Ο Τύπος της Πέμπτης

Το πρόστιμο που εισηγείται η Κομισιόν για τη παράνομη κρατική ενίσχυση της Ολυμπιακής, η συνεργασία της ΔΕΗ με την Contour Global, διάφορες εξελίξεις από τον τραπεζικό κλάδο, είναι ορισμένα από τα θέματα που απασχολούν τον Τύπο σήμερα Πέμπτη.

Ο Τύπος της Πέμπτης

Ολυμπιακή: Βαρύ πρόστιμο στην Ελλάδα προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τις ενισχύσεις ύψους 161 εκατ. ευρώ που δόθηκαν στην Ολυμπιακή την περίοδο 1998-2002. με τη νέα προσφυγή της στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο η Κομισιόν ζητά την επιβολή χρηματικού προστίμου ύψους 10.512 ευρώ ημερησίως για όλο το διάστημα από τον Δεκέμβριο του 2002 που η Κομισιόν είχε ζητήσει επίσημα από την Ελλάδα να πάρει από την Ολυμπιακή την επιστροφή αυτών των παράνομων κρατικών ενισχύσεων, μέχρι τις 12 Μαΐου του 2005.

ΔΕΗ: Νομοθετική ρύθμιση για την εξαίρεση του λιγνίτη από την επιβολή ειδικού φόρου κατανάλωσης προωθεί η κυβέρνηση. Ο μεγάλος ωφελημένος από τη νέα ρύθμιση θα είναι η ΔΕΗ, η οποία σε διαφορετική περίπτωση θα επιβαρύνονταν στην τρέχουσα χρήση με το ποσό των 105 εκατ. ευρώ περίπου, όπως αναφέρει η Καθημερινή.

Εν τω μεταξύ, οι λιγνιτικές μονάδες του Κοσόβου θα είναι η πρώτη αγορά την οποία θα ”χτυπήσει” η ΔΕΗ με τον αμερικανικό συνεταίρο της Contour Global και έναν τρίτο επενδυτή, που αναζητείται στην εγχώρια και διεθνή αγορά.

Eurobank: Στα συγχρηματοδοτούμενα έργα εισέρχεται δυναμικά ο όμιλος της Eurobank, που διεκδικεί σημαντικό μερίδιο από την ”πίτα” των συγκεκριμένων έργων, με αιχμή την παροχή υπηρεσιών και χρηματοδοτικών εργαλείων σε τομείς όπως η υγεία και η εκπαίδευση. Χθες η τράπεζα υπέγραψε σύμβαση δανείου με την ΕΤΕπ, συνολικού ύψους 50εκατ. ευρώ, με στόχο τη συγχρηματοδότηση έργων υποδομής των ΟΤΑ σε όλη την Ελλάδα.

Εθνική Τράπεζα: Σύμφωνα με την Ημερησία, τα κέρδη προ φόρων της θυγατρικής της Εθνικής Τράπεζας στη Βουλγαρία, UBB, θα ανέλθουν σε 75 εκατ. ευρώ περίπου το 2006, αυξημένα κατά 30% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, όπως εκτίμησε ο εκτελεστικός διευθυντής της βουλγαρικής τράπεζας. Σύμφωνα με τον ίδιο, η διεύρυνση δικτύου, η δυναμική είσοδος στην τοπική ασφαλιστική αγορά, τα νέα επενδυτικά προϊόντα και η σημαντική αύξηση της κερδοφορίας, είναι ορισμένα από τα στοιχεία που συνθέτουν την πορεία και τους στόχους της UBB.

Geniki Bank: Την έκδοση ομολογιακού δανείου μειωμένης εξασφάλισης ύψους περίπου 100 εκατ. ευρώ αναμένεται να εγκρίνει το σώμα των μετόχων στη γενική συνέλευση της Geniki Bank, που θα πραγματοποιηθεί στις 23 Οκτωβρίου. Τα αποτελέσματα 9μήνου της τράπεζας, σύμφωνα με δημοσίευμα της Ημερησίας, εκτιμάται ότι θα εμφανίζουν ζημιές, όπως και για το σύνολο της τρέχουσας χρήσης, ενώ δεν αποκλείεται η ίδια πορεία να συνεχιστεί και για μια περίοδο του 2007.

Εν τω μεταξύ, όπως αναφέρει η Ημερησία, στελέχη της Societe Generale έχουν επιδείξει ενδιαφέρον για την απόκτηση από τον γαλλικό τραπεζικό όμιλο του ποσοστού πώλησης της Τράπεζας Αττικής.

ATEbank: Εισηγήσεις ώστε να προχωρήσει σε νέο placement περίπου του 10% της ATEbank προς το τέλος Νοεμβρίου ή αρχές Δεκεμβρίου δέχεται το υπουργείο Οικονομίας. Σύμφωνα με την εφημερίδα Χρηματιστήριο, αν το placement αφορά το 10% των μετοχών, το ποσοστό του Δημοσίου θα υποχωρήσει περίπου στο 64%. Όπως αναφέρει η εφημερίδα, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες η διοίκηση της ATEbank θα επιδιώξει να επισπεύσει την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων εννεαμήνου, προκειμένου να δημιουργηθεί θετικό momentum και να πραγματοποιηθεί το placement σε ξένους θεσμικούς επενδυτές.

Ιατρικό Κέντρο: Ο μεγαλύτερος όμιλος υγείας στην Ευρώπη, Asklepios, εξαγόρασε το 8,33% του Ιατρικού Κέντρου, με στόχο να ”συμπράξουν μαζί ώστε να ενδυναμώσουν την ηγετική θέση του Ιατρικού στον κλάδο στην ευρύτερη περιοχή αλλά και να καταστήσουν την εισηγμένη εταιρεία καταλύτη των εξελίξεων του χώρου στην Ελλάδα και τη ΝΑ Ευρώπη”, όπως αναφέρεται στην σχετική ανακοίνωση.

Τράπεζα Πειραιώς: Το διοικητικό συμβούλιο της Τράπεζας Πειραιώς εξέλεξε χθες ως μέλος του τον Γ. Προβόπουλο, ο οποίος θα είναι αντιπρόεδρος του Δ.Σ. και εντεταλμένος σύμβουλος. Θα είναι επίσης πρόεδρος της Επιτροπής Risk Management του ομίλου της Πειραιώς, θα έχει υπό την εποπτεία του τους τομείς διαχείρισης συμμετοχών και ακίνητης περιουσίας, τις διευθύνσεις για τις υποδομές, τον οργανωτικό σχεδιασμό και την έρευνα ανάληψης κινδύνου.