Τα οικονομικά πρωτοσέλιδα της Δευτέρας

Η ”άτυπη” σύνοδος κορυφής που πραγματοποιείται σήμερα στις Βρυξέλλες, η νέα ρύθμιση για τα ληξιπρόθεσμα προς το δημόσιο χρέη, αλλά και η έναρξη της δημόσιας εγγραφής των λαϊκών ομολόγων, είναι ορισμένα από τα θέματα που απασχολούν τον οικονομικό τύπο της Δευτέρας.

Τα οικονομικά πρωτοσέλιδα της Δευτέρας
Η ”άτυπη” σύνοδος κορυφής που πραγματοποιείται σήμερα στις Βρυξέλλες, η νέα ρύθμιση για τα ληξιπρόθεσμα προς το δημόσιο χρέη, αλλά και η έναρξη της δημόσιας εγγραφής των λαϊκών ομολόγων, είναι ορισμένα από τα θέματα που απασχολούν τον οικονομικό τύπο της Δευτέρας.

Σύνοδος Κορυφής: Την εξεύρεση ενός κοινού ευρωπαϊκού παρονομαστή επιδιώκει η ελληνική προεδρία, όπως επισημαίνει η Ημερησία, κατά τη συνάντηση που πραγματοποιείται σήμερα στις Βρυξέλες, μεταξύ των ηγετών της ΕΕ, αναφορικά με τον πόλεμο στο Ιράκ.

Χριστοδουλάκης: Το πενταετές πρόγραμμα κοινωνικής πολιτικής θα εξαγγείλει εντός της εβδομάδας ο υπουργός οικονομίας Νίκος Χριστοδουλάκης, σύμφωνα με την Οικονομική Ελευθεροτυπία, ενώ η ίδια προσθέτει πως η κυβέρνηση θα αποδοθεί σε πολιτικές τόνωσης της ζήτησης και των επενδύσεων, αλλά και σε προσπάθειες ”εξωστρέφειας” της ελληνικής οικονομίας, λόγω του ελλείμματος ισοζυγίου πληρωμών.

Χρέη: Νέα ρύθμιση για τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς το δημόσιο ετοιμάζει το υπουργείο Οικονομικών, με ταυτόχρονες αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο είσπραξης των βεβαιωμένων οφειλών, αναφέρει η Ναυτεμπορική.

Λαϊκά Ομόλογα: Με έντονο το ενδιαφέρον από τους μικροεπενδυτές ξεκινάει από σήμερα η δημόσια εγγραφή για τα λαϊκά ομόλογα, σημειώνει η Ημερησία. Η Ναυτεμπορική συμπληρώνει πως οι εγγραφές ολοκληρώνονται την Παρασκευή, με επιτόκια 3,6% και πως η απόδοσή τους θα είναι αφορολόγητη.

Σοφοκλέους: ”Στην προοπτική μιας γρήγορης αποκλιμάκωσης της έντασης στο Ιράκ είναι πιθανό να δούμε ένα βραχυπρόθεσμο χρηματιστηριακό ράλι” δηλώνει στη Ναυτεμπορική, ο διευθύνων σύμβουλος της EFG ΑΕΔΑΚ, κ. Άρης Ξενόφος. Εντολές στις αρμόδιες υπηρεσίες έχει δώσει η διοίκηση του Χρηματιστηρίου, αναφέρει η Ημερησία, με έμφαση στο πιστοποιητικό των ορκωτών λογιστών, στο πλαίσιο του αυστηρότερου ελέγχου, στις λογιστικές καταστάσεις των εισηγμένων εταιριών.

ΔΕΚΟ: Λιτότητα με αυστηρό περιορισμό όλων των δαπανών, αλλά και του δανεισμού, επιβάλλει στις ΔΕΚΟ το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών, σύμφωνα με την Ημερησία. Η εφημερίδα Χρηματιστήριο αναφέρει πως οι εγγυήσεις του Δημοσίου είναι αυξημένες κατά 120 δισ. δρχ. ενώ προσθέτει πως είναι ανίκανες να επιβιώσουν χωρίς την κρατική αρωγή.

