Απελευθερωθείτε από τα "δεσμά" του λογιστηρίου

Πολλά τα πλεονεκτήματα ανάθεσης των εργασιών του λογιστηρίου σε εξωτερικούς συνεργάτες, ιδίως μάλιστα σε περιόδους οικονομικής κρίσης. Τα οφέλη που απολαμβάνει η επιχείρηση. Γράφει ο Γ. Κλεώπας.

  • του Γιάννη Κλεώπα*
Απελευθερωθείτε από τα δεσμά του λογιστηρίου
Οι επιχειρήσεις όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και παγκοσμίως επιλέγουν πλέον την ανάθεση των εργασιών του λογιστηρίου τους και των φορολογικών τους υποχρεώσεων σε εξωτερικούς συνεργάτες για πολλούς λόγους.

Μερικοί από αυτούς είναι οι εξής: 

* Άμεση μείωση του συνολικού κόστους των οικονομικών υπηρεσιών της επιχείρησης, που συμβάλλει στη χειροπιαστή βελτίωση των οικονομικών αποτελεσμάτων. 
* Βελτίωση της ποιότητας μέσω των εξειδικευμένων γνώσεων και πείρας. 
* Επίτευξη προηγμένης και ιδιαίτερα ευέλικτης μεθόδου διαχείρισης του όγκου εργασίας.

Μια σωστά οργανωμένη ομάδα είναι διαθέσιμη ανά πάσα στιγμή της ημέρας, διαθέτει τα κατάλληλα εργαλεία να κάνει τη δουλειά της με ταχύτητα και error free προσέγγιση και βοηθά τον πελάτη να αποκτήσει την προστιθέμενη αξία που προσδοκά και είναι εξαιρετικά κοστοβόρο να αναπτύξει μόνος του.

Η τυποποίηση των διαδικασιών επιτρέπει οι υπηρεσίες να έχουν σωστή τιμή, έγκαιρη ανταπόκριση στις εκάστοτε απαιτήσεις και εξαιρετικά υψηλό ποιοτικό επίπεδο.

Η υλοποίηση της ανάθεσης είναι μια απλή και λογική απόφαση. Η λήψη της όμως περνά μέσα από μια δύσκολη διεργασία. Παραδοσιακά, στη χώρα μας οι λογιστικές και φοροτεχνικές εργασίες γίνονταν από έναν εσωτερικό λογιστή της εταιρείας. Με τον εκσυγχρονισμό της νοοτροπίας των επιχειρήσεων στην προσέγγιση των λογιστικών και φοροτεχνικών ζητημάτων, έγινε αντιληπτό ότι τα σχετιζόμενα με αυτά ζητήματα είναι πολύ πιο σοβαρά από μια απλή εκτέλεση λογιστικών εγγραφών και είναι αδήριτος ανάγκη να αναληφθούν από επαγγελματίες συνεργάτες που να έχουν κατάλληλη πείρα και απόλυτη εξειδίκευση.

Το φορολογικό πλαίσιο ιδιαίτερα στις μέρες μας αλλάζει διαρκώς. Ο λογιστής δεν πρέπει να έχει απλώς τη διάθεση και να προσπαθεί να ενημερώνεται, αλλά και την οργάνωση εκείνη που του επιτρέπει άμεση πρόσβαση στις σχετικές πληροφορίες ώστε να συμβουλεύει τον πελάτη λειτουργώντας προληπτικά (proactive approach). Εξαιρετικά κρίσιμο για την επιλογή του εξωτερικού συνεργάτη είναι η αξιολόγηση του επαγγελματικού επιπέδου της εχεμύθειάς του, η οποία δεν πρέπει να εξαντλείται στους εμπλεκόμενους ανθρώπους, αλλά να εξασφαλίζεται και από τα συστήματα οργάνωσης της εργασίας που αυτός χρησιμοποιεί.

Η πρωτοφανής οικονομική κρίση, ιδίως στην πρωτόγνωρη μορφή που έχει στις ημέρες μας, επηρεάζει όλες τις επιχειρήσεις σε όλα τα επίπεδα, αλλά αποτελεί αναμφισβήτητα και μια ευκαιρία για τις επιχειρήσεις να αναδιαρθρώσουν και να εξορθολογίσουν τα οικονομικά τους μεγέθη.

Ένα από τα εργαλεία που έχουν είναι και η ανάθεση διαφόρων επιχειρηματικών τους λειτουργιών σε εξωτερικό συνεργάτη (outsourcing). Ειδικά με την ανάθεση των λογιστικών και φοροτεχνικών τους εργασιών στους κατάλληλους συνεργάτες έχουν μια μεγάλη ευκαιρία όχι μόνο να ωφεληθούν οικονομικά αλλά και να λάβουν μια ανεκτίμητα υψηλή προστιθέμενη αξία.

* Ο κ. Γιάννης Κλεώπας είναι Owner-Managing Partner της εταιρείας Kleopas Alliott Business Consultants, μέλος της Βρετανικής Alliott Group από το 1991 και Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Alliott Group.

**To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v