ΑΕΚ: Το δικαίωμα του Έλληνα στην… ισοΑνομία!

Η πλειονότητα των Ελλήνων δεν ζητά ισονομία. Αντίθετα, προτιμά να μην τιμωρηθεί επειδή κανείς άλλος δεν τιμωρήθηκε ποτέ κατά το παρελθόν. Μιλάμε για την πιο στρεβλή έννοια της ισότητας…

ΑΕΚ: Το δικαίωμα του Έλληνα στην… ισοΑνομία!
Το κείμενο αυτό δεν θα είχε δημοσιευθεί αν η ΑΕΚ είχε καταφέρει να κερδίσει τον Ατρόμητο στο Περιστέρι, προκειμένου να μη νομίσουν ορισμένοι πως τα κίνητρα του δημοσιεύματος ήταν να πλήξουν την ιστορική ομάδα και την προσπάθειά της να παραμείνει στην κατηγορία.

Άλλωστε, το δημοσίευμα έχει ως αφορμή μόνο το ποδόσφαιρο, ώστε να αναφερθεί σε μία από τις μεγαλύτερες πληγές της ελληνικής κοινωνίας και οικονομίας: στο δικαίωμα στην ισοανομία! Επίσης, εκτιμούμε ότι με ανάλογο τρόπο θα αντιδρούσε οποιαδήποτε άλλη ΠΑΕ βρισκόταν στη θέση της ΑΕΚ.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή και ας δούμε τι είχε κάνει η αείμνηστος Μάργκαρετ Θάτσερ για να ξεριζώσει τη βία από τα αγγλικά γήπεδα. Την ίδια μέρα των θλιβερών και φονικών επεισοδίων στο Χέιζελ του Βελγίου ζήτησε συγγνώμη και τιμώρησε παραδειγματικά όλες τις ποδοσφαιρικές ομάδες της Μεγάλης Βρετανίας.

Χωρίς να σταθεί στο αν τον προηγούμενο χρόνο οι Ιταλοί είχαν χτυπήσει τους Βρετανούς, χωρίς να σταθεί στο αν η αστυνομία έπραξε ή όχι το καθήκον της και χωρίς φυσικά να σχολιάσει το… φύλλο αγώνος που συνέταξε ο διαιτητής.

Είχε δηλώσει μάλιστα ορθά-κοφτά η σιδηρά κυρία: «Δεν υπάρχουν λόγια, δεν υπάρχει καμιά δικαιολογία, φταίει η Αγγλία». Και αυτά από μια γυναίκα που (σε αντίθεση με πολλούς Έλληνες παράγοντες και πολιτικούς)… δεν φορούσε παντελόνια.

Ερχόμαστε τώρα στην Ελλάδα και πάμε στην περίπτωση της ΑΕΚ (φοβάμαι όμως πως και κάθε σωματείο θα επιδείκνυε παρόμοια συμπεριφορά).

Η ΑΕΚ λοιπόν ζήτησε την προηγούμενη εβδομάδα «ισονομία», υποστηρίζοντας πως το παιχνίδι με τον Πανθρακικό δεν θα έπρεπε να είχε διακοπεί επειδή ένα άλλο προηγούμενο παιχνίδι (Άρης-Βέροια) δεν είχε διακοπεί ούτε και εκείνο.

Σε πρώτη φάση, η ΑΕΚ φαίνεται πως έχει δίκιο: ίσα μέτρα και ίσα σταθμά για όλους. Και όταν λέμε για ΟΛΟΥΣ, εννοούμε για ΟΛΟΥΣ. Μάλιστα, οι διαμαρτυρίες των φιλάθλων της Ένωσης αποκτούν μεγαλύτερη βαρύτητα, αν συνεκτιμηθεί η γενικότερη επικρατούσα αντίληψη περί μεροληπτικής διαιτησίας και περί ύπαρξης ύποπτων «κέντρων αποφάσεων» (βλέπε «παράγκα») στο ελληνικό ποδόσφαιρο.

Στην πράξη, όμως, η ΑΕΚ δεν ζήτησε ισονομία, αλλά... ισοΑνομία! Δηλαδή, επειδή δεν τηρήθηκε ο νόμος στη Θεσσαλονίκη με τον Άρη, δεν θα έπρεπε να τηρηθεί ούτε και στην Αθήνα με την ΑΕΚ.

Και προφανώς, αν σε λίγους μήνες γίνουν τα ίδια επεισόδια στην Κρήτη, ούτε και εκεί θα πρέπει να εφαρμοστεί ο νόμος, επειδή δεν είχε εφαρμοστεί ούτε στην Αθήνα, ούτε στη Θεσσαλονίκη…

Με άλλα λόγια, αν για κάποιον λόγο η έφεση της ΑΕΚ δικαιωθεί, τότε οι οπαδοί οποιασδήποτε ομάδας θα μπορούν να μπαίνουν όποτε θέλουν και για όσο θέλουν στο γήπεδο, να τραυματίζουν, να απειλούν και να καταστρέφουν και φυσικά ουσιαστική τιμωρία δε θα υπάρχει…

Και όταν θα έχουμε θύματα, όλοι μαζί θα καταγγέλλουμε -γενικά και αόριστα πάντοτε- πάνω από τα πτώματα των νεκρών όσους επί τόσα χρόνια δεν πήραν μέτρα και δεν επέβαλαν τιμωρίες…

Αντίθετα, σε περίπτωση επιβεβαίωσης της τιμωρίας της ΑΕΚ (με προηγούμενα την τιμωρία τόσο του Παναθηναϊκού, όσο και του ΠΑΟΚ από την ΟΥΕΦΑ) κανείς δεν θα μπορεί να διαμαρτυρηθεί για να υποστηρίξει μελλοντικά την ατιμωρησία, αύριο του Ολυμπιακού, μεθαύριο του Ατρόμητου και παραμεθαύριο της Ξάνθης.

Και έτσι, κάθε κατεργάρης θα πάει στον πάγκο του…

Το μεγάλο πρόβλημα ωστόσο είναι ότι με την ίδια λογική το ευρύ κοινό σκέφτεται και στο μέτωπο της κοινωνίας και της οικονομίας.

Για παράδειγμα, τα μικρά ψάρια φοροδιαφεύγουν λέγοντας πως πρέπει πρώτα να πληρώσουν τα μεγάλα ψάρια. Πολλά μεγάλα ψάρια φοροδιαφεύγουν υποστηρίζοντας ότι πρέπει πρώτα οι πολιτικοί να επιστρέψουν τα κλεμμένα.

Πολλοί ελεύθεροι επαγγελματίες φοροδιαφεύγουν με το σκεπτικό ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι είναι τεμπέληδες και πολλοί πολιτικοί κλέφτες.

Και κάποιοι από αυτούς τους... τεμπέληδες λουφάρουν και παίρνουν μίζες και «γρηγορόσημα», κατηγορώντας όλους τους άλλους για φοροδιαφυγή...

Μιλάμε για το μαζικό αίτημα του μέσου Έλληνα για ισοΑνομία. Γιατί περί ισονομίας ούτε λόγος…


* Ο Στέφανος Κοτζαμάνης είναι οπαδός του Εθνικού Πειραιά, μιας άλλης ιστορικής ομάδας, που αγωνίζεται σε χαμηλότερες κατηγορίες.


**Συμφωνείτε ή διαφωνείτε με τον αρθρογράφο; Τι γνώμη έχετε;

To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v