Γενικός Δείκτης: Γκρίζα τα τεχνικά σήματα

Σημάδια πώλησης από τις 23 Ιουλίου που όμως δεν έχουν επιβεβαιωθεί μέχρι σήμερα δείχνει ο ΓΔ του ΧΑ. Τα επίπεδα των επόμενων αντιστάσεων και στηρίξεων. Γράφει ο κ. Σπύρος Παπαθανασίου της SOLIDUS ΑΕΠΕΥ.

  • του Σπ. Παπαθανασίου
Γενικός Δείκτης: Γκρίζα τα τεχνικά σήματα
Ο ευρωπαϊκός και παγκόσμιος συναγερμός παραμένει σε ισχύ. Εκτός από τα μεγάλα οικονομικά προβλήματα, έχει προστεθεί και η θερινή ραστώνη.

Η πίεση των αγορών στα κρατικά ομόλογα έχει αυξηθεί, ενώ υπάρχει διαρκώς αυξανόμενη εκροή κεφαλαίων από ολόκληρο τον ευρωπαϊκό νότο (κυρίως από την Ισπανία και την Ιταλία).

Παράλληλα, παρατηρείται συνεχής διολίσθηση του ευρώ και χρειάζεται επιπλέον ενίσχυση της ρευστότητας στο τραπεζικό σύστημα. Συνάμα, θα πρέπει να ενταθεί η προσπάθεια προς την κατεύθυνση της ανάληψης της συνολικής εποπτείας του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος. Η ύφεση, οι ανυπέρβλητες πιστωτικές δυσκολίες και η ανεργία πλήττουν την εγχώρια επιχειρηματικότητα στο επίπεδο του ευρωπαϊκού νότου.

Η ευρωζώνη πλήττεται από έναν ιδιότυπο εμφύλιο πόλεμο. Ειδικότερα, υπάρχει μια διαρκής απόκλιση σε οικονομικό, κοινωνικό και πολιτικό επίπεδο ανάμεσα στις χώρες-μέλη της. Ουσιαστικά, μιλάμε για μια πολωτική προσέγγιση της ευρωζώνης υπό το φάσμα των διαφορετικών αναγκών και αντιλήψεων, που όμως δεν μπορεί να διατηρηθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Μέσα στο ανωτέρο ασφυκτικό πλαίσιο κινείται και ταλαντώνεται ο Γενικός Δείκτης του Χρηματιστηρίου Αθηνών. Τεχνικά, ο Γενικός Δείκτης δείχνει να κινείται κάτω από τα όρια των κινητών μέσων όρων των 30, 50, 90 και 200 ημερών και κινείται κοντά στο κάτω άκρο των Bollinger Bands. Παράλληλα ο τεχνικός δείκτης Μacd έχει δώσει σήμα πώλησης από τα μέσα Ιουλίου.

Σε γενικές γραμμές ο Γενικός Δείκτης δείχνει να δίνει σημάδι πώλησης από τις 23 Ιουλίου, χωρίς να έχει επιβεβαιωθεί ακόμη. Το stop loss (σημάδι εισόδου) έχει οριστεί περίπου στις 611 μονάδες.

Στηρίξεις ο Γενικός Δείκτης παρουσιάζει στις περιοχές των 580, 568 και 556 μονάδων.

Αντιστάσεις παρατηρούνται στα επίπεδα των 594, 635, 662 και 668 μονάδων. Ο ταλαντωτής RSI κινείται στην ουδέτερη περιοχή (περίπου στο 44), δηλαδή σε περιοχή που έχει διασπάσει καθοδικά το 50, που αυτό ερμηνεύεται ως σημάδι εξόδου για τον Γενικό Δείκτη.

Τονίζεται ότι η χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα, που είναι βέβαια και εποχικό φαινόμενο, δεν βοηθά στην περαιτέρω αποσαφήνιση της κατάστασης.











































* Ο κ. Σπύρος Παπαθανασίου είναι Υπεύθυνος Επενδυτικής Στρατηγικής SOLIDUS ΑΕΠΕΥ.


**Συμφωνείτε ή διαφωνείτε με τον αρθρογράφο; Τι γνώμη έχετε;

To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v