Έρευνα & Καινοτομία: Το κλειδί της ανάπτυξης

Σε 4 άξονες πρέπει να στηριχθεί η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας. Καταλύτες η έρευνα και η καινοτομία. Κομβικός ο ρόλος της εγχώριας βιομηχανίας τροφίμων. Γράφει ο Ευάγγελος Καλούσης.

  • του Ευάγγελου Καλούση*
Έρευνα & Καινοτομία: Το κλειδί της ανάπτυξης
Τον Δεκέμβριο, ο Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων, πιστός στη δέσμευσή του για την προώθηση της καινοτομίας ως σημαντικού πυλώνα της ανάπτυξης, διοργάνωσε για πρώτη φορά εκδήλωση - Brokerage event με θέμα «Η Έρευνα & η Καινοτομία: Το κλειδί για την ανάπτυξη».

Στόχος της εκδήλωσης ήταν να βρεθούν στο ίδιο τραπέζι ερευνητές από τα σημαντικότερα πανεπιστήμια και ερευνητικά ινστιτούτα της Ελλάδας με εκπροσώπους της Βιομηχανίας Τροφίμων, προκειμένου να παρουσιάσουν το έργο τους, να ανταλλάξουν απόψεις για την προώθηση της έρευνας και καινοτομίας και να συζητήσουν τη μεταξύ τους συνεργασία.

Η δουλειά που παρουσιάστηκε από τους ερευνητικούς φορείς, τους φοιτητές, τους καθηγητές, τους ερευνητές μάς εξέπληξε ευχάριστα και προέβαλε μια Ελλάδα διαφορετική από αυτήν που έχουμε συνηθίσει.

Οι παρουσιάσεις έδειξαν κάτι πολύ διαφορετικό από αυτό που βλέπουμε καθημερινά στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, κάτι πολύ διαφορετικό από την εικόνα της απαισιοδοξίας και της καταστροφής. Μας έδωσαν την εικόνα μιας Ελλάδας της γνώσης που δουλεύει σκληρά, αλλά αθόρυβα. Μιας Ελλάδας που θέλουμε να βλέπουμε πιο συχνά και που μας γεμίζει αισιοδοξία για το μέλλον.

Μέσα από αυτήν την πρωτοβουλία, η Ελληνική Βιομηχανία Τροφίμων απέδειξε έμπρακτα, για ακόμα μία φορά, την πεποίθησή της ότι η επένδυση στην έρευνα και η εφαρμογή καινοτόμων προτάσεων, παράλληλα με τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και την εξωστρέφεια, αποτελούν τα βασικά εφόδια για να μπορέσουν σήμερα οι ελληνικές επιχειρήσεις να καλύψουν τις ολοένα αυξημένες απαιτήσεις των καταναλωτών για ασφαλή και ποιοτικά τρόφιμα που καλύπτουν τις σύγχρονες ανάγκες τους και προάγουν την ανθρώπινη υγεία.

Όπως και το 2011, έτσι και η τρέχουσα χρονιά είναι ιδιαίτερα δύσκολη για την οικονομία της χώρας μας, τους πολίτες και το σύνολο του επιχειρηματικού κόσμου.

Μέσα σε αυτό το δυσμενές περιβάλλον κανένας κλάδος δεν κατάφερε να μείνει ανεπηρέαστος - ούτε και η Ελληνική Βιομηχανία Τροφίμων. Καταβάλλουμε όμως καθημερινά κάθε δυνατή προσπάθεια για να κάνουμε αποφασιστικά βήματα μπροστά, και σήμερα η Ελληνική Βιομηχανία Τροφίμων εξακολουθεί να αποτελεί έναν κλάδο δυναμικό, ανταγωνιστικό και εξωστρεφή.

Συμβάλλει ουσιαστικά στην ελληνική οικονομία κατέχοντας την πρώτη θέση στη βιομηχανία της χώρας και αντιπροσωπεύοντας το 25% της συνολικής βιομηχανικής παραγωγής. Με περισσότερες από 1.200 επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον κλάδο των τροφίμων, η Ελληνική Βιομηχανία Τροφίμων απασχολεί άμεσα ή έμμεσα 350.000 εργαζόμενους. Ακόμα, οι πωλήσεις της ανέρχονται στα 13 δισ. ευρώ, ενώ οι εξαγωγές φτάνουν τα 3 δισ. ευρώ, καλύπτοντας το 29% των εξαγόμενων ελληνικών προϊόντων.

