέρεται το Βήμα.

Αυθαίρετα: Χιλιάδες αυθαίρετα μπαίνουν στο σχέδιο πόλεως, σύμφωνα με την Ημερησία, ενώ το Κέρδος κάνει λόγο για μαζική νομιμοποίηση εκατοντάδων χιλιάδων αυθαιρέτων κτισμάτων σε όλη την επικράτεια που μπαίνει στην άμεση προτεραιότητα της κυβέρνησης.

Πετρέλαιο: Με τα 40 δολάρια το βαρέλι ”φλερτάρει” το πετρέλαιο, σύμφωνα με το Κέρδος. Η Οικονομική Ελευθεροτυπία κάνει λόγο για τιμή ρεκόρ στο αμερικανικό αργό, τη στιγμή που το μπρεντ στην Ευρώπη έφτασε στα 33,8 δολάρια παρά τις διαβεβαιώσεις του ΟΠΕΚ, ενώ η Ναυτεμπορική επισημαίνει πως πρόκειται για το υψηλότερο επίπεδο διαμόρφωσης της τιμής του μαύρου χρυσού μετά τον Οκτώβριο του 1990.

Ιράκ: Στα σενάρια για τις επιπτώσεις του πολέμου στο Ιράκ, αναφέρεται η εφημερίδα Μέτοχος.

EFG Eurobank: Αύξηση το μερίδιό της στην αγορά η EFG Eurobank, ενώ τα ενοποιημένα κέρδη υποχώρησαν κατά 10%, αναφέρει το Βήμα, ενώ η Ημερησία προσθέτει πως η Τράπεζα θα διανείμει μέρισμα ύψους 0,47 ευρώ ανά μετοχή. Η Ναυτεμπορική επισημαίνει πως τα οργανικά κέρδη της Τράπεζας αυξήθηκαν κατά 7%

Εθνική Τράπεζα: Στην τελική ευθεία για τη Romaneasca Banka βρίσκεται η Εθνική Τράπεζα, σύμφωνα με την Ημερησία, η οποία αναφέρεται στις σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης στη λιανική τραπεζική της γειτονικής FYROM που διαθέτει η Stopanska Banka.

ΟΠΑΠ: Το 8% αγγίζει η μερισματική απόδοση του ΟΠΑΠ σύμφωνα με την Ημερησία, ενώ η Ναυτεμπορική κάνει λόγο για ρεκόρ τζίρου από τον ΟΠΑΠ για τη χρήση του 2002.

ΟΤΕ: Από τα υψηλότερα περιθώρια κέρδους EBITDA, στο 43,7%, στην Ευρώπη σημείωσε η ΟΤΕ το 2002, όπως αναφέρει η Ημερησία. Το Κέρδος αναφέρει πως ο Οργανισμός παρουσίασε σημαντικά μειωμένα κέρδη κατά 17,3%. Η Ναυτεμπορική σημειώνει πως το καθαρό αποτέλεσμα από τις επενδύσεις του ομίλου σε διάφορες χώρες εξακολουθεί να παραμένει αρνητικό, κυρίως λόγω της RomTelecom.

ΔΕΗ: Τα 216 εκατ. ευρώ έφτασαν τα κέρδη της ΔΕΗ το 2002, αυξημένα κατά 157,9% σύμφωνα με την Ημερησία, ενώ το Κέρδος συμπληρώνει πως ο κύκλος εργασιών αυξήθηκε κατά 11,2%. Στην εκτίναξη των κερδών που παρουσίασε η ΔΕΗ αναφέρεται η Ναυτεμπορική, ενώ η Καθημερινή επισημαίνει πως τα τιμολόγια εκτίναξαν τα κέρδη της Επιχείρησης.

ΑΤΕ: Δε διανείμει μέρισμα η ΑΤΕ για τη χρήση του 2002, όπως επισημαίνει η Ναυτεμπορική.

ΔΟΛ: Σε ανοδική πορεία με κερδοφορία επιδόθηκε ο Δημοσιογραφικός Οργανισμός Λαμπράκη το 2002 με τα λειτουργικά κέρδη να φτάνουν στα 20,2 εκατ. ευρώ, όπως σημειώνει το Βήμα.

Χατζηιωάννου: Στα νέα του σχέδια παραθέτει ο ελληνοκύπριος επιχειρηματίας Στέλιος Χατζηιωάννου σε συνέντευξή του στον Μέτοχο.

Πετρόλα: Εκτόξευση κερδών κατά 368% παρουσίασε η Πετρόλα το 2002, σημειώνει η Ημερησία.

Multirama: Σε επιτήρηση θέτει το δ.σ. του ΧΑ τη μετοχή της Multirama καθώς η εταιρία εμφανίζει στον ισολογισμό του 2002 αρνητικά ίδια κεφάλαια, επισημαίνει το Βήμα.

Τιτάν: Αύξηση του κύκλου εργασιών κατά 5% και των καθαρών κερδών κατά 11% σημείωσε η Τιτάν το 2002 σύμφωνα με το Κέρδος.

ΑΓΕΤ Ηρακλής: Κατά 16,1% αυξήθηκαν τα κέρδη της Ηρακλής το 2002, με τα κέρδη να αυξάνονται κατά 1%, όπως σχολιάζει το Κέρδος.

Μουριάδης: Στην Anna Riska περνάει το 30% της Μουριάδης, σύμφωνα με την Καθημερινή.

Axon Holdings: Αύξηση ενοποιημένων εσόδων κατά 23,7% και κερδών κατά 15% παρουσίασε η Axon Holdings για το 2002, σύμφωνα με το Κέρδος.

Παπαστράτος: Στα 39,3 εκατ. ευρώ ανήλθαν τα κέρδη της εταιρίας το 2002, όπως αναφέρει η Ημερησία.

Έμπεδος: Μεγάλα κέρδη, ύψους 11,1 εκατ. ευρώ, σημείωσε η Έμπεδος το 2002, σύμφωνα με το Χρηματιστήριο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v