Τα οικονομικά πρωτοσέλιδα της Τετάρτης

Η χθεσινή εικόνα της Σοφοκλέους, αλλά και των ξένων κεφαλαιαγορών, τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος για τα δάνεια και την κατανάλωση, καθώς και τα μέτρα για την τόνωση των εξαγωγών που αναμένονται να ανακοινωθούν σήμερα, απασχολούν κυρίως τον οικονομικό τύπο της Τετάρτης.

Τα οικονομικά πρωτοσέλιδα της Τετάρτης
Η χθεσινή εικόνα της Σοφοκλέους, αλλά και των ξένων κεφαλαιαγορών, τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος για τα δάνεια και την κατανάλωση, καθώς και τα μέτρα για την τόνωση των εξαγωγών που αναμένονται να ανακοινωθούν σήμερα, απασχολούν κυρίως τον οικονομικό τύπο της Τετάρτης.

Σοφοκλέους – Ξένες Αγορές: Στο χαμηλότερο επίπεδο πενταετίας βρέθηκε η Σοφοκλέους, όπως επισημαίνει η Οικονομική Ελευθεροτυπία, συμπληρώνοντας πως οι τράπεζες έσυραν τον χορό της πτώσης, ενώ κυριαρχούν η απαισιοδοξία και η κερδοσκοπία από τα Παράγωγα.

Η Ημερησία αναφέρει πως ο Γενικός Δείκτης ”γύρισε” στα επίπεδα του Μαΐου 1997 τη στιγμή που μεγάλες απώλειες σημειώθηκαν και στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, ενώ η Εξπρές τονίζει πως η Σοφοκλέους απαξιώνεται με αργούς ρυθμούς συμπληρώνοντας πως η αγορά κρίνει ελλιπή τα κριτήρια υπαγωγής τίτλων σε επιτήρηση.

Δεν υπήρξε αντίσταση των τιμών στη Σοφοκλέους, αναφέρει μεταξύ άλλων το Κέρδος, προσθέτοντας πως το ελληνικό χρηματιστήριο επιβαρύνεται και από τα αρνητικά αποτελέσματα του 2002 που ανακοινώνουν οι τράπεζες. Κλυδωνίζονται τα χρηματιστήρια υπό το βάρος των φόβων και της αβεβαιότητας σχετικά με έναν πιθανό πόλεμο στο Ιράκ αλλά και από τις απογοητευτικές ανακοινώσεις οικονομικών και επιχειρηματικών ειδήσεων, σημειώνει η Ναυτεμπορική, ενώ το Χρηματιστήριο αναφέρει πως η Σοφοκλέους ”βομβαρδίστηκε” από ανοιχτές πωλήσεις.

Στο ναδίρ εξαετίας βρέθηκαν τα χρηματιστήρια της Ευρώπης, καθώς κορυφώνεται η διεθνής αβεβαιότητα, σύμφωνα με το Βήμα, το οποίο προσθέτει πως το ΧΑ βρίσκεται μεταξύ πανικού και κερδοσκοπίας. Η Καθημερινή επισημαίνει πως ο επικείμενος πόλεμος και η επιδημία αρνητικών επιχειρηματικών νέων παρασύρουν τα χρηματιστήρια, ενώ κάνει λόγο και για τον φαύλο κύκλο που έχει δημιουργηθεί από τα μετοχοδάνεια.

Τράπεζα της Ελλάδος – Δάνεια: Επιβραδύνεται ο ρυθμός αύξησης του δανεισμού των νοικοκυριών καθώς όπως τονίζει η Ημερησία, σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος παρατηρείται φυγή από τα μετοχικά κεφάλαια και στροφή σε άλλες μορφές επένδυσης. Στα ίδια στοιχεία αναφέρεται και η Εξπρές κάνοντας λόγο για σημαντική αποδυνάμωση των αποταμιευτικών δυνατοτήτων ως αποτέλεσμα της οικονομικής δυσπραγίας.

Αποκλιμάκωση του ρυθμού αύξησης των δανείων προς τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις καταγράφουν για το 2002, τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, όπως σημειώνει η Ναυτεμπορική, ενώ σύμφωνα με την Καθημερινή, όλο και λιγότερο δανείζονται για κατανάλωση τα ελληνικά νοικοκυριά, τα χρέη των οποίων αντιστοιχούν στο 22,4% του ΑΕΠ.

Παγκόσμια Οικονομία: Η ανθεκτικότητα της αμερικανικής οικονομίας δοκιμάσθηκε τον Φεβρουάριο, στη διάρκεια του οποίου η καταναλωτική εμπιστοσύνη αποσυντέθηκε τόσο ώστε ο αντιπροσωπευτικός δείκτης να διολισθήσει στα χαμηλότερα επίπεδα δέκα ετών, τονίζει η Εξπρές. Σχετικά η Ημερησία επισημαίνει πως η παγκόσμια οικονομία βρίσκεται στο χείλος της ύφεσης με την καταναλωτική εμπιστοσύνη στις ΗΠΑ να πέφτει κατά 14 μονάδες τον Φεβρουάριο.

