Οικονομία: Ενίοτε, είναι στραβός και ο γιαλός!

Είναι δυνατόν όλο αυτό το εγχώριο και ξένο «έξυπνο χρήμα», που φοβάται την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, να πέφτει έξω; Προφανώς ναι, αν συνεκτιμηθεί το πόσο έξω έπεσε και κατά το παρελθόν…

Οικονομία: Ενίοτε, είναι στραβός και ο γιαλός!
Είναι δυνατόν όλο αυτό το εγχώριο και ξένο «έξυπνο χρήμα», που φοβάται την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, να πέφτει έξω; Προφανώς ναι, αν συνεκτιμηθεί το πόσο έξω έπεσε και κατά το παρελθόν…

Κανείς δεν μπορεί να αισθάνεται άνετα για την οικονομική κατάσταση της Ελλάδας όταν:
 
• Το σύνολο σχεδόν των ξένων τραπεζών που δραστηριοποιούνται σε αυτήν θα ήθελε να αποχωρήσει εδώ και τώρα σε περίπτωση όπου βρισκόταν αγοραστής.
• Ξένες τράπεζες αποφασίζουν να βγάλουν από την τσέπη τους κάποια δισεκατομμύρια ευρώ προκειμένου να… πουλήσουν τις θυγατρικές τους στην Ελλάδα!
• Αποχωρήσεις ξένων εταιρειών έχουμε και σε άλλους κλάδους, με ενδεικτική την περίπτωση των super markets.
• Η μεγάλη πλειονότητα των επιχειρήσεων που διαθέτει περισσευούμενο ταμείο το έχει κατατεθειμένο σε μικρό ή σε μεγαλύτερο βαθμό σε τράπεζες του εξωτερικού. Για τις ιδιωτικές καταθέσεις μεγάλων επιχειρηματιών ούτε συζήτηση…
• Ακόμη και ανώτατα τραπεζικά στελέχη αποφασίζουν να βγάλουν τα κεφάλαιά τους εκτός Ελλάδας.
• Ουκ ολίγοι Έλληνες επιχειρηματίες είτε μεταφέρουν τις έδρες των εταιρειών στο εξωτερικό, είτε σκέφτονται να το πράξουν.
• Οι περισσότεροι διεθνείς επενδυτικοί οίκοι θεωρούν από αρκετά έως πολύ πιθανή την έξοδο της Ελλάδας από τη ζώνη του ευρώ είτε τους επόμενους μήνες, είτε μέσα στα επόμενα λίγα χρόνια.
• Οι ξένοι θεσμικοί επενδυτές έχουν σταματήσει να ακουμπάνε εδώ και μήνες μετοχές του ελληνικού χρηματιστηρίου, πέρα από λίγες εξαιρέσεις και πέρα από κάποια διάθεση για trading. Αποτέλεσμα της συμπεριφοράς αυτής είναι ο ελάχιστος όγκος των συναλλαγών στο Χρηματιστήριο της Αθήνας αλλά και η καταβαράθρωση των αποτιμήσεων των εισηγμένων εταιρειών στο ταμπλό του Χ.Α.
• Οι περισσότεροι προμηθευτές του εξωτερικού απαιτούν να πληρώνονται μόνο τοις μετρητοίς ώστε να παραδίδουν εμπορεύματα ακόμη και σε ισχυρές ελληνικές επιχειρήσεις.
• Δεν λείπουν και κάποιες φωνές από την Ευρώπη που θα προτιμούσαν την Ελλάδα εκτός του κοινού νομίσματος.

Όλοι αυτοί κάνουν λάθος;

Και το ερώτημα που εύκολα προκύπτει είναι το εξής: Μπορεί τόσο πολλοί άνθρωποι και οργανισμοί που προέρχονται από διάφορα μέρη του κόσμου και γνωρίζουν από αγορές και από οικονομικά ζητήματα τόσο πολλά πράγματα να έχουν όλοι άδικο;

Μπορεί δηλαδή όλοι αυτοί οι φόβοι που εκφράζουν να διαψευστούν και τελικά η χώρα να παραμείνει στη ζώνη του ευρώ;

Η απάντηση αυτή θα δοθεί στο μέλλον και κανείς δεν μπορεί να προδικάσει το παραμικρό σε μια τόσο ευμετάβλητη περίοδο για την Ελλάδα και για την Ευρώπη γενικότερα.

Το παρήγορο πάντως είναι πως όσοι σήμερα έχουν τρομοκρατηθεί από το σενάριο εξόδου της χώρας από τη ζώνη του ευρώ είναι οι ίδιοι που πριν από λίγα μόλις χρόνια στριμώχνονταν για το ποιος θα πρωτοεπενδύσει στις… ευοίωνες προοπτικές της Ελλάδας!

Οι ίδιες ξένες τράπεζες που τώρα επιθυμούν την έξοδο από τη χώρα, διαγκωνίζονταν για το ποια θα προλάβει να ανοίξει υποκατάστημα ακόμη και στα πιο φτωχά προάστια της Αθήνας για να πουλήσουν πιστωτικές κάρτες και προϊόντα… Lehman Brothers.

Οι ξένες αλυσίδες τροφίμων (π.χ. Aldi) ήταν εκείνες που ανακοίνωναν μέχρι και το 2008 μεγαλεπήβολα σχέδια διείσδυσης και επέκτασης στην ελληνική αγορά, παρουσιάζοντας την εγχώρια αγορά σαν ένα νέο Ελντοράντο.

Οι ξένοι επενδυτικοί οίκοι ήταν αυτοί που συμμετείχαν μαζικά σε κάθε λογής placement ελληνικής εταιρείας το 2007 σε τιμές πολλαπλάσιες από τις τρέχουσες χρηματιστηριακές.

Όπως επίσης ξένοι χρηματιστηριακοί οίκοι ήταν εκείνοι που πρότειναν π.χ. την αγορά της Εθνικής στα 40 ευρώ, της Πειραιώς στα 20 κ.λπ.

Τέλος, οι Έλληνες επιχειρηματίες ήταν εκείνοι που δανείζονταν ασυστόλως με στόχο να επενδύσουν στις… ευοίωνες (όπως δήλωναν) προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.

Βέβαια, κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι επειδή όλοι αυτοί έπεσαν τόσο έξω στις εκτιμήσεις τους πριν από κάποια χρόνια το ίδιο έξω θα πέσουν και τώρα.

Ωστόσο, καλό είναι να γνωρίζουμε πως κανείς δεν διαθέτει το… αλάθητο του πάπα και ότι έξω πέφτει πολλές φορές ακόμη και το λεγόμενο έξυπνο χρήμα. Είτε του εξωτερικού είτε του εσωτερικού…


* To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v