Πώς βλέπει η Solidus τις τραπεζικές αυξήσεις

Ο πρόεδρος της Solidus Αλ. Σίνος είναι ο πρώτος εκπρόσωπος ΑΕΠΕΥ που παίρνει θέση για τις ΑΜΚ. Μεγάλη η πρόκληση αλλά ενδεχόμενη επιτυχία του εγχειρήματος θα αφήσει σημαντικά κέρδη σε όσους επενδύσουν, σημειώνει.

  • Του Αλέξανδρου Σίνου*
Πώς βλέπει η Solidus τις τραπεζικές αυξήσεις
Ο πρόεδρος της Solidus Αλέξανδρος Σίνος είναι ο πρώτος εκπρόσωπος χρηματιστηριακής εταιρείας που παίρνει θέση για το θέμα των αυξήσεων κεφαλαίου στις τράπεζες. Για να αποφασίσει κάποιος αν θα συμμετάσχει στις ΑΜΚ των τραπεζών πρέπει να αξιολογήσει την προσπάθεια που γίνεται για την ανάκαμψη ολόκληρου του κλάδου, σημειώνει. "Η πρόκληση είναι μεγάλη και η ενδεχόμενη επιτυχία του εγχειρήματος θα αφήσει πολύ σημαντικά κέρδη σε εκείνους που θα επενδύσουν σε αυτό".


"Οι εισηγμένες ελληνικές τράπεζες για περισσότερο από δεκαπέντε χρόνια άφησαν σημαντικά κέρδη και μερίσματα στα ιδιωτικά χαρτοφυλάκια. Μετά το ξέσπασμα της διεθνούς χρηματοοικονομικής κρίσης, της ελληνικής δημοσιονομικής εκτροπής και της κρίσης χρέους που ακολούθησε, οι ελληνικές τράπεζες δέχτηκαν δύο πολύ σημαντικά πλήγματα: τις συνέπειες της ύφεσης στα δανειακά τους χαρτοφυλάκια και το κούρεμα των κρατικών ομολόγων που είχαν στην κατοχή τους.

Η εφαρμογή του νόμου για τον διαχωρισμό των τραπεζών σε καλές και κακές, η ενσωμάτωση των ξένων τραπεζών από τις ελληνικές συστημικές, η πώληση των κυπριακών υποκαταστημάτων και τελικά η συγκέντρωση του τραπεζικού κλάδου σε λίγα μεγάλα σχήματα άλλαξαν εντελώς τη δομή του ελληνικού τραπεζικού συστήματος.

Οι πρόσφατες αποφάσεις των γενικών συνελεύσεων της Alpha Bank και της Τράπεζας Πειραιώς σηματοδοτούν την έναρξη της διαδικασίας εξυγίανσης των μεγάλων τραπεζικών σχημάτων. Υπό την προϋπόθεση ότι στο επόμενο διάστημα θα επιτευχθεί σημαντική μείωση του επιτοκίου καταθέσεων και του λειτουργικού κόστους των μεγάλων αυτών τραπεζικών σχηματισμών, οι αυξήσεις αυτές θα μπορούσαν να σημαίνουν την επανεκκίνηση του ελληνικού τραπεζικού κλάδου.

Τόσο η συγκυρία όσο και οι όροι των αυξήσεων συνιστούν μια μοναδική επενδυτική επιλογή. Για να αποφασίσει κάποιος αν θα συμμετάσχει στις ΑΜΚ των τραπεζών πρέπει να αξιολογήσει την προσπάθεια που γίνεται για την ανάκαμψη ολόκληρου του κλάδου. Στην πραγματικότητα, επιχειρείται ο συνδυασμός της κεφαλαιακής ενίσχυσης με την ταυτόχρονη σχεδόν αύξηση του περιθωρίου κέρδους και τη μείωση των λειτουργικών δαπανών του τραπεζικού κλάδου στο σύνολό του. Η πρόκληση είναι μεγάλη και η ενδεχόμενη επιτυχία του εγχειρήματος θα αφήσει πολύ σημαντικά κέρδη σε εκείνους που θα επενδύσουν σε αυτό".

* Πρόεδρος της SOLIDUS SECURITIES ΑΕΠΕΥ.


**Συμφωνείτε ή διαφωνείτε με τον αρθρογράφο; Τι γνώμη έχετε;

To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v