Εξαγωγές: Σε κινήσεις για την αντιμετώπιση των ασυνεπειών της παρούσας δυσμενούς οικονομικής συγκυρίας προβαίνει το υπουργείο οικονομικών, αναφέρει η Εξπρές. Σύμφωνα με το Κέρδος, σήμερα ανακοινώνονται μέτρα για την τόνωση των εξαγωγών αλλά και για τη γενικότερη ενίσχυση της εξωστρέφειας της ελληνικής οικονομίας.

Eurostat: Χαμηλό είναι το κόστος εργασίας στην Ελλάδα, ύστερα από αυτό της Πορτογαλίας, σύμφωνα με τα στοιχεία του Eurostat που ανακοινώθηκαν χθες στις Βρυξέλλες, τονίζει το Βήμα, ενώ η Καθημερινή προσθέτει πως οι εισφορές στην Ελλάδα είναι ακριβές.

ΔΕΚΟ: Φουντώνει η ”μάχη των μισθών” στις ΔΕΚΟ όπως αναφέρει το Βήμα, καθώς η ΓΣΕΕ διεκδικεί αυξήσεις 4,2%, ενώ οξύτατη είναι η αντίδραση στην κυβερνητική ”οδηγία” για αυστηρή τήρηση της εισοδηματικής πολιτικής. Η Καθημερινή σημειώνει πως ο υπουργός οικονομικών Νίκος Χριστοδουλάκης έκανε πέντε συστάσεις προς τις ΔΕΚΟ.

Γερμανία: Το ”πράσινο φως” λήψης άμεσων μέτρων άναψε για τις γερμανικές αρχές η αποκάλυψη των χαλκευμένων κερδών τα οποία επί διετία εμφάνιζε η Ahold, όπως σημειώνει η Εξπρές.

ΟΤΕ: Τη σερβική κινητή τηλεφωνία διεκδικεί τώρα ο ΟΤΕ, καθώς ξεκινούν διαπραγματεύσεις για ανταλλαγή του 20% που κατέχει ο Οργανισμός στη σταθερή τηλεφωνία της Σερβίας με πλειοψηφικό πακέτο της κινητής, σύμφωνα με την Ημερησία, ενώ το Χρηματιστήριο αναφέρει πως ο ΟΤΕ στρέφεται στην κινητή της Σερβίας.

Ξενοδοχεία: Οργανωμένη αντίδραση στη κρίση ετοιμάζουν 300 ξενοδοχεία, όπως αναφέρει η Ημερησία, καθώς θα διατίθεται η ”έξυπνη τουριστική κάρτα” από τα περίπτερα κόστους 50 ευρώ και με ισχύ έξι μηνών.

Ασφαλιστικές: Υπερβαίνουν τα 200 εκατ. ευρώ οι ζημιές των ασφαλιστικών σύμφωνα με τη Ναυτεμπορική.

Τράπεζες: Την πτώση στα τραπεζικά χαρτιά και τους τρεις αρνητικούς παράγοντες, εξηγεί μεταξύ άλλων το Χρηματιστήριο.

Εμπορική Τράπεζα: Μειωμένα κατά 63,2% εμφανίστηκαν τα κέρδη του ομίλου της Εμπορικής με θετική όμως την εικόνα των οργανικών κερδών της Τράπεζας, σημειώνει η Ημερησία.

Aspis: Αύξηση 127,6% παρουσίασαν τα κέρδη της Aspis Bank το 2002, σύμφωνα με το Βήμα.

Γενική: Ζημιά ύψους 27,9 εκατ. ευρώ εμφάνισε το 2002 η Γενική, όπως αναφέρει το Βήμα.

Άκτωρ: Στα 749,66 εκατ. ευρώ ανήλθε ο κύκλος εργασιών της Άκτωρ το 2002, με τα κέρδη να διαμορφώνονται στα 104,82 εκατ. ευρώ ύστερα από την απορρόφηση των κατασκευαστικών κλάδων ΕΛΤΕΧ και ΤΕΒ, αναφέρει το Κέρδος.

Intralot: Στην πΓΔΜ επεκτείνεται η Intralot αναλαμβάνοντας τη διεξαγωγή τυχερών παιχνιδιών, όπως σημειώνει η Ναυτεμπορική.

Βιοχάλκο: Επενδύσεις ύψους 40 δισ. ευρώ θα πραγματοποιήσει στη Βουλγαρία η Βιοχάλκο, σύμφωνα με την Καθημερινή.

Connection: Έχασε και την Henry Cottons η Connection, όπως σημειώνει η Καθημερινή.

Everest: Στη συνεργασία της Everest με την easyinternetcafe αναφέρεται η Καθημερινή.

Εθνική: Η εξαγορά τοπικής τράπεζας, ή η ανάπτυξη δικτύου είναι οι δύο επιλογές που εξετάζει η Εθνική Τράπεζα στη Ρουμανία, σύμφωνα με δηλώσεις του υποδιοικητή της Αν. Βρανά στην Καθημερινή.

Motor Oil: Θετικές είναι οι προοπτικές για τη Motor Oil, όπως αναφέρει η εφημερίδα Χρηματιστήριο, βάσει της οποίας τα μεγέθη του ομίλου για το 2002 κινήθηκαν στα ίδια με τα περυσινά επίπεδα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v