Ανταγωνιστικότητα: Με εντατικούς ρυθμούς συνεχίζονται οι προκηρύξεις για την ένταξη έργων στο επιχειρησιακό πρόγραμμα ανταγωνιστικότητα αναφέρει η Ναυτεμπορική, ενώ για την εξέλιξη του προγράμματος μιλά στην ίδια ο ειδικός γραμματέας του υπουργείου Ανάπτυξης, κ. Νίκος Διακουλάκης.

ΚΑΕ: Ενέκρινε η διοίκηση της Αγροτικής Τράπεζας τη βελτιωμένη προσφορά της κοινοπραξίας Folli – Follie Γερμανός για την αγορά του 40%, επισημαίνει η Ημερησία.

Ολυμπιακή Αεροπορία: Στη Δικαιοσύνη καταφεύγει η Ο.Α. κατά της απόφασης της Κομισιόν που προβλέπει την επιστροφή κονδυλίων στο ελληνικό δημόσιο μετά από παράνομες ενισχύσεις, όπως αναφέρει η Ημερησία. ”Θύμα” των ανταγωνιστών της φέρεται να είναι η Ολυμπιακή, σύμφωνα με το Χρηματιστήριο, καθώς επιστρέφει στο Δημόσιο 41 εκατ. ευρώ.

Ναυτιλία: Το γεγονός ότι ”οι συνεργασίες στον ακτοπλοϊκό χώρο είναι πάρα πολύ πιθανές” επισημαίνει ο Κ. Κληρονόμος σε συνέντευξή του στη Ναυτεμπορική. Τα 900 εκατ. δολάρια έφτασαν οι επενδύσεις για νέα πλοία τον Ιανουάριο, σύμφωνα με την Ημερησία, το οποίο αποτελεί νέο ρεκόρ παραγγελιών πλοίων από Έλληνες.

Κατασκευές: Υψηλό ρυθμό ανάπτυξης παρουσιάζει ο κλάδος της προκατασκευής στην Ελλάδα, όπως τονίζει σε συνέντευξή του στη Ναυτεμπορική ο διευθύνων σύμβουλος της Betanet κ. Ευάγγελος Ζαβλιάρης. Σύμφωνα με το Χρηματιστήριο οι επαρχία είναι στόχος των κατασκευών ενώ προσθέτει πως αναπτύσσονται στον τομέα της ψυχαγωγίας.

Τράπεζες: Ήπιες θα είναι οι επόμενες αυξήσεις επιτοκίων, όπως αναφέρει το Χρηματιστήριο, ώστε να επιτευχθεί η μείωση του λειτουργικού κόστους.

Σούπερ Μάρκετ: ”Σε επίπεδα που δε θα ξεπεράσουν τον πληθωρισμό θα κινηθούν οι αυξήσεις των τιμών των σούπερ μάρκετ το 2003” εκτιμά ο πρόεδρος του ΣΕΣΜΕ κ. Παντελής Παντελιάδης σε συνέντευξή του στη Ναυτεμπορική.

Τηλέτυπος: Αύξηση των κερδών κατά 45% σημείωσε η Τηλέτυπος το 2002, σύμφωνα με την Ημερησία, προσθέτοντας αφενός πως η Deutche Bank αναβαθμίζει την εταιρία και συνιστά αγορά μετοχών, αφετέρου πως οι αναλυτές θέτουν ως νέα τιμή – στόχο της μετοχής τα 6,6 ευρώ.

Ξιφίας: Το αίτημά της για κήρυξη πτώχευσης της Ξιφίας επαναφέρει η Societe Generale, σημειώνει η Ημερησία, ενώ προσθέτει πως η Τράπεζα καταφεύγει στα δικαστήρια για τη διαφορά της με την εισηγμένη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v