Οδηγός επιβίωσης για ύπνο με ανοιχτά παράθυρα

Θυμάστε την παλιά διαφήμιση "ανοιχτά παράθυρα κουνούπια (και θόρυβος), κλειστά παράθυρα ζέστη"; Για τα κουνούπια ο νόμος μπορεί να κάνει ίσως λίγα, για τον θόρυβο όμως μάλλον περισσότερα... Γράφει ο Χ. Τσέλιος.

  • του Χαράλαμπου Τσέλιου*
Οδηγός επιβίωσης για ύπνο με ανοιχτά παράθυρα
Θυμάστε την παλιά διαφήμιση "ανοικτά παράθυρα κουνούπια (και θόρυβος), κλειστά παράθυρα ζέστη"; Για τα κουνούπια ο νόμος μπορεί να κάνει ίσως λίγα, για τον θόρυβο όμως μάλλον περισσότερα...

Η αρμοδιότητα για τη χορήγηση, ανάκληση και αφαίρεση των αδειών ίδρυσης και λειτουργίας των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος και για τη χορήγηση και ανάκληση άδειας "λειτουργίας μουσικών οργάνων", που είναι δύο διαφορετικές διοικητικές πράξεις, καθώς και ο έλεγχος για την τήρηση των οικείων διατάξεων ανήκουν στον Δήμο όπου βρίσκεται το κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος.
 
Επομένως, οι άδειες λειτουργίας μουσικών οργάνων έχουν "παρακολουθητικό" χαρακτήρα σε σχέση με τις άδειες ίδρυσης και λειτουργίας των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος. Με άλλα λόγια, είναι κάτι που "ελέγχεται" ή "μπορεί να ελέγχεται" διαρκώς...

Σύμφωνα με το άρθρο 73 του Νόμου 3852/2010 (Καλλικράτης), η απόφαση για τη χορήγηση ή ανάκληση της άδειας λειτουργίας μουσικής ανήκει στο συλλογικό όργανο του Δήμου που ονομάζεται Επιτροπή Ποιότητας Ζωής.

Οι άδειες αυτές πρέπει να είναι συγκεκριμένης χρονικής διάρκειας, να αναφέρουν τη μέγιστη ανεκτή ηχοστάθμη (ένταση μουσικής) και κατά κανόνα χορηγούνται μέχρι τις 22:00 κατά τη χειμερινή περίοδο και μέχρι τις 23:00 τη θερινή. Βέβαια, η μουσική δεν πρέπει να ακούγεται και κατά τις ώρες μεσημβρινής κοινής ησυχίας (θερινή περίοδος 15:00 - 17:30, χειμερινή περίοδος 15:30 - 17:30).

Η άδεια μουσικής μπορεί να παραταθεί ύστερα από αίτηση του ενδιαφερομένου, για δε τη θετική ανταπόκριση σε μια τέτοια αίτηση πρέπει να εξεταστεί το είδος της μουσικής που θα παίζεται και η θέση του κέντρου σε σχέση με τις γύρω κατοικίες. Η χρονική παράταση της άδειας για αργότερα μέσα στη νύχτα επιτρέπεται μέχρι τις 02:00 για κέντρα που λειτουργούν σε ανοιχτό χώρο και μέχρι τις 03:00 για κέντρα που λειτουργούν σε κλειστό χώρο.

Βασική και κύρια προϋπόθεση για να χορηγηθεί η παράταση της άδειας είναι να μη διαταράσσεται η ησυχία των περιοίκων. Όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό, η διοίκηση, πριν χορηγήσει την παράταση της άδειας, οφείλει να διαπιστώσει την τήρηση της προϋπόθεσης αυτής.

Συνεπώς, σε περίπτωση όπου, τώρα στις διακοπές σας, θέλετε να απολαύσετε ήσυχες βραδιές στο εξοχικό σας, αλλά το κοντινό νυχτερινό κέντρο έχει τη μουσική στη διαπασών και σας ενοχλεί, μπορείτε να μεταβείτε στο κατάστημα του οικείου Δήμου, να αναζητήσετε από το γραφείο Επιτροπής Ποιότητας Ζωής καθώς και από το Γραφείο Εκδόσεως Αδειών Καταστημάτων Υγειονομικού Ενδιαφέροντος την άδεια λειτουργίας μουσικών οργάνων, την άδεια παράτασης λειτουργίας μουσικών οργάνων και την απόφαση χορήγησης αυτών από την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής και να ελέγξετε αν το γειτονικό σας νυχτερινό κέντρο συμμορφώνεται ή όχι στις ειδικότερες προϋποθέσεις της συγκεκριμένης άδειας που το αφορά.

Στην περίπτωση όπου διαπιστώσετε παράβαση των όρων των πιο πάνω, αδειών και αποφάσεων, μπορείτε να ασκήσετε αίτηση θεραπείας - προσφυγή, ζητώντας την αφαίρεση των αδειών.

Τούτο διότι, για να μην αφαιρεθούν, οι άδειες θα πρέπει να μην παραβιάζονται.

Την προσφυγή - αίτηση θεραπείας συνιστάται να την απευθύνετε στον Δήμο, στον Δήμαρχο, στον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου, στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής, στον Ελεγκτή Νομιμότητας και στον Γενικό Γραμματέα της οικείας αποκεντρωμένης διοικήσεως.
Δεν χρειάζεται να την καταθέσετε και στην Αστυνομία διότι, κατ' αρχάς, ο Δήμος θα τη διαβιβάσει στην Αστυνομία.

Αν, τώρα, επιλέξετε το τηλεφωνικό παράπονο απευθείας στην Αστυνομία, είναι πιθανό με την κλήση της Αστυνομίας, που θα ακολουθήσει, να πειστεί ο ιδιοκτήτης να χαμηλώσει τη μουσική…

Εμπρός, λοιπόν, για ήσυχες καλοκαιρινές νύχτες!

*Ο κ. Χαράλαμπος Τσέλιος είναι δικηγόρος.


*Συμφωνείτε ή διαφωνείτε με τον αρθρογράφο; Τι γνώμη έχετε;

To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v