Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ο Τύπος της Τετάρτης

Ο τραπεζικός κλάδος βρίσκεται και σήμερα στο επίκεντρο των εφημερίδων, μετά τις χθεσινές δηλώσεις-γνωστοποιήσεις από πλευράς Marfin, Credit Agricole και Alpha Bank για την απόκτηση της Εμπορικής Τράπεζας. Η ΑΜΚ της Εθνικής, η επέκταση της Νηρεύς στην Ισπανία και των ΕΛΠΕ στην ΝΑ Ευρώπη, είναι επίσης μεταξύ των θεμάτων που απασχολούν τον τύπο σήμερα Τετάρτη.

Ο Τύπος της Τετάρτης
Ο τραπεζικός κλάδος βρίσκεται και σήμερα στο επίκεντρο των εφημερίδων, μετά τις χθεσινές δηλώσεις-γνωστοποιήσεις από πλευράς Marfin, Credit Agricole και Alpha Bank για την απόκτηση της Εμπορικής Τράπεζας. Η ΑΜΚ της Εθνικής, η επέκταση της Νηρεύς στην Ισπανία και των ΕΛΠΕ στην ΝΑ Ευρώπη, είναι επίσης μεταξύ των θεμάτων που απασχολούν τον τύπο σήμερα Τετάρτη.

Εμπορική: Η Marfin F.G. γνωστοποίησε χθες την απόσυρση του ενδιαφέροντός της για την Εμπορική Τράπεζα, αποσαφηνίζοντας ταυτόχρονα ότι η συμμετοχή της στην Τράπεζα Πειραιώς πραγματοποιήθηκε με επενδυτικά κριτήρια.

Εν τω μεταξύ, εμμένει στην αρχική της πρόταση για την Εμπορική η Credit Agricole, όπως δήλωσε σε συνέντευξη τύπου ο πρόεδρος της γαλλικής τράπεζας. Εξάλλου, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην Ναυτεμπορική ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής της γαλλικής τράπεζας, δήλωσε οτι ”η τράπεζα θα συνεχίσει να ενδιαφέρεται για εξαγορές στην Ελλάδα ακόμη και αν η πρότασή της για την Εμπορική δεν καταλήξει ευνοϊκά”.

Παράλληλα, η Alpha Bank σε επιστολή της προς το ΧΑ, με αφορμή δημοσιεύματα που την έφεραν να υποβάλλει προσφορά για την Εμπορική, αναφέρει ότι ”η τράπεζα παρακολουθεί και αναλύει τις εξελίξεις στον τραπεζικό χώρο και τυχόν αποφάσεις λαμβάνονται με γνώμονα πάντοτε το συμφέρον των μετόχων”.

Σημειώνεται οτι σύμφωνα με την Ναυτεμπορική, σήμερα αναμένεται να εγκριθεί από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς το πληροφοριακό δελτίο της Τράπεζας Κύπρου, για την εξαγορά της Εμπορικής.



Eurobank: Τις κινήσεις της Alpha Bank για την Εμπορική παρακολουθεί με ιδιαίτερη προσοχή η διοίκηση της Eurobank, η οποία μάλλον δεν θα αφήσει το βασικό της αντίπαλο χωρίς απάντηση, γράφει η εφημερίδα Χρηματιστήριο. Όπως αναφέρεται στο σχετικό δημοσίευμα, αρχικώς η Eurobank δεν φαίνεται να ενδιαφερόταν για την Εμπορική, αλλά όπως υποστηρίζονταν θα εστίαζε στη διεθνή επέκτασή της. Όμως η τράπεζα μάλλον, σύμφωνα με την εφημερίδα, θα επαναξιολογήσει τη στάση της, λόγω της δημόσιας πρότασης που εξετάζει η Alpha Bank.

Εθνική: Τελευταία ημέρα σήμερα για την αύξηση κεφαλαίου ύψους 3 δισ. ευρώ της Εθνικής Τράπεζας. Σύμφωνα με πληροφορίες, η έκδοση καλύφθηκε ήδη με επιτυχία και θα προχωρήσουν άμεσα οι διαδικασίες για την εξαγορά της Finansbank, αναφέρει η Ημερησία. Επενδύσεις και στη Ρουμανία με στόχο την αύξηση των καταστημάτων από 49 σε 80, επισημαίνεται στο δημοσίευμα.

