Πρόταση - τομή για το λιμάνι της Χαλκίδας

Πώς το λιμάνι της Εύβοιας θα μπορούσε να λειτουργήσει ως ισχυρός μοχλός ανάπτυξης. Η σχολή ναυτικής εκπαίδευσης, τα σχέδια του ΟΛΠ και οι νέες θέσεις εργασίας. Γράφει ο Ανδρέας Δ. Παπανδρέου.

  • του Ανδρέα Παπανδρέου*
Πρόταση - τομή για το λιμάνι της Χαλκίδας
Την εκδήλωση ενδιαφέροντος για τη δημιουργία ιδιωτικής σχολής ναυτικής εκπαίδευσης πρέπει να αναδείξουν οι φορείς της τοπικής κοινωνίας της Χαλκίδας, σε συνδυασμό με την υπάρχουσα Ακαδημία Εμπορικού Ναυτικού Κύμης και τη δημιουργία του νέου Οργανισμού Λιμένος Εύβοιας με έδρα τη Χαλκίδα.

Η δημοτική αρχή πρέπει να δει θετικά μια τέτοια προοπτική και να διερευνήσει το ενδεχόμενο ιδιώτες και ναυτιλιακές εταιρείες της πόλης να ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στην ίδρυση μιας ιδιωτικής σχολής ναυτικής εκπαίδευσης, ώστε να συγκροτηθεί πιο συγκεκριμένη πρόταση με αναλυτικά στοιχεία προκειμένου να τη φέρει προς συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο.

Το θέμα της δημιουργίας σχολής ναυτικής εκπαίδευσης στη περιοχή της Χαλκίδας πρέπει επίσης να απασχολήσει και άλλους φορείς όπως το Εργατικό Κέντρο, την Περιφέρεια κ.ά.

Θεωρώ ότι χρειάζονται αλλαγές στον τομέα της ναυτικής εκπαίδευσης, καθώς έχουν χαθεί χαρακτηριστικά που είχε σε σχέση με το παρελθόν λόγω πλήρους ηλεκτρονικού και μηχανολογικού εκσυγχρονισμού των νέων πλοίων, και χρειάζεται να γίνει πιο σύγχρονη ώστε να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες απαιτήσεις. Πιστεύω επίσης πως αρκετοί νέοι στην Εύβοια ενδιαφέρονται να στραφούν προς το ναυτικό επάγγελμα λόγω και της κρίσης.

Η Ελλάδα σε αυτήν τη φάση ολοκληρώνει στρατηγικά δίκτυα υποδομών που επιτρέπουν και απελευθερώνουν επενδύσεις με προοπτική να ενισχυθούν η επιχειρηματικότητα και η δημιουργία εξειδικευμένων θέσεων εργασίας. Η Χαλκίδα, να θυμίσω, έχει πλέον σιδηροδρομική διασύνδεση με το λιμάνι του Πειραιά. Ο ΟΛΠ αυτήν την περίοδο επιδιώκει την άμεση σύνδεση του Car Terminal με το εθνικό σιδηροδρομικό δίκτυο.

Σε κάθε περίπτωση, η ανάπτυξη ενός ολοκληρωμένου και βιώσιμου εθνικού λιμενικού συστήματος που θα συμβάλει στην ανάπτυξη και στην απασχόληση σε εθνικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο, στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και στην εδαφική συνέχεια της χώρας, με τη συμμετοχή των λιμένων στα διεθνή δίκτυα εφοδιασμού και μεταφορών και την παροχή υψηλής ποιότητας λιμενικών υπηρεσιών σε ανταγωνιστικές τιμές, δίνει τη δυνατότητα ο νέος Οργανισμός Λιμένος Εύβοιας να πρωταγωνιστήσει και να δημιουργήσει πολλές νέες θέσεις εργασίας για την τοπική κοινωνία.

Μέσω της δημιουργίας της τοπικής ναυτικής εκπαίδευσης δίνεται η δυνατότητα για απορρόφηση ανέργων της περιοχής αφού η κυβέρνηση θα προχωρήσει αμέσως στην ενεργοποίηση ιδιωτικών σχολών Ναυτικής Επιμόρφωσης, από τις οποίες θα αποφοιτούν αξιωματικοί γέφυρας και μηχανής που θα επανδρώνουν τα πλοία της ελληνικής ναυτιλίας.

Παράλληλα, περιλαμβάνονται και άλλες πρωτοβουλίες όπως:
 
• Εφαρμογή προγράμματος επιμόρφωσης εκπαιδευτικών των Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού (ΑΕΝ).

• Εφαρμογή προγράμματος πληροφόρησης - προσέλκυσης νέων στο ναυτικό επάγγελμα και προβολή των ΑΕΝ.

• Δημιουργία Γραφείου Σταδιοδρομίας.

Θεωρείται βέβαιο ότι η παραπάνω πρωτοβουλία σε συνδυασμό με άλλες θα αποτελέσει μοχλό ανάπτυξης της χώρας με άξονα την ναυτιλία, τα λιμάνια και τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του νομού της Εύβοιας και την άμεση πρόσβασή του στα εθνικά δίκτυα και γεωπολιτικά στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο. Χρειάζονται πολιτική βούληση και γρήγορες κινήσεις προκειμένου να κερδίσουμε τον χαμένο χρόνο του παρελθόντος προς όφελος της νέας γενιάς της πόλης της Χαλκίδας και του χειμαζόμενου από την ανεργία νομού της Εύβοιας.

Τις προσεχείς ημέρες ολοκληρώνεται η δημόσια διαβούλευση του υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου για τα προσχέδια των κανονιστικών πράξεων λειτουργίας των ιδιωτικών σχολών Ναυτικής Επαγγελματικής Κατάρτισης και Επιμόρφωσης (ΝΕΚΕ).


• Ο κ. Ανδρέας Δ. Παπανδρέου είναι Οικονομολόγος-Σύμβουλος Επιχειρήσεων και υποψήφιος βουλευτής της ΔΗΜΑΡ στην Εύβοια.


*Συμφωνείτε ή διαφωνείτε με τον αρθρογράφο; Τι γνώμη έχετε;

To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v