Πάγια θέση μας είναι ότι η ανάπτυξη αποτελεί μονόδρομο για την έξοδο από την κρίση και για τον λόγο αυτόν είναι απαραίτητη η υιοθέτηση ενός νέου αναπτυξιακού μοντέλου που θα στηρίζεται σε 4 άξονες: στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας, στην ενίσχυση της εξωστρέφειας, στην προώθηση της έρευνας και της καινοτομίας και στην ενθάρρυνση νέων επενδύσεων.

Ως προς την ανταγωνιστικότητα, η Ελληνική Βιομηχανία Τροφίμων είναι ένας κλάδος που κατεξοχήν προάγει την ανταγωνιστικότητα. Ο ρόλος μας είναι να παράγουμε προϊόντα ποιοτικά, ασφαλή και στην καλύτερη δυνατή τιμή. Οι επιχειρήσεις του κλάδου αναδιοργανώνουν την παραγωγή, περιορίζουν τα έξοδά τους, συγκρατούν ή ακόμη και μειώνουν τις τιμές των προϊόντων τους και πραγματοποιούν συνεχείς προσφορές, ώστε να κρατήσουν τους καταναλωτές τους.

Όσον αφορά την εξωστρέφεια, πιστεύουμε ότι αυτή αποτελεί κομβικό παράγοντα για την ανάπτυξη και την αντιστροφή του κλίματος στην οικονομία της χώρας. Οι επιχειρήσεις του κλάδου των τροφίμων ήταν ανέκαθεν εξωστρεφείς και αξίζει να σημειώσουμε ότι τα πιο πρόσφατα στοιχεία καταγράφουν εκ νέου διψήφια αύξηση των εξαγωγών και για το 2012.

Στο σημείο αυτό σημειώνουμε και πάλι ότι η καινοτομία και η σταδιακή βελτίωση της αξίας του προϊόντος είναι ο πλέον γρήγορος και επικερδής δρόμος προς την ανάπτυξη. Η Ελληνική Βιομηχανία Τροφίμων επενδύει στην έρευνα και προωθεί την καινοτομία, ενώνοντας τις δυνάμεις της με άλλους φορείς όπως είναι τα πανεπιστήμια, οι ερευνητικοί φορείς και άλλα εκπαιδευτικά ιδρύματα, όπως συνέβη πρόσφατα και με το 1ο Brokerage Event που πραγματοποιήσαμε, αλλά και με τον Διαγωνισμό Ecotrophelia που διοργανώσαμε φέτος για δεύτερη χρονιά και ο οποίος τείνει να γίνει, και στην Ελλάδα, θεσμός.

Για να επιτευχθούν όμως αυτοί οι βασικοί στόχοι και να προωθηθούν νέες επενδύσεις, θα πρέπει και η Πολιτεία να αντιληφθεί την αναγκαιότητα για ένα σταθερό και προβλέψιμο θεσμικό, φορολογικό και διοικητικό πλαίσιο, που θα αποτελεί κίνητρο για το επιχειρείν και θα οδηγήσει στη άρση των προβλημάτων που δυσκολεύουν την ανάπτυξη.

Η χώρα μας μπορεί να βγει, και θα βγει, από το σημερινό αδιέξοδο. Εμείς στην Ελληνική Βιομηχανία Τροφίμων θα συνεχίσουμε να χτίζουμε το μέλλον βασιζόμενοι σε αυτό που ξέρουμε να κάνουμε καλά, στην ικανοποίηση του καταναλωτή, με ασφαλή ποιοτικά προϊόντα, επενδύοντας στην ανταγωνιστικότητα, στην εξωστρέφεια, στη σκληρή δουλειά και στη δημιουργία.

Η Ελλάδα, όπως και η υπόλοιπη Ευρώπη, πρέπει να ισχυροποιήσει την κοινωνία της γνώσης, να ενισχύσει την έρευνα σε εθνικό επίπεδο και να προωθήσει την καινοτομία με στόχο την τεχνολογική πρόοδο. Όπως όλοι γνωρίζουμε, το μέλλον διαμορφώνεται από εκείνους που αξιοποιούν τη γνώση, η οποία είναι δύναμη.

Το Brokerage Event μας χαροποίησε, πάνω από όλα, γιατί μας έδειξε ότι υπάρχει και μια άλλη Ελλάδα, των νέων ανθρώπων, της γνώσης και της γόνιμης ανάπτυξης που δουλεύει σκληρά, παρά τις αντίξοες συνθήκες, και που μας γεμίζει ελπίδα για το μέλλον, το μέλλον που είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με τις νέες γενιές και στις οποίες οφείλουμε να προσφέρουμε όλα τα απαραίτητα εφόδια. Και αυτή είναι η δική μας δέσμευση.


* Ο Ευάγγελος Καλούσης είναι Πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων.

**Συμφωνείτε ή διαφωνείτε με τον αρθρογράφο; Τι γνώμη έχετε;

To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v