Τα οικονομικά πρωτοσέλιδα της Πέμπτης

Στις ανησυχίες του ΣΕΒ για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, στα μέτρα για την προώθηση των εξαγωγών, στην πορεία της Σοφοκλέους αλλά και των ξένων αγορών, αλλά και στα οικονομικά μεγέθη των εισηγμένων για τη χρήση του 2002, αναφέρεται ο οικονομικός τύπος της Πέμπτης.

Τα οικονομικά πρωτοσέλιδα της Πέμπτης
Στις ανησυχίες του ΣΕΒ για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, στα μέτρα για την προώθηση των εξαγωγών, στην πορεία της Σοφοκλέους αλλά και των ξένων αγορών, αλλά και στα οικονομικά μεγέθη των εισηγμένων για τη χρήση του 2002, αναφέρεται ο οικονομικός τύπος της Πέμπτης.

Εξαγωγές: Τα κίνητρα για τη δημιουργία ιδιωτικών ΟΠΕ που θα αναλαμβάνουν την προώθηση των προϊόντων στο εξωτερικό για λογαριασμό των παραγωγικών επιχειρήσεων επισημαίνει η Ημερησία. Στα μέτρα που συμφωνήθηκαν για την προώθηση των εξαγωγών, τα οποία εκτιμάται πως θα συμβάλουν στην αύξησή τους, σε ποσοστό 1% του ΑΕΠ το χρόνο, αναφέρεται η Ναυτεμπορική.

Το Κέρδος σημειώνει πως η κυβέρνηση παρουσίασε δέσμη έξι μέτρων για την τόνωση των εξαγωγών καθώς και ταχεία επιστροφή ΦΠΑ, ενώ και η Εξπρές αναφέρεται στο πακέτο μέτρων για την τόνωση των εξαγωγών και της εξωστρέφειας των ελληνικών επιχειρήσεων που ανακοίνωσε χθες ο υπουργός οικονομίας Νίκος Χριστοδουλάκης.

Στις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης που αποσκοπούν στο να δώσουν εξαγωγικό προσανατολισμό στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, αναφέρεται το Βήμα.

Επιτόκια: Μείωση επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προβλέπει η Eurobank, οι αναλυτές της οποίας δεν αποκλείουν η μείωση να είναι της τάξεως των 0,50 μονάδων, επισημαίνει μεταξύ άλλων η Ημερησία, ενώ σύμφωνα με την Εξπρές η ύφεση ”μειώνει” τα επιτόκια.

Πετρέλαιο: Τα 38 δολάρια το βαρέλι άγγιξε το πετρέλαιο σύμφωνα με την Ημερησία, τιμή που αποτελεί ρεκόρ 12 ετών. Η Καθημερινή αναφέρει πως η Μαλαισία προτείνει εμπάργκο κατά του πολέμου, ενώ προσθέτει πως βάσει εκτιμήσεων των αναλυτών η τιμή του πετρελαίου κινείται ανεμπόδιστα προς τα 40 δολάρια το βαρέλι.

Πληθωρισμός: Ζοφερές προοπτικές για τον πληθωρισμό του Φεβρουαρίου προδιέγραψε χθες ο υπουργός οικονομίας Ν. Χριστοδουλάκης, σύμφωνα με την Καθημερινή.

Σοφοκλέους – Ξένες αγορές: Το ”μέτωπο” εγκαταλείπουν οι επενδυτές, σύμφωνα με την Οικονομική Ελευθεροτυπία, συμπληρώνοντας πως οι χαμηλοί τζίροι συνεπικουρούμενοι από την πολεμική αβεβαιότητα ρίχνουν τις αγορές, ενώ το πετρέλαιο ξεπέρασε τα 33 δολάρια. Η Ναυτεμπορική αναφέρεται στις 1.600 μονάδες που ”άγγιξε” χθες η Σοφοκλέους προσθέτοντας πως το ενδιαφέρον της αγοράς είναι επικεντρωμένο στις ανακοινώσεις των εταιριών. Η Εξπρές τονίζει πως τα εταιρικά αποτελέσματα βαραίνουν το κλίμα στο ΧΑ και πως υπάρχει μαζική μεταστροφή προς τα κρατικά ομόλογα στην ευρωζώνη.

ΣΕΒ: Στις διορθωτικές κινήσεις που ζήτησε χθες ο πρόεδρος του ΣΕΒ κ. Οδ. Κυριακόπουλος αναφέρεται η Ημερησία. Μαύρο άρχισε να βλέπει ο ΣΕΒ το μέλλον της οικονομίας, όπως σημειώνει η Οικονομική Ελευθεροτυπία, όχι μόνο εξαιτίας της διεθνούς συγκυρίας, αλλά και της αβεβαιότητας που επικρατεί στο εσωτερικό. Απαισιόδοξος εμφανίστηκε χθες ο πρόεδρος του ΣΕΒ, σύμφωνα με τη Ναυτεμπορική, λόγω του πολέμου και της μεταολυμπιακής εποχής, ενώ το Χρηματιστήριο αναφέρει πως η ηγεσία του ΣΕΒ άφησε αιχμές κατά της οικονομικής κυβερνητικής πολιτικής.

