Κρούγκμαν: Βλέπει κίνδυνο για Bank Run

"Δεν το προέβλεψα", γράφει ο P. Krugman. "Οι μεγάλες ειδήσεις ήρθαν από την Κύπρο". Τα νέα δεδομένα που σηματοδοτούν οι αποφάσεις. Γιατί οι επόμενες ημέρες αναμένονται πολύ ενδιαφέρουσες.

Κρούγκμαν: Βλέπει κίνδυνο για Bank Run
Ομολογώ πως δεν το προέβλεψα αυτό. Με όλα τα προβλήματα στην Ελλάδα, στην Ιταλία, στην Ισπανία και στην Πορτογαλία, δεν παρακολουθούσα την Κύπρο. Εκεί είναι όμως που παίχτηκαν οι μεγάλες ειδήσεις αυτό το Σαββατοκύριακο. Ως αντάλλαγμα για τη διάσωση, η Κύπρος πρέπει να επιβάλει μεγάλο «κούρεμα» -δηλαδή απώλειες- σε όλους τους καταθέτες των τραπεζών της.

Μπορούμε κάπως να καταλάβουμε γιατί το κάνουν: Η Κύπρος είναι ένας φορολογικός παράδεισος, ιδιαίτερα για τα assets των Ρώσων επιχειρηματιών. Αυτό σημαίνει ότι έχει έναν τεράστιο, υπερμεγέθη τραπεζικό τομέα και μια διάσωση χωρίς «κούρεμα» θα θεωρούνταν διάσωση όχι μόνο της Κύπρου, αλλά και Ρώσων αμφίβολης τιμιότητας και χαρακτήρα (νομίζω ότι είναι ενδιαφέρον πώς ο El-Erian κατάφερε να γράψει γι' αυτό, αρκετά δίκαια, χωρίς όμως να αναφερθεί στο «ρωσικό θέμα»).

Το μεγάλο πρόβλημα, όμως, είναι πως δεν επιβάλλεται μόνο στις μεγάλες ξένες καταθέσεις το κούρεμα. Η απομείωση για τις μικρές εγχώριες καταθέσεις είναι πιο περιορισμένη, παρά ταύτα σημαντική. Είναι ως οι Ευρωπαίοι να κρατούν μια πινακίδα neon, η οποία γράφει στα ελληνικά και στα ιταλικά: καιρός να τρέξετε προς τις τράπεζές σας.

Το αύριο και οι επόμενες ημέρες θα είναι πολύ ενδιαφέροντα...

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v