Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ο Τύπος της Παρασκευής

Οι λεπτομέρειες για την ΑΜΚ της Eurobank, τα αποτελέσματα του ομίλου Μυτιληναίου, οι επενδύσεις της Coca Cola στην ανατολική Ευρώπη και οι προεκλογικές παροχές της κυβέρνησης και ιδιαίτερα το νομοσχέδιο που κατατέθηκε χθες στη Βουλή για τις συντάξεις είναι ορισμένα από τα θέματα που απασχολούν τον Τύπο σήμερα Παρασκευή.

Ο Τύπος της Παρασκευής
Οι λεπτομέρειες για την ΑΜΚ της Eurobank, τα αποτελέσματα του ομίλου Μυτιληναίου, οι επενδύσεις της Coca Cola στην ανατολική Ευρώπη και οι προεκλογικές παροχές της κυβέρνησης και ιδιαίτερα το νομοσχέδιο που κατατέθηκε χθες στη Βουλή για τις συντάξεις είναι ορισμένα από τα θέματα που απασχολούν τον Τύπο σήμερα Παρασκευή.

Μυτιληναίος: Σε 47 εκατ. ευρώ διαμορφώθηκαν τα καθαρά κέρδη μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας του ομίλου Μυτηλιναίος, έναντι 87 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο περυσινό διάστημα. Ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών του πρώτου εξαμήνου ανήλθε στα 467 εκατ. ευρώ, έναντι 453 εκατ. ευρώ πέρυσι. Ο κύκλος εργασιών της Αλουμίνιον της Ελλάδος παρέμεινε σταθερός στα 236 εκατ. ευρώ, ενώ τα καθαρά κέρδη μετά από φόρους διαμορφώθηκαν στα 27 εκατ. ευρώ, από 46 εκατ. ευρώ πέρυσι. Για τη ΜΕΤΚΑ, ο κύκλος εργασιών αυξήθηκε κατά 5,9% στα 147 εκατ. ευρώ, από 139 εκατ. ευρώ πέρυσι, ενώ τα κέρδη μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας ανήλθαν στα 22 εκατ. ευρώ αυξημένα κατά 10,3%. Όπως αναφέρει η ’Ημερησία”, η διοίκηση του ομίλου επισήμανε κατά την τηλεδιάσκεψη ότι ο όμιλος έχει δυνατότητα δανεισμού έως 1 δισ. ευρώ για επενδύσεις και εξαγορές στους τομείς δραστηριότητάς του πλην της ενέργειας. Επίσης, αναφέρθηκε ότι από τη Δευτέρα αναμένονται σημαντικές ανακοινώσεις από την Endesa Hellas.

Coca Cola: Επενδύσεις άνω των 350 εκατ. ευρώ πραγματοποιεί το διάστημα αυτό η Coca Cola 3E σε χώρες της ανατολικής Ευρώπης, επιδιώκοντας την περαιτέρω ισχυροποίηση της θέσης της σε αγορές οι οποίες εμφανίζουν ταχύτατη ανάπτυξη, σύμφωνα με δημοσίευμα της ”Ναυτεμπορικής”. Το ενδιαφέρον της εταιρίας, πέρα από τη Ρωσία, στρέφεται επίσης στη Σερβία και στη Σλοβακία.

Eurobank: Με discount 25,3% σε σχέση με την τιμή κλεισίματος την 1η Αυγούστου, δηλαδή στα 20 ευρώ ανά μετοχή, και με την έκδοση 2 νέων μετοχών για κάθε 15 παλαιές υπέρ των παλαιών μετόχων θα γίνει η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της EFG Eurobank, όπως αναφέρει η ”Καθημερινή”. Το δικαίωμα εκτιμάται ότι θα αποκοπεί στις 27 Αυγούστου.

Εθνική Τράπεζα: Στα 875 εκατ. ευρώ θα ανέλθουν τα ενοποιημένα μετά φόρων κερδη της Εθνικής Τράπεζας στο α’ εξάμηνο του 2007, καταγράφοντας αύξηση 60% σε σχέση με πέρυσι, σύμφωνα με την εφημερίδα ”Χρηματιστήριο”. Τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν στις 27 Αυγούστου.

