Κύπρος: Η κρίση και οι συνεργατικές τράπεζες

Ο ρόλος των Συνεργατικών Πιστωτικών Ιδρυμάτων (ΣΠΙ) στο νέο περιβάλλον που δημιουργήθηκε στην Κύπρο. Τι είναι, ποιο το μέγεθός τους και ποια τα προβλήματα του κλάδου. Γράφει ο Γ. Α. Γιαννάκης.

  • του Γιαννάκη Α. Γιαννάκη*
Κύπρος: Η κρίση και οι συνεργατικές τράπεζες
Στις Συνεργατικές Τράπεζες (ΣΠΙ), το σύνολο των καταθέσεων (κατοίκων Κύπρου και μη κατοίκων Κύπρου) ήταν στο τέλος του Γεννάρη 2013 περίπου €70 δισ. ευρώ. Το ποσό αυτό ήταν σε ευρώ και ξένα νομίσματα. Πάντα κατά προσέγγιση σε δισ. ευρώ, οι καταθέσεις Κυπρίων ανήρχοντο σε €41 δισ. και των μη κατοίκων Κύπρου σε €29 δισ. Οι καταθέσεις αυτές ήταν στα καταστήματα των κυπριακών τραπεζών, στα υποκαταστήματα των ξένων τραπεζών στην Κύπρο και στα ΣΠΙ.


Πότε ιδρύθηκαν

Ο θεσμός έχει ζωή 100 χρόνων. Τα πλείστα ιδρύθηκαν πριν 50 τουλάχιστον χρόνια.


Το μέγεθος των ΣΠΙ

Οι συνολικές καταθέσεις στα ΣΠΙ είναι €15 δισ. ή περίπου 40% από τα €41 δισ. των καταθέσεων των κατοίκων Κύπρου.


Ο αριθμός των ΣΠΙ

Τα ΣΠΙ που λειτουργούν στην Κύπρο ανέρχονται σε 93.Τα καταστήματα των ΣΠΙ είναι 400 και το προσωπικό 2.800 άτομα. Καλύπτουν όλη την επικράτεια της Κύπρου, αφού δεν υπάρχει δήμος, κοινότητα, οικισμός, χωρίς υποκατάστημα. Είναι χαρακτηριστικό πως στους μικρούς οικισμούς η λειτουργία των υποκαταστημάτων είναι για κάποιες ώρες και μέρες της εβδομάδας.


Υπηρεσίες

Προσφέρουν όλες τις τραπεζικές εργασίες:

- Δάνεια, καταθέσεις, εγγυητικές, ξένο συνάλλαγμα κ.λπ.
- Κέντρο Τραπεζικής Κάρτας με τον αριθμό των ΑΤΜ σε όλη τη Κύπρο να είναι το 50% του συνόλου.


Συνεργατική Κεντρική Τράπεζα

Είναι ο Κεντρικός Τραπεζίτης των 93 ΣΠΙ. Διαχειρίζεται όλη τη ρευστότητα των 93 ΣΠΙ. Τα συνδέει με τις εμπορικές τράπεζες και το εξωτερικό. Τα συνδέει με το συμψηφιστικό κέντρο της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου. Παρέχει στα ΣΠΙ σε κεντροποιημένη βάση τις υπηρεσίες πιστωτικών και χρεωστικών καρτών.


Μηχανογραφικό σύστημα

Ένα μηχανογραφικό σύστημα για όλα τα ΣΠΙ, σύγχρονο, που είναι σε θέση να ανταποκριθεί στις ανάγκες των 93 ΣΠΙ.


Αυτοδιοίκηση και Ανεξαρτησία

Τα 93 ΣΠΙ δεν είναι καταστήματα ή υποκαταστήματα της Συνεργατικής Κεντρικής Τράπεζας. Είναι ανεξάρτητες νομικές οντότητες, με διοικητικό συμβούλιο (επιτροπεία) με ανώτατη εκτελεστική διεύθυνση (γραμματέας - διευθυντής), με ανεξάρτητη εξωτερική Ελεγκτική Υπηρεσία. Κάθε ΣΠΙ κέκτηται ίδια κεφάλαια και περιουσία και πελατεία. Διέπονται από την αρχή κάθε μέλος, μία ψήφος.


Εποπτεία

Η εποπτεία των 93 ΣΠΙ εκχωρήθηκε σε ανεξάρτητη εποπτική αρχή, την Υπηρεσία Εποπτείας και Ανάπτυξης Συνεργατικών Εταιρειών, με επικεφαλής τον Έφορο και την επιτροπή από πρόσωπα προσοντούχα και εγνωσμένου κύρους που διορίζεται από το υπουργικό συμβούλιο για 5ετή θητεία.


*Ο κ. Γιαννάκης Α. Γιαννάκη είναι Γραμματέας - Διευθυντής ΣΠΙ Παραλιμνίου.


Σημ: Το ΣΠΙ Παραλιμνίου ιδρύθηκε το 1924 και έκτοτε λειτουργεί χωρίς διακοπή, με καταθέσεις €200 εκατ. και 40 άτομα προσωπικό.


*Συμφωνείτε ή διαφωνείτε με τον αρθρογράφο; Τι γνώμη έχετε;

To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v