Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ο Τύπος της Παρασκευής

Τα οικονομικά αποτελέσματα α’ εξαμήνου των εισηγμένων, με ιδιαίτερη έμφαση σε αυτά της Εθνικής Τράπεζας, η απεμπλοκή στο έργο Μαλιακός-Κλειδί, η ”επίσημη πρώτη” της Vivartia, είναι ορισμένα από τα θέματα που απασχολούν τον Τύπο σήμερα Παρασκευή.

Ο Τύπος της Παρασκευής
Τα οικονομικά αποτελέσματα α’ εξαμήνου των εισηγμένων, με ιδιαίτερη έμφαση σε αυτά της Εθνικής Τράπεζας, η απεμπλοκή στο έργο Μαλιακός-Κλειδί, η ”επίσημη πρώτη” της Vivartia, είναι ορισμένα από τα θέματα που απασχολούν τον Τύπο σήμερα Παρασκευή.

Εθνική Τράπεζα: Τα κέρδη του ομίλου της Εθνικής, μετά φόρων και δικαιωμάτων μειοψηφίας, διαμορφώθηκαν σε 546 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 65% σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο. Η κερδοφορία του ομίλου επηρεάστηκε θετικά από έκτακτα κέρδη ύψους 113 εκατ. ευρώ που προέκυψαν από την πώληση των θυγατρικών της Εθνικής. Οι συνολικές χορηγήσεις του ομίλου ανήλθαν σε 32,8 δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 17%, ενώ οι χορηγήσεις λιανικής ενισχύθηκαν κατά 26%. Μιλώντας χθες το βράδυ στους αναλυτές, ο πρόεδρος της Εθνικής, Τ. Αράπογλου, ανέφερε ότι εάν δεν επιτευχθεί η εξαγορά της ρουμανικής CEC, θα υπάρξει επιστροφή κεφαλαίου, σύμφωνα με την Ημερησία.

Εισηγμένες: Τα οικονομικά αποτελέσματα της πλειοψηφίας των εισηγμένων εταιρειών δείχνουν εμφανή σημάδια υγείας. Τα συνολικά ενοποιημένα κέρδη μετά φόρων των εισηγμένων παρουσίασαν αύξηση 50,5% στο α’ εξάμηνο και προσέγγισαν τα 4,7 δισ. ευρώ, κυρίως χάρη στις τράπεζες, οι οποίες συνεισέφεραν περισσότερο από το ένα τρίτο των συνολικών κερδών.

Μεγάλα έργα: Σε απεμπλοκή του συγχρηματοδοτούμενου έργου Μαλιακός-Κλειδί οδηγεί η συμφωνία των δύο κοινοπραξιών που διεκδικούσαν το έργο για απόσυρση των προσφυγών και συνεργασία στην κατασκευή του. Στην κατασκευή και διαχείρισή του θα συμμετάσχουν οι δύο μεγαλύτεροι κατασκευαστικοί όμιλοι της Ευρώπης, Vinci και Hochtief, καθώς και οι δύο ισχυρότεροι εγχώριοι εργολήπτες, Άκτωρ και J&P Άβαξ.

Vivartia: Το υπουργείο Ανάπτυξης ενέκρινε τη συγχώνευση της ΔΕΛΤΑ Συμμετοχών με τις Chipita, Goody’s, Γενική Τροφίμων και ΔΕΛΤΑ Γάλακτος, οι μετοχές των οποίων έπαψαν να διαπραγματεύονται από χθες στο Χ.Α. Τη θέση τους δίνουν από σήμερα στη Vivartia A.E., το μετοχικό κεφάλαιο της οποίας ανέρχεται σε 155.274.482,97 ευρώ.

Eurobank: Σε αύξηση της συμμετοχής της στο μετοχικό κεφάλαιο της Bancpost Romania προχώρησε η EFG Eurobank. Συγκεκριμένα, η EFG Eurobank απέκτησε επιπλέον 14,58% της Bancpost, διαμορφώνοντας τη συμμετοχή της στο 77,5%, όπως αναφέρει η Ημερησία.

Σοφοκλέους: Η χθεσινή ολοκλήρωση της δημοσίευσης των εξαμηνιαίων αποτελεσμάτων των εισηγμένων εταιρειών αναμφίβολα ικανοποίησε τους επενδυτές, και μάλιστα για πολλούς λόγους, αναφέρει η εφημερίδα ”Μέτοχος και Επενδύσεις” στο κεντρικό της άρθρο με τίτλο ”Η Σοφοκλέους ψάχνει για νέα stories!”. Ωστόσο, σύμφωνα με το άρθρο, η ανακοίνωση των ικανοποιητικών αποτελεσμάτων του α’ εξαμήνου δεν στάθηκε ικανή από μόνη της να οδηγήσει τον Γενικό Δείκτη πάνω από το επίπεδο των 4.000 μονάδων. Οι χαμηλοί όγκοι των συναλλαγών και άλλα τεχνικά σήματα φαίνεται να έπεισαν τους επενδυτές ότι ήταν αρκετά νωρίς, στην παρούσα φάση τουλάχιστον, για την επίτευξη αυτού του φιλόδοξου στόχου, με αποτέλεσμα να ξεκινήσει μια διορθωτική κίνηση στον βασικό χρηματιστηριακό δείκτη και να είναι αρκετοί σήμερα οι αναλυτές που φοβούνται ότι η περίοδος της ”ταλαιπωρίας” θα συνεχιστεί.

Πολιτική: Αρχίζει σήμερα η ελληνική προεδρία στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, η οποία θα διαρκέσει για έναν μήνα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v