Alapis: Με τρεις εξαγορές εταιριών και την υπογραφή προσυμφώνου για την εξαγορά του 95% μεγάλης εισαγωγικής και εμπορικής εταιρίας φαρμάκων, κινήσεις ύψους περίπου 44 εκατ. ευρώ, ξεκίνησε το μπαράζ εξαγορών της Alapis.

Τράπεζα Πειραιώς: Το Δημόσιο μάλλον θα συμμετάσχει στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας Πειραιώς, γράφει η ”Καθημερινή”, αναφερόμενη σε χθεσινή συνέντευξη του υφυπουργού Οικονομικών, κ. Π. Δούκα, στο κρατικό ραδιόφωνο, κατά την οποία δήλωσε: ”Εξετάζουμε τα υπέρ και τα κατά με τη δική μας λογική, τη λογική του Δημοσίου. Οι πρώτες εκτιμήσεις είναι υπέρ της συμμετοχής του Δημοσίου σε αυτή την αύξηση, για να διατηρήσουμε τα ποσοστά μας”.

Παγωτά Δωδώνη: Έναντι τιμήματος περίπου 12,5 εκατ. ευρώ, τιμή τριπλάσια από την αρχική τιμή αγοράς, πούλησε σύμφωνα με πληροφορίες της ”Ημερησίας” η Global Finance το 60% που κατείχε στην εταιρία Παγωτά Δωδώνη, στο private equity NBGI, συμφερόντων του ομίλου της Εθνικής Τράπεζας. Το συνολικό τίμημα για την απόκτηση του 100% της Παγωτά Δωδώνη υπολογίζεται σε περίπου 20,8 εκατ. ευρώ.

Ακτοπλοΐα: Περιθώρια για την είσοδο περισσότερων στρατηγικών επενδυτών στις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην ελληνική ακτοπλοϊκή αγορά, συγχωνεύσεις και συνενώσεις διαβλέπει η ετήσια μελέτη για την ακτοπλοΐα της εταιρίας χρηματοοικονομικών συμβούλων XRTC, όπως γράφει η ”Ημερησία”, ενώ στο ίδιο θέμα αναφέρεται και η ”Ναυτεμπορική”.

Οικονομία: Στο νομοσχέδιο που κατατέθηκε χθες στη Βουλή για αυξήσεις στις συντάξεις του Δημοσίου αναφέρονται σήμερα οι περισσότερες εφημερίδες. Το ν/σ προβλέπει μεταξύ άλλων παροχές 900 εκατ. ευρώ σε συνταξιούχους δικαστικούς, την αλλαγή του καθεστώτος απονεμόμενων συντάξεων λογοτεχνών-καλλιτεχνών, αύξηση επιδόματος εξομάλυνσης για δημόσιους υπαλλήλους, δικαστικούς, νομικό συμβούλιο, καθηγητές και βουλευτές κ.ά.

Σοφοκλέους: Ερωτήματα ουσίας που ζητούν άμεσες απαντήσεις θέτει η κατάσταση στην αγορά, μετά τις εισαγόμενες πιέσεις που οδήγησαν τον Γενικό Δείκτη αρκετά κάτω από τις 5.000 μονάδες, γράφει η εφημερίδα ”Μέτοχος” στο κεντρικό της άρθρο με τίτλο ”Πού ποντάρουν οι ταύροι”. Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, όποιες και αν είναι οι απαντήσεις, το ουσιαστικό δίλημμα για τους επενδυτές είναι αν θα πρέπει να λάβουν υπ’ όψιν την υψηλή μεταβλητότητα και τις έντονες μεταπτώσεις ή τις μακροπρόθεσμες προοπτικές της εγχώριας οικονομίας και αγοράς. Το συμπέρασμα που προκύπτει είναι ότι οι ”ταύροι” έχουν αρκετά ισχυρά επιχειρήματα για να παραμένουν ζωντανοί και… ζωηροί στο ταμπλό του χρηματιστηρίου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v