Β. Κορκίδης: Πώς θα σωθεί το εμπόριο

Τους τρεις στόχους της ΕΣΕΕ για την επιβίωση της μικρομεσαίας επιχείρησης αναλύει ο πρόεδρός της, Βασίλης Κορκίδης. Τι λέει για εκπτώσεις, ανοιχτά καταστήματα τις Κυριακές. Η πρόταση για «τράπεζα των ΜμΕ».

  • του Βασίλη Κορκίδη*
Β. Κορκίδης: Πώς θα σωθεί το εμπόριο
Η κατάσταση που συνεχίζει να αντιμετωπίζει η ελληνική αγορά είναι ιδιαίτερα δύσκολη και απαιτεί την καλύτερη δυνατή κινητοποίηση όλων των δυνάμεων του εμπορίου. Δυστυχώς, οι λανθασμένες πολιτικές των μνημονίων και η χωρίς προηγούμενο ύφεση που έχει καταβάλει την ελληνική αγορά έχουν φέρει όλους τους εμπόρους μπροστά σε έναν πραγματικό Γολγοθά για την επιβίωση των επιχειρήσεών τους.

Η ΕΣΕΕ έχει αποφασίσει να συντονίσει τη δράση της για να εκπληρώσει τρεις στόχους που σχετίζονται με την επιβίωση της ΜμΕ. Αυτοί οι στόχοι είναι ρεαλιστικοί, άμεσα υλοποιήσιμοι και απαραίτητοι για να ανακάμψει η αγορά.

Ο πρώτος στόχος είναι η προστασία της με τη θεσμοθέτηση της «εντός κρίσης μικρομεσαίας επιχείρησης». Η θεσμοθέτηση της «εντός κρίσης μικρομεσαίας επιχείρησης» θα είναι εφικτή με τρία απλά κριτήρια: τη μείωση του τζίρου, τον τραπεζικό δανεισμό και τις ληξιπρόθεσμες οφειλές.

Η προστασία της εντός κρίσης επιχείρησης θα αφορά μια σειρά μέτρα: α) εισαγωγή προσωρινής προστασίας της και πάγωμα όλων των μέτρων καταδίωξης, από οπουδήποτε και αν προέρχονται και β) καθιέρωση μόνιμης και διαρκούς ρύθμισης για την «εντός κρίσης μικρομεσαία επιχείρηση», με σκοπό την αυτόματη ένταξη σε όλες τις υπάρχουσες φορολογικές, ασφαλιστικές και κατά περίπτωση δανειακές ρυθμίσεις για την αποφυγή της οικονομικής τους καταστροφής. Είναι απαραίτητο σε ένα τόσο δυσμενές περιβάλλον ώστε να θωρακιστούν θεσμικά οι συνάδελφοι που βρίσκονται σε μεγάλη οικονομική πίεση.

Ο δεύτερος στόχος σχετίζεται με την προσαρμογή της ΜμΕ στο νέο περιβάλλον με τη διαμόρφωση ενός νέου πλαισίου αγοράς που θα κινείται προς το συμφέρον της ΜμΕ και όχι των πολυεθνικών επιχειρήσεων. Μπορεί το υπουργείο να προσπαθεί να απαξιώνει τους εκπροσώπους των εμπόρων, ωστόσο έχουμε θέσεις που απαντούν τεκμηριωμένα στο πρόβλημα του πλαισίου της αγοράς.

Ως προς τις εκπτώσεις - προσφορές, προτείνουμε την αναστολή του θεσμικού πλαισίου της διενέργειας διαρκών προσφορών και τον σαφή καθορισμό των περιόδων εκπτώσεων και προσφορών. Για τα Stock - Outlet καταστήματα, προτείνουμε να δίνεται η δυνατότητα σε επιχειρήσεις να διαθέτουν ειδικό χώρο εντός τους καταστήματος για εμπορεύματα Stock.

Επιπλέον, ζητήσαμε την άμεση ενεργοποίηση και εφαρμογή της δράσης «Δημιουργία ανοικτών εμπορικών κέντρων στα κέντρα των πόλεων» (Open Malls). Η δράση αυτή θα δώσει πολλές ευκαιρίες σε εμπορικές επιχειρήσεις που ήδη λειτουργούν, ενώ θα ξαναζωντανέψει και θα αναβαθμίσει τα παραδοσιακά κέντρα πολλών πόλεων που έχουν υποβαθμιστεί.

