Τα οικονομικά πρωτοσέλιδα της Παρασκευής

Στα υψηλά, όπως εκτιμάται, επίπεδα που αναμένεται να διαμορφωθεί ο πληθωρισμός τον Φεβρουάριο, στα οικονομικά μεγέθη που παρουσίασε η Εθνική Τράπεζα για τη χρήση του 2002, αλλά και στις εξελίξεις του διαγωνισμού για το 35% της ΔΕΠΑ αναφέρονται κυρίως τα οικονομικά πρωτοσέλιδα της Παρασκευής.

Τα οικονομικά πρωτοσέλιδα της Παρασκευής
Στα υψηλά, όπως εκτιμάται, επίπεδα που αναμένεται να διαμορφωθεί ο πληθωρισμός τον Φεβρουάριο, στα οικονομικά μεγέθη που παρουσίασε η Εθνική Τράπεζα για τη χρήση του 2002, αλλά και στις εξελίξεις του διαγωνισμού για το 35% της ΔΕΠΑ αναφέρονται κυρίως τα οικονομικά πρωτοσέλιδα της Παρασκευής.

Πληθωρισμός: Η αποκλιμάκωση του πληθωρισμού, η συνέχιση της δημοσιονομικής εξυγίανσης, καθώς και η στήριξη των υψηλών ρυθμών ανάπτυξης είναι από τις πρώτες προτεραιότητες του υπουργείου οικονομικών σύμφωνα με την Οικονομική Ελευθεροτυπία. Το Κέρδος επισημαίνει πως στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης έχει σημάνει συναγερμό λόγω της αναζωπύρωσης του πληθωρισμού.

Σε υψηλά επίπεδα και πιθανότατα πάνω από το 3,5% προβλέπεται να διαμορφωθεί ο πληθωρισμός τον Φεβρουάριο, όπως αναφέρει η Ναυτεμπορική. Η Ημερησία ”βλέπει” τον τιμάριθμο στο 3,9% ενώ προσθέτει πως τα προσωρινά στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας για τον Φεβρουάριο είναι ανησυχητικά. Οι υψηλές διεθνείς τιμές του πετρελαίου και η εκτίναξη των τιμών των οπωρολαχανικών οδηγούν την κυβέρνηση στην εκτίμηση πως ίσως ο πληθωρισμός να φτάσει στο 3,5% τον Φεβρουάριο, από 3,1% τον Ιανουάριο, τονίζει η Εξπρές.

Το Βήμα αναφέρει πως δοκιμάζεται η ελληνική οικονομία καθώς ο τιμάριθμος ανεβαίνει στο 3,5% για τον μήνα Φεβρουάριο. Τέλος, η Καθημερινή σημειώνει πως οι ανησυχίες για τον πληθωρισμό εντείνονται και πως δεν αποκλείεται να προσεγγίσει το 4%.

Σοφοκλέους: Την υψηλότερη μερισματική απόδοση μεταξύ των χρηματιστηρίων της Ευρώπης έχει το ΧΑ, σύμφωνα με ανάλυση της Salomon Smith Barney αναφέρει η εφημερίδα Κέρδος. Σύμφωνα με την Εξπρές οι μετοχικές αξίες έχουν διολισθήσει στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων έξι ετών υπό το βάρος των γεωπολιτικών κινδύνων. Πως οι άλλοτε ισχυρές εταιρείες έχουν μετατραπεί σε ”λαικής βάσης” αναφέρει η εφημερίδα Μέτοχος, καθώς η παρατεταμένη πτώση των τιμών των μετοχών τα τελευταία τρία χρόνια έχει προκαλέσει πολλά ”θύματα”.

Εθνική Τράπεζα: Τη δυσμενή συγκυρία για την οικονομία και τις επιχειρήσεις αποτυπώνει η μείωση της κερδοφορίας της Εθνικής Τράπεζας, όπως επισημαίνει η Καθημερινή. Πτώση 49,9% παρουσίασε η Εθνική Τράπεζα με βελτιωμένη όμως την οργανική κερδοφορία, σύμφωνα με το Κέρδος.

