Τα οικονομικά πρωτοσέλιδα της Παρασκευής

Στις εξελίξεις που έχουν δημιουργηθεί στον τραπεζικό χώρο μετά την αύξηση των επιτοκίων από την Alpha Bank, στην έκδοση των λαϊκών ομολόγων, στην επιχειρηματικότητα, αλλά και στο παρασκήνιο της παρατράπεζας στη Γλυφάδα αναφέρεται ο οικονομικός τύπος της Παρασκευής.

Τα οικονομικά πρωτοσέλιδα της Παρασκευής
Στις εξελίξεις που έχουν δημιουργηθεί στον τραπεζικό χώρο μετά την αύξηση των επιτοκίων από την Alpha Bank, στην έκδοση των λαϊκών ομολόγων, στην επιχειρηματικότητα, αλλά και στο παρασκήνιο της παρατράπεζας στη Γλυφάδα αναφέρεται ο οικονομικός τύπος της Παρασκευής.

Επιτόκια: Την τακτική ”δύο βήματα εμπρός, ένα πίσω” υιοθετούν οι τράπεζες στο θέμα των επιτοκίων, αναφέρει η εφημερίδα Καθημερινά, ενώ προσθέτει πως ο υπουργός οικονομίας Νίκος Χριστοδουλάκης έσπευσε χθες να παρέμβει προς τις ηγεσίες των τραπεζών ώστε να μην ακολουθήσουν το παράδειγμα της Alpha Bank.

Σύμφωνα με την Οικονομική Ελευθεροτυπία, το θέμα της αύξησης των επιτοκίων χορηγήσεων εξελίσσεται σε ”κρυφτούλι” μεταξύ των τραπεζών και της κυβέρνησης, ενώ συμπληρώνει πως η αναγγελία των νέων αυξημένων επιτοκίων από την Alpha Bank έχει προκαλέσει αλυσιδωτές αντιδράσεις στην αγορά και στο καταναλωτικό κίνημα. Σχετικά το Βήμα σημειώνει πως οι τράπεζες αναδιπλώνονται μετά τις έντονες αντιδράσεις που προκλήθηκαν μπροστά στο ενδεχόμενο γενικευμένης αύξησης των επιτοκίων χορηγήσεων.

Η εφημερίδα Μέτοχος αναφέρεται στις κινήσεις που προμηνύονται τώρα στην τραπεζική αγορά, ενώ η Ναυτεμπορική σημειώνει πως οι τράπεζες αναβάλουν τις αυξήσεις καθώς έχουν δημιουργηθεί δισταγμοί μετά τις αντιδράσεις. Σε μείζον πολιτικό θέμα, αναδείχθηκε η αύξηση των επιτοκίων από την Alpha Bank όπως επισημαίνει το Κέρδος.

Η Ημερησία προσθέτει πως η κυβέρνηση χρησιμοποίησε απειλές κατά των τραπεζών, ώστε να μην ακολουθήσουν την Alpha, ενώ επιστρατεύτηκε και η Επιτροπή Ανταγωνισμού. Η Εξπρές σημειώνει πως οι άλλες τράπεζες μετάθεσαν τις αυξήσεις των επιτοκίων, ενώ τέλος η εφημερίδα Χρηματιστήριο αναφέρει πως η υπόθεση των επιτοκίων έχει λάβει πολιτικές διαστάσεις.

Ευρωπαϊκές Τράπεζες: Για ιδιαίτερα ανησυχητικές επιπτώσεις στις προοπτικές των τραπεζών έχει η αβεβαιότητα για τον ενδεχόμενο πόλεμο στο Ιράκ, κάνει λόγο η Καθημερινή.

Δομικός Πληθωρισμός: Αύξηση 0,4 μονάδες σημείωσε ο δομικός πληθωρισμός τον Ιανουάριο, όπως αναφέρει η Ναυτεμπορική.

ΑΕΠ: Προάγγελος δυσμενών εξελίξεων για τη διατηρησιμότητα του ρυθμού ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας αποτελεί η αρνητική μεταβολή του ΑΕΠ κατά 0,3% το τέταρτο τρίμηνο του 2002, αναφέρει το Κέρδος. Επενδυτική έκρηξη καταγράφουν τα στοιχεία για το ΑΕΠ το 2003 όπως σημειώνει η Ημερησία.

Λαϊκά Ομόλογα: Η μείωση των αποδόσεων ταμιευτηρίου μεταξύ άλλων, σε συνδυασμό με την αύξηση των επιτοκίων για τα καταναλωτικά και τα στεγαστικά δάνεια, ενίσχυσαν το ενδιαφέρον το κοινού για την επικείμενη έκδοση των λαϊκών ομολόγων, επισημαίνει η Καθημερινή. Για να συμμετέχουν οι επενδυτές στη διάθεση των λαϊκών ομολόγων, σύμφωνα με το Βήμα, θα πρέπει να δηλώνουν το ΑΦΜ τους και τον χειριστή τους στο ΣΑΤ, ενώ η Ναυτεμπορική συμπληρώνει πως το ανώτατο ποσό επένδυσης ανά φυσικό πρόσωπο είναι 10.000 ευρώ.

Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα: Την ανησυχία της για την απασχόληση στην ευρωζώνη εκφράζει η ΕΚΤ, όπως αναφέρει η Καθημερινή.

Επιχειρηματικότητα: Με στόχο να καταστεί η ΕΕ η ανταγωνιστικότερη και πλέον ανοιχτή οικονομία μέχρι το 2010, το άτυπο συμβούλιο υπουργών βιομηχανίας συζητεί σήμερα στη Θεσσαλονίκη δέσμη προτάσεων για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, σημειώνει η Καθημερινή.

Λιγότεροι διοικητικοί φραγμοί, περισσότερο ενθάρρυνση στις επιχειρηματικές πρωτοβουλίες είναι ορισμένα από τα συνθήματα της Πράσινης Βίβλου για την επιχειρηματικότητα που παρουσιάστηκε χθες στη Θεσσαλονίκη, όπως αναφέρει η Ναυτεμπορική. Μόλις το 4,5% του πληθυσμού της ΕΕ έχει επιλέξει το ”επιχειρείν” την τελευταία τριετία έναντι 13% στις ΗΠΑ, σχολιάζει το Κέρδος.

Σοφοκλέους: Την επιβολή ”ποινών” για εταιρίες που έπειτα από συγχωνεύσεις εμφανίζουν χαμηλά free float εξετάζει η διοικητική αρχή, σύμφωνα με την Εξπρές.

Αγορά Εργασίας: Αντιπαράθεση ανάμεσα στους συνδικαλιστές την επίτροπο Άννα Διαμαντοπούλου και τους ευρωπαίους αξιωματούχους, για το μέλλον της εργασίας, αναφέρει το Βήμα, ενώ το Κέρδος σημειώνει πως το μοντέλο εργασίας των ΗΠΑ απέτυχε.

Πυραμίδα της Γλυφάδας: Ποιους ”καίει”, αλλά και ποια είναι τα κενά στον έλεγχο και οι παραφυάδες του σκανδάλου της πυραμίδας της Γλυφάδας επισημαίνει η εφημερίδα Μέτοχος, ενώ προσθέτει πως αποκάλυψη της ίδιας της εφημερίδας το 2001 ”ξύπνησε” την εποπτεία.

Επαγγελματικό Ασυμβίβαστο: Στην πρώτη απόρριψη νομοσχεδίου αναφέρεται η Ημερησία, ενώ το Κέρδος σχολιάζει σχετικά πως πρόκειται για την πρώτη κοινοβουλευτική ήττα της κυβέρνησης.

Τηλεπικοινωνίες: Ιδιαίτερα δελεαστικές δείχνουν οι ελληνικές τηλεπικοινωνιακές εταιρίες, μεταξύ των αντίστοιχων του κλάδου διεθνώς αποτελώντας μια ”πιθανή” σανίδα σωτηρίας για τη Σοφοκλέους, αναφέρει ο Μέτοχος. Μείωση των τελών κλήσεων από σταθερά σε κινητά δίκτυα η οποία θα υπερβαίνει το 30%, μέσα στους επόμενους 24 μήνες, ζήτησε η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών από Cosmote, OTE Και Vodafone – Panafon, όπως επισημαίνει το Βήμα. Η Ημερησία συμπληρώνει πως ο ανταγωνισμός θα φέρει μείωση 30% στα τηλεφωνικά τέλη.

Κατασκευές: Έμφαση στον τομέα τον επαγγελματικών ακινήτων δίνει ο όμιλος Κοπελούζου όπως αναφέρει το Χρηματιστήριο.

ΕΤΒΑ Finance: Τέσσερις μάρτυρες έχουν καταθέσει μέχρι στιγμής για την υπόθεση της ΕΤΒΑ Finance, ενώ συνολικά θα κληθούν 24, σημειώνει η Καθημερινή.

Sex Form: Στην απόκτηση του 51% της Apple Boxer από τη Sex Form, αναφέρεται η Καθημερινή.

Notos Com: Διεύρυνση του μεριδίου αγοράς αναμένει η Notos Com σύμφωνα με την Καθημερινή.

ΟΠΑΠ: Στην επέκταση των δραστηριοτήτων του Οργανισμού στην Κύπρο αναφέρεται η Καθημερινή.

Creta Farm: Ανοδικά κινήθηκαν τα μεγέθη της Creta Farm το 2002, όπως σημειώνει η εφημερίδα Εξπρές.

Σαράντης: Ελκυστική φέρεται να είναι η πολωνική αγορά για τον όμιλο Σαράντη καθώς όπως επισημαίνει το Χρηματιστήριο, ο όμιλος αναπτύσσει τη συγκεκριμένη περιοχή τις δραστηριότητες του.

Ρόκας: Στην παρουσίαση του επενδυτικού προγράμματος της εταιρίας στο ΣΜΕΧΑ αναφέρεται το Χρηματιστήριο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v