Το κλίμα για επενδύσεις δεν είναι καλό εκτιμούν οι βιομήχανοι όπως αναφέρει το Κέρδος, το οποίο προσθέτει πως οι διεθνείς εξελίξεις μεταθέτουν συνεχώς για το προσεχές εξάμηνο την ανάκαμψη της οικονομίας. Η Εξπρές αναφέρει πως έντονη διστακτικότητα χαρακτηρίζει το επιχειρηματικό κλίμα, σύμφωνα με την ηγεσία του ΣΕΒ, ενώ η Καθημερινή προσθέτει πως ο ΣΕΒ δεν αποκλείει αυξήσεις τιμών λόγω πετρελαίου.

Ενέργεια: Θολό κρίνει το τοπίο για τις ιδιωτικές επενδύσεις η Ημερησία καθώς εκτιμά πως κινούμαστε προς την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας μετ’ εμποδίων. Η Ναυτεμπορική αναφέρει πως η κυβέρνηση αναζητά τρόπους ώστε να προσελκύσει τράπεζες στη χρηματοδότηση ιδιωτικών επενδύσεων στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας.

Δεν ”περπατά” το άνοιγμα της αγοράς ενέργειας σε ιδιώτες, σύμφωνα με την Εξπρές η οποία κάνει λόγο για απεγνωσμένη προσπάθεια της κυβέρνησης ώστε να κινητοποιήσει ιδιωτικά κεφάλαια. Το Χρηματιστήριο επισημαίνει πως έχει κηρυχθεί συναγερμός για επενδύσεις 5,5 τρις. δρχ. στην αγορά της ενέργειας.

Ολυμπιακό Ωράριο: Για συμφωνία που αφορά στην ολιγοήμερη λειτουργία των καταστημάτων το 2004 στα πρότυπα του Σίδνεϊ κάνει λόγο το Βήμα, ενώ η Καθημερινή προσθέτει πως τα εμπορικά καταστήματα θα έχουν ωράριο 12ωρης λειτουργίας.

Ακτοπλοΐα: Στις ζημιές της ακτοπλοΐας αλλά και σε ποιους τις καλύπτουν αναφέρεται η Ναυτεμπορική.

Τουρισμός: Μέτρα για τη θωράκιση του τουρισμού, προκειμένου να περιορισθούν οι συνέπειες από ενδεχόμενη παράταση της διεθνούς κρίσης λόγω Ιράκ, επιχειρεί να προωθήσει η πολιτική ηγεσία του Τουρισμού σύμφωνα με το Βήμα.

Swiss Re: Απογοήτευσαν τα αποτελέσματα της δεύτερης σε μέγεθος αντασφαλιστικής εταιρίας του κόσμου, σύμφωνα με την Καθημερινή, καθώς η εταιρία ανακοίνωσε ζημιές για το 2002 και μείωση μερίσματος για πρώτη φορά από το 1906.

ΕΛ.ΠΕ: Αύξηση κερδών κατά 76,1% σημείωσε ο όμιλος των ΕΛΠΕ το 2002, με το μέρισμα της χρήσης να ανέρχεται στα 0,15 ευρώ όπως σημειώνει η Ημερησία, ενώ η Ναυτεμπορική προσθέτει πως σημειώθηκε μείωση τζίρου.

Τιτάν: Στα 114 εκατ. ευρώ ανήλθαν τα κέρδη της Τιτάν, με το μέρισμα να ανέρχεται στα 0,85 ευρώ ανά μετοχή, αναφέρει η Ημερησία.

ΚΑΕ: Καλύτερα από τα προβλεπόμενα παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα των ΚΑΕ το 2002, όπως αναφέρει η Ημερησία με τον τζίρο τους να φτάνει στα 197 +εκατ. ευρώ.

Intracom: Μείωση εσόδων κατά 16,7% και κερδών κατά 36,7% το 2002 εμφάνισε η Intracom το 2002 σύμφωνα με το Κέρδος.

Intralot: Την άνοδο των μεγεθών της είχε ως αποτέλεσμα η επέκταση της Intralot στη διεθνή αγορά, σημειώνει το Βήμα.

Αγροτική Τράπεζα: Δε θα διανείμει μέρισμα για δεύτερη χρονιά η Αγροτική, σύμφωνα με το Χρηματιστήριο το οποίο σημειώνει πως η Τράπεζα επικεντρώνεται στην εξυγίανση του χαρτοφυλακίου της.

Μηχανική: Αύξηση κύκλου εργασιών παρουσίασε η Μηχανική, σύμφωνα με την Καθημερινή.

Ευρωσυμμετοχές – Seafarm: Σε διαπραγματεύσεις με τις δανείστριες τράπεζες βρίσκονται οι δυο εταιρίες ενόψει της συγχώνευσης αναφέρει το Κέρδος.

Μουζάκης: Πρώτες ύλες και αποσβέσεις συνετέλεσαν στη μείωση των οικονομικών αποτελεσμάτων της Μουζάκης, σύμφωνα με την Εξπρές.

Νίκας: Υπερδιπλάσια εμφανίστηκαν τα κέρδη της Νίκας για το 2002 αναφέρει το Χρηματιστήριο, σημειώνοντας πως ενισχύθηκαν από τις θυγατρικές και τη μείωση του κόστους.

ΟΛΠ: Για δίμηνη αναβολή της εισαγωγής του ΟΛΠ καθώς η εικόνα της αγοράς μεταθέτει τη δημόσια εγγραφή, κάνει λόγο το Χρηματιστήριο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v