Ζημιές ύψους 211,3 εκατ. ευρώ διέγραψε η Εθνική Τράπεζα την περασμένη χρήση σύμφωνα με τη Ναυτεμπορική, ενώ η ίδια συμπληρώνει πως το μέρισμα της χρήσης ανέρχεται στα 0,45 ευρώ ανά μετοχή. Η Ημερησία σημειώνει πως τα προ φόρων κέρδη της Εθνικής Τράπεζας ανήλθαν στα 350 εκατ. ευρώ. Στη βελτίωση της οργανικής κερδοφορίας που παρουσίασε η Εθνική Τράπεζα για τη χρήση του 2002 αναφέρεται το Βήμα,

ΑΧΕ: Σε ειδικό καθεστώς επιτήρησης μπαίνουν 4 ακόμα ΑΧΕ, όπως αναφέρει η Ημερησία, ενώ και άλλες ΑΧΕ αντιμετωπίζουν οξύ πρόβλημα επάρκειας κεφαλαίων. Το Βήμα αναφέρει πως τέσσερις ακόμη χρηματιστηριακές τέθηκαν από τις εποπτικές αρχές στο καθεστώς της λειτουργίας υπό την πλήρη κάλυψη του συνόλου των συναλλαγων τους από εγγυητικές επιστολές.

Τράπεζες: Ολοκληρώνεται σήμερα η διάθεση των ομολόγων με το 65% της έκδοσής τους να έχει καλυφθεί από την τέταρτη μέρα όπως αναφέρει το Χρηματιστήριο.

Spreads: Σε σιωπηρή αύξηση των spreads στα επιχειρηματικά δάνεια προχωρούν σταδιακά οι τράπεζες, σύμφωνα με το Κέρδος.

Franchising: Σημαντικό επιχειρηματικό εργαλείο αποδεικνύεται το franchising, όπως σημειώνει το Κέρδος. Με ρυθμούς ανάπτυξης μέχρι και 81,9% αναπτύσσονται οι κλάδοι παροχής υπηρεσιών στην Ελλάδα αξιοποιώντας τις δυνατότητες του franchise, αναφέρει η Ναυτεμπορική.

Ναυτιλία: Στα διορθωτικά μέτρα που ζητάει η Ένωση Εφοπλιστών Ακτοπλοΐας, αναφέρεται το Κέρδος.

ΔΕΠΑ:Εννέα όμιλοι διεκδικούν το 35% της ΔΕΠΑ όπως αναφέρει η εφημερίδα Ημερησία, ενώ η συμπληρώνει πως ο στρατηγικός εταίρος θα συμμετέχει με τρία μέλη στο 11μελές διοικητικό συμβούλιο της εταιρίας. Το Χρηματιστήριο σημειώνει πως η δεύτερη φάση του διαγωνισμού θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη Απριλίου.

Η Εξπρές σημειώνει πως ξεκίνησε ο δεύτερος γύρος της διαδικασίας εξεύρεσης στρατηγικού εταίρου για τη Δημόσια Επιχείρηση Αερίου, ενώ συμπληρώνει πως οι διαπραγματεύσεις θα ολοκληρωθούν σε δύο μήνες. Το Βήμα τονίζει πως εντός του επόμενου τριμήνου θα υποβληθούν τα στρατηγικά σχέδια ενώ θα ακολουθήσει και η υποβολή προσφορών.

Μαΐλλης: Έτοιμος για επιθετικές κινήσεις, φέρεται να είναι ο όμιλος Μαΐλλη, όπως αναφέρει ο πρόεδρος του ομίλου κ. Μιχάλης Μαΐλλης σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Μέτοχος.

Altec: Με νέα μήνυση απειλεί τον εκδότη Γ. Κουρή η Altec όπως επισημαίνει το Κέρδος.

Ελληνική Υφαντουργία: Αύξηση κερδών 20% παρουσίασε η Ελληνική Υφαντουργία για τη χρήση του 2002 σύμφωνα με την Εξπρές.

Kego: Οριακή αύξηση κερδών παρουσίασε η Kego για τη χρήση του 20202, σύμφωνα με την Καθημερινή.

Τηλεπικοινωνίες: Ζημιές ύψους 12 εκατ. ευρώ παρουσίασε η Info-quest το 2002 όπως αναφέρει το Χρηματιστήριο, το οποίο συμπληρώνει πως η εταιρία επενδύει 150 εκατ. ευρώ στην Q-Telecom.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v