Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ο Τύπος της Δευτέρας

Η απόκτηση ποσοστού της γαλακτοβιομηχανίας ΜΕΒΓΑΛ από τη Vivartia, η επικείμενη συνένωση της LogicDis με την Singular, το σχέδιο διάσωσης της Θεμελιοδομή, το ενδεχόμενο η ΔΕΠΑ να ”σπάσει” σε πέντε εταιρίες αντί για δύο, εν όψει της εισαγωγής της στο Χ.Α., είναι ορισμένα από τα θέματα που απασχολούν τον Τύπο σήμερα Δευτέρα.

Ο Τύπος της Δευτέρας
Η απόκτηση ποσοστού της γαλακτοβιομηχανίας ΜΕΒΓΑΛ από τη Vivartia, η επικείμενη συνένωση της LogicDis με την Singular, το σχέδιο διάσωσης της Θεμελιοδομή, το ενδεχόμενο η ΔΕΠΑ να ”σπάσει” σε πέντε εταιρίες αντί για δύο, εν όψει της εισαγωγής της στο Χ.Α., είναι ορισμένα από τα θέματα που απασχολούν τον Τύπο σήμερα Δευτέρα.

ΔΕΠΑ: Σε πέντε εταιρίες και όχι σε δύο, όπως σχεδιαζόταν αρχικά, φαίνεται ότι θα ”σπάσει” η ΔΕΠΑ, εν όψει της απελευθέρωσης της αγοράς και της εισαγωγής των μετοχών της στο χρηματιστήριο (προγραμματίζεται για το δεύτερο εξάμηνο του 2007), όπως αναφέρει η Ημερησία. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, καλά ενημερωμένες πηγές αναφέρουν ότι η Boston Consulting, η εταιρία συμβούλων που έχει αναλάβει τη μελέτη για το νέο εταιρικό σχήμα της ΔΕΠΑ, στο σχέδιο που ετοιμάζει να παραδώσει περί τα τέλη Αυγούστου, προβλέπει τη δημιουργία μιας εταιρίας holding και τεσσάρων θυγατρικών.

ΜΕΒΓΑΛ: Σύμφωνα με την Ημερησία, η Vivartia φέρεται να έχει δεσμεύσει ποσοστό της τάξης του 21,5% στη μακεδονική γαλακτοβιομηχανία ΜΕΒΓΑΛ, το οποίο κατείχε η μέχρι πρότινος διευθύνουσα σύμβουλος της εταιρίας Μαίρη Χατζάκου. Από το περιβάλλον του προέδρου της ΜΕΒΓΑΛ, Πέτρου Παπαδάκη, αφέθηκε να εννοηθεί χθες ότι η εταιρία δεν πωλείται στην παρούσα φάση, ενώ έχει συγκληθεί για σήμερα το απόγευμα έκτακτο διοικητικό συμβούλιο για να εξεταστεί η κατάσταση, αναφέρει η εφημερίδα. Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με την Ημερησία, η Τυράς των αδελφών Σαράντη –μετόχων και της Όλυμπος- προχώρησαν σε συνεργασία για την παραγωγή φασόν φρέσκου γάλακτος για την Carrefour - Μαρινόπουλος.

Πληροφορική: Για ενδιαφέρουσες ειδήσεις συνεργειών προϊδεάζει η επικείμενη συνένωση των δυνάμεων LogicDis και Singular, βασικός μέτοχος στις οποίες είναι η GIT Holding, εταιρία συμφερόντων του ομίλου Marfin, γράφει η Ημερησία. Στο σχετικό δημοσίευμα αναφέρεται, μεταξύ άλλων, ότι πληροφορία που βάζει μία ακόμη διάσταση στο θέμα αναφέρει ότι εκτός των LogicDis και Singular σημαντικό ρόλο στη συνένωση πρόκειται να παίξει μία ακόμη εταιρία, η οποία σήμερα κατέχει σημαντική θέση στην αγορά της πληροφορικής. Στο μεταξύ, το Δ.Σ. της LogicDis εξετάζει αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της εταιρίας, ύψους 56 εκατ. ευρώ, με κατάργηση του δικαιώματος προτίμησης των παλαιών μετοχών, την οποία και θα εισηγηθεί σε προσεχή γενική συνέλευση, σύμφωνα με την Ημερησία.

Εθνική: Θετική είναι η έως τώρα πορεία της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου της Εθνικής Τράπεζας, η οποία ολοκληρώνεται μεθαύριο Τετάρτη 5 Ιουλίου. Σύμφωνα με την Ημερησία, η αύξηση έχει ήδη υπερκαλυφθεί, οπότε δεν τίθεται θέμα διάθεσης τυχών αδιάθετων. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, στο νέο μετοχολόγιο που θα προκύψει ύστερα από την ολοκλήρωση της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου μειωμένο ποσοστό θα κατέχουν τα κρατικά ασφαλιστικά ταμεία.

Θεμελιοδομή: Εντός του πρώτου δεκαπενθήμερου του Ιουλίου εκτιμάται ότι θα κατατεθεί στις πιστώτριες τράπεζες το σχέδιο διάσωσης της εισηγμένης τεχνικής εταιρίας Θεμελιοδομή, το οποίο προβλέπει την είσοδο στρατηγικού επενδυτή στο μετοχικού κεφάλαιο της επιχείρησης.

Marfin: Σαφή θέση για τις προθέσεις του σχήματος Dubai-Marfin για την Εμπορική, αλλά και αποσαφηνίσεις όσον αφορά στα σενάρια προσέγγισης με την Πειραιώς θα δώσει σε επαγγελματίες της αγοράς ο επικεφαλής της Marfin, Α. Βγενόπουλος, αύριο το απόγευμα, σύμφωνα με την εφημερίδα Χρηματιστήριο.

Ξενοδοχεία: Το επιχειρηματικό λόμπι της Ελούντα, αλλά και τρεις μεγάλες εκτάσεις, με σκοπό την τουριστική αξιοποίησή τους ”φλερτάρουν”, σύμφωνα με την Ημερησία, οι εκπρόσωποι της Dubai Investment Group. Σημαντικό είναι το ενδιαφέρον των Αράβων επενδυτών στον τομέα του τουρισμού και του real estate, και ειδικότερα στην εξεύρεση μεγάλων εκτάσεων με σκοπό τη δημιουργία παραθεριστικών συγκροτημάτων, αναφέρει το δημοσίευμα.

Βιομηχανίες: Αναστάτωση επικρατεί στο νομό Ξάνθης, όπου η Αγροτική Τράπεζα έχει δρομολογήσει το κλείσιμο ή το ξεπούλημα τεσσάρων βιομηχανιών, όπως αναφέρει η Ελευθεροτυπία. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι βιομηχανίες αυτές είναι η ΕΒΖ, η γαλακτοβιομηχανία ”Ροδόπη”, η συνεταιριστική καπνοβιομηχανία ΣΕΚΑΠ και το εργοστάσιο της ΣΕΒΑΘ. Ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Α. Κοντός, πάντως, διέψευσε την πρόθεση της κυβέρνησης για πώληση της ΣΕΚΑΠ, επισημαίνεται στο δημοσίευμα.

Οικονομία: Συνάντηση εργασίας για το πακέτο παροχών που θα εξαγγείλει στη ΔΕΘ θα έχει σήμερα στο Μαξίμου ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής με τον υπουργό Οικονομίας Γ. Αλογοσκούφη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v