ΟΤΕ: Εξηγήσεις ζητά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή από την κυβέρνηση για την εθελούσια έξοδο του ΟΤΕ, μέσα σε λιγότερο από ένα μήνα, προκειμένου να πειστεί ότι το αίτημα να συμμετάσχει το ελληνικό δημόσιο στην εθελούσια έξοδο, παραχωρώντας στο ΤΑΠ-ΟΤΕ ποσοστό 4% των μετοχών του Οργανισμού δεν αποτελεί κρατική ενίσχυση.

Εν τω μεταξύ, 20 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ζήτησαν χθες να κληθούν σε ακρόαση όλοι οι εμπλεκόμενοι στην εξαγορά της Γερμανός από την Cosmote, για να παράσχουν εξηγήσεις.

Δέλτα Συμμετοχών-ΜΕΒΓΑΛ: Το ενδεχόμενο να προχωρήσει στην πώληση ενός επιπλέον ποσοστού 5,6% αφήνει η κα. Χατζάκου, σύμφωνα με το Κέρδος. Εν τω μεταξύ, όπως αναφέρει η Ναυτεμπορική, την έγκριση συγχώνευσης των ομίλων Δέλτα Συμμετοχών και Chipita International εισηγείται η Γενική Διεύθυνση της Επιτροπής Ανταγωνισμού προς την Ολομέλεια του οργάνου, που συνεδριάζει την ερχόμενη Παρασκευή προκειμένου να εξετάσει την υπόθεση.

Νηρεύς: Ένα βήμα πριν την εξαγορά δυο εταιρειών στην Ισπανία και μιας στην Ελλάδα βρίσκεται, σύμφωνα με πληροφορίες της Εξπρές, ο όμιλος Νηρεύς. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο όμιλος πρόκειται να ανακοινώσει άμεσα την απόκτηση δυο ισπανικών μονάδων προπάχυνσης, ενώ σε δεύτερο χρόνο υπάρχει ανοικτό το ενδεχόμενο απόκτησης και δυο Ισπανικών μονάδων πάχυνσης.

ΕΛΠΕ: Περαιτέρω ανάπτυξη του δικτύου πρατηρίων που διατηρεί στο εξωτερικό και συγκεκριμένα στις αγορές της Κύπρου, της πΓΔΜ, της Βουλγαρίας και της Σερβίας, επιχειρεί ο όμιλος των Ελληνικών Πετρελαίων. Το εγχείρημα, σύμφωνα με την Ημερησία, πραγματοποιείται κατά βάση μέσω της θυγατρικής ΕΚΟ και στόχος είναι μέχρι τον Ιανουάριο του 2007 το δίκτυο της ΝΑ Ευρώπης να αριθμεί πάνω από 220 πρατήρια, από περίπου 200 σήμερα.

Επενδύσεις: Το 1,5 δισ. ευρώ υπερβαίνουν οι σημαντικότερες ξένες επενδύσεις που έγιναν στην Ελλάδα στο α’ εξάμηνο του έτους, όπως δήλωσε χθες ο πρόεδρος του Ελληνικού Κέντρου Επενδύσεων. Πρόκειται για 11 επενδύσεις, όπως αυτές έχουν ανακοινωθεί από τις επιχειρήσεις, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγεται η επένδυση του Dubai Holding στη Marfin Bank, ύψους 401,5 εκατ. ευρώ, της BC Partners στη Hyatt, ύψους 480 εκατ. ευρώ, της Sistema στην Intracom Telecom, ύψους 120 εκατ. ευρώ, της Nestle στη Δέλτα, ύψους 111 εκατ. ευρώ.

Hedge Funds: Στους λίγους μεγαλοεπενδυτές θέλει να περιορίσει τη δραστηριότητα των hedge funds ην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, γράφει η Ελευθεροτυπία. Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, σύμφωνα με μελέτη που παρήγγειλε η Κομισιόν, συνιστάται ως ελάχιστο ποσό για την επένδυση σε hedge fund τα 50.000 ευρώ, όριο που εκτιμάται ότι θα αποτρέψει μικρότερους επενδυτές να έχουν πρόσβαση στην αναπτυσσόμενη αυτή βιομηχανία επενδύσεων υψηλού ρίσκου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v