Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κύριοι, κάψτε τις καρέκλες σας

Χαμένη, πολιτικά, από χέρι η νέα κυβέρνηση, καλείται να ανατρέψει όλα τα προγνωστικά. Η προίκα της παράτασης κι η ανάγκη για εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης και δημιουργίας προσδοκιών.

Κύριοι, κάψτε τις καρέκλες σας
Στα τέλη της δεκαετίας του ΄80 γνωστός ασφαλιστής καλούσε το δίκτυο πωλήσεών του «να κάψει τις καρέκλες του».

Το ίδιο καλούνται να κάνουν σήμερα η Ν.Δ., το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜΑΡ. Αν δεν το πράξουν, η προδιαγεγραμμένη πολιτική τους θυσία θα πάει απλώς χαμένη.

Η χώρα έχει εισέλθει από το 2009 και έπειτα, λόγω της προστατευόμενης χρεοκοπίας και της κατάρρευσης του οικονομικού μοντέλου της προηγούμενης 30ετίας, σε περίοδο ταχείας… καταστροφής πολιτικού προσωπικού.

Και αυτό περισσότερο από τον καθένα το ξέρουν οι αρχηγοί των κομμάτων.

Ο λαός έχει κάψει ήδη τις καρέκλες του προέδρου και των κορυφαίων του ΠΑΣΟΚ και το ίδιο θα είχε συμβεί και στη Ν.Δ. αν δεν ετίθετο σε ακραίες και πολωτικές συνθήκες το δίλημμα παραμονής ή όχι στο ευρώ.

Δεν είναι τυχαίο ότι ο Σαμαράς διαχειρίστηκε την εκλογική νίκη με απόλυτη μετριοπάθεια και συνείδηση ότι το ποσοστό που έλαβε το κόμμα του δεν είναι ψήφος εμπιστοσύνης, αλλά ψήφος ανοχής από μια κοινωνία φοβισμένη και βαθιά διχασμένη.

Ο Βενιζέλος και ο Κουβέλης, με τη σειρά τους, όχι μόνο δεν απέρριψαν το προσκλητήριο Σαμαρά, αλλά στην πράξη εμφανίστηκαν ήδη από το βράδυ της Κυριακής συναινετικοί ως προς τη συμμετοχή τους στην κυβέρνηση.

Και οι τρεις συναινούν, όπως όλα δείχνουν, στη στελέχωση της κυβέρνησης από ανθρώπους που μπορούν να κάνουν τη δουλειά, ανεξαρτήτως κομματικής προέλευσης.

Αυτό που δεν έπραξε και πλήρωσε ακριβά ο Γ. Παπανδρέου, επιλέγοντας μαθητευόμενους μάγους, το κάνει, την ύστατη ώρα για τη χώρα, ο Σαμαράς.

Ακόμη πιο ισχυρό σήμα, όμως, ότι η πολιτική, έστω και με gap, έλαβε το μήνυμα είναι η... θυσία της ΔΗΜΑΡ.

Ο Φ. Κουβέλης θα μπορούσε να επιλέξει τον εύκολο δρόμο της αντιπολίτευσης. Τα κουκιά για κυβέρνηση Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ βγαίνουν και ο ίδιος ως αντιπολίτευση θα προσδοκούσε να εισπράξει μεγάλο μέρος της φθοράς, την οποία θα κατέγραφε το εναπομείναν ΠΑΣΟΚ.

Για να μην πάει του κάκου η... θυσία της ΔΗΜΑΡ και να είναι γόνιμη η «τέφρα», που, αν δεν αναστραφεί η κατάσταση, θα αφήσουν πίσω τους η Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ, θα πρέπει η κυβέρνηση και τα στελέχη που θα βρεθούν στη διοικητική μηχανή να έχουν επίγνωση ότι είναι χαμένοι πολιτικά από χέρι.

Να αναστρέψουν, δηλαδή, την καταστροφική, για τη χώρα, αντίληψη του πολιτικού κόστους.

Αν το κάνουν, θα μπορέσουν πλέον απελεύθεροι να χαράξουν ένα εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης, που να ξεπερνάει το μνημόνιο και επομένως να εξασφαλίζει λύσεις και αξιόπιστα μέτρα ισοδύναμου αποτελέσματος έναντι της τρόικας.

Να καταφέρουν, δηλαδή, να αποκαταστήσουν την εικόνα εθνικής διακυβέρνησης και όχι επιβολής όρων από τους ξένους, που σκόπιμα άφησε να εγκαθιδρυθεί η κυβέρνηση Παπανδρέου.

Οι Ευρωπαίοι εκόντες, άκοντες θα δώσουν, όπως όλα δείχνουν, χρονική παράταση έως δύο έτη στην περίοδο δημοσιονομικής προσαρμογής, ξεμπλοκάροντας ταυτόχρονα το ήδη εγκριθέν πρόγραμμα ανάπτυξης.

Και θα το κάνουν για να τσουλήσουν το τενεκεδάκι μέχρι την -κοντινή- ώρα όπου θα πρέπει να λάβουν κρίσιμες αποφάσεις για την αντιμετώπιση της ευρωπαϊκής κρίσης.

Για να μην πάει χαμένη η παράταση και να μην κολλήσουν στην ελληνική γραφειοκρατία τα κεφάλαια για ανάπτυξη, θα πρέπει μία από τις πρώτες ενέργειες της νέας κυβέρνησης να είναι διαγωνισμοί για ηλεκτρονικά by pass, όπου χρειάζονται.

Η Task Force ήδη μας έχει προτείνει σχετικές λύσεις άμεσης ανασύνταξης του Δημοσίου.

Πέραν αυτών, θα πρέπει να υπάρξει ένα συνολικό σχέδιο που να στοχεύει στον δραστικό περιορισμό του οικονομικού παρασιτισμού. Της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς, δηλαδή, που συνεχίζει να μαστίζει τη χώρα.

Έτσι, θα αποκτήσει η κυβέρνηση και πάλι πολιτικές επιλογές και ευχέρεια να ενισχύσει στρώματα της κοινωνίας που πραγματικά έχουν ανάγκη.

Και αυτό ίσως είναι το πλέον κρίσιμο.

Αν υπάρξουν, για παράδειγμα, άμεσα μέτρα ριζικής επανεξέτασης των δικαιούχων κοινωνικών επιδομάτων, το ποσό που θα εξοικονομηθεί θα πρέπει να αποδοθεί επίσης σε όσους νόμιμα -πια- συνεχίζουν να λαμβάνουν το επίδομα και όχι να χρησιμοποιηθεί για να κλείσουν προσωρινά τρύπες των ταμείων από άλλες παθογένειες.

Μόνο έτσι ο κόσμος θα αποκτήσει και πάλι προσδοκίες, κάτι που ίσως είναι ο κρισιμότερος παράγοντας για τη χώρα και βεβαίως για το μέλλον κομμάτων και προσώπων που θα στηρίξουν και θα στελεχώσουν την κυβέρνηση.


*Συμφωνείτε ή διαφωνείτε με τον αρθρογράφο; Τι γνώμη έχετε;

To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης
.


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v