Αναφορικά με τη λειτουργία των καταστημάτων 52 Κυριακές, θεωρούμε τουλάχιστον υποκριτικό να υποστηρίζει κάποιος ότι το άνοιγμα της Κυριακής θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας, όταν έχουν κλείσει το 2012 συνολικά 36.000 εμπορικές επιχειρήσεις και περισσότερες από 2.000 μεγάλες επιχειρήσεις έχουν κάνει αίτηση ένταξης στο άρθρο 99.
 
Οι αναφορές του ΥΠΑΝ σε μη επικαιροποιημένα στοιχεία του ΟΟΣΑ για τα έτη 2004 και 2005 δεν έχουν καμία απολύτως σχέση με την κατανάλωση, τους μισθούς και την ανεργία της Ελλάδας του 2013. Τα επιχειρήματα αναφορικά με την ενίσχυση της απασχόλησης και την τόνωση της κατανάλωσης στην περίπτωση λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων τις Κυριακές είναι παντελώς αδύναμα, ατυχή και περιορίζονται σε πειραματισμούς που δεν αντέχει πλέον η ελληνική αγορά.

Τέλος, ο τρίτος συνδικαλιστικός στόχος της ΕΣΕΕ σχετίζεται με τη στήριξη της ΜμΕ διαμέσου της προώθησης της ιδέας για την ίδρυση ειδικής τράπεζας ΜμΕ, που θα ενισχύει άμεσα τη ρευστότητα στην αγορά και την έναρξη παροχής υπηρεσιών συμβουλευτικής υποστήριξης για κάθε συνάδελφο. Ως προς την τράπεζα, αναφερόμαστε σε μια Αναπτυξιακή Τράπεζα Μικρών Επιχειρήσεων (ΑΤΜΕ) με τραπεζικές εγγυοδοτικές και χρηματοδοτικές δυνατότητες αποκλειστικά για τις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις.
 
Η ΑΤΜΕ μπορεί να προέλθει αμέσως από τη δομή των Συνεταιριστικών Τραπεζών. Επιπλέον, ο νέος φορέας θα μπορέσει να δημιουργήσει τα δικά του νέα κριτήρια, ώστε όσοι μικρομεσαίοι στο παρελθόν έχουν περάσει από την επώδυνη διαδικασία και τη μαύρη λίστα της Τειρεσίας Α.Ε. να μην αποκλείονται πλέον από κάθε νέα προσπάθεια να ξεπεράσουν το προσωρινό έλλειμμα ρευστότητάς τους.

Ως προς τις υπηρεσίες υποστήριξης, η ΕΣΕΕ σχεδίασε και παρέχει προς τις εμπορικές επιχειρήσεις που παρουσιάζουν ανάλογες ανάγκες, μέσω του προγράμματος Υποστήριξης Μικρομεσαίων Εμπορικών Επιχειρήσεων, δωρεάν συμβουλευτική υποστήριξη για προβλήματα σε ζητήματα φορολογικά, τραπεζικά, ασφαλιστικά, εργασιακά και μισθωμάτων. Στόχος μας είναι η ελάφρυνση των επιπτώσεων της μεγάλης ύφεσης που διανύουμε για όσο το δυνατόν μεγαλύτερο αριθμό εμπορικών επιχειρήσεων σε όλη την Ελλάδα και η διασφάλιση της βιωσιμότητάς τους σε μεσοπρόθεσμο τουλάχιστον ορίζοντα.

Η συγκυρία απαιτεί προσοχή και ετοιμότητα, ενώ η αντίδραση της ΕΣΕΕ οφείλει να βρίσκεται μπροστά από τις εξελιξεις και για τον λόγο αυτό οι ενέργειές της εστιάζουν στους παραπάνω τρεις κύριους στόχους, ώστε να καλύπτουν το σύνολο από τους συνήθεις βασικούς τομείς της καθημερινής λειτουργίας ενός καταστήματος, αλλά και θέματα που σχετίζονται με τη στρατηγική προστασίας, ενημέρωσης, στήριξης και ανάπτυξης των μικρομεσαίων εμπορικών επιχειρήσεων.

* Ο κ. Βασίλης Κορκίδης είναι πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου.

**Συμφωνείτε ή διαφωνείτε με τον αρθρογράφο; Τι γνώμη έχετε;

To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v