Ο Hollande δεν είναι «κολυμβήθρα του Σιλωάμ»

Η επίκληση των ευρωπαϊκών εξελίξεων δεν έχει να προσφέρει κάτι ουσιαστικό στην παρούσα συγκυρία, υποστηρίζει ο Ν. Μηταράκης. Γιατί μιλά για επιχείρηση παραπληροφόρησης της ελληνικής κοινής γνώμης.

  • του Νότη Μηταράκη*
Ο Hollande δεν είναι «κολυμβήθρα του Σιλωάμ»
Την προσεχή Κυριακή τα βλέμματα όλου του κόσμου θα είναι στραμμένα όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στη Γαλλία. Η επικράτηση του σοσιαλιστή υποψήφιου Ολάντ στον α΄ γύρο των προεδρικών εκλογών έδωσε την αφορμή και στους Έλληνες σοσιαλιστές να δημιουργήσουν για μία ακόμη φορά τις συνήθεις ψευδείς εντυπώσεις ότι μια «στροφή προς τα αριστερά» μπορεί να βάλει τέλος στον φαύλο κύκλο της ύφεσης που δημιούργησε στη χώρα μας η πολιτική της μονομερούς λιτότητας.

Πολλά από τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ μάλιστα, που κατείχαν περίοπτες θέσεις στις κυβερνήσεις του Γ. Παπανδρέου, βρήκαν την ευκαιρία να χρησιμοποιήσουν τις θέσεις και τις απόψεις του Γάλλου υποψηφίου σαν την κολυμβήθρα του Σιλωάμ για τα δικά τους οικονομικά αμαρτήματα και για να εγκαλέσουν τη Νέα Δημοκρατία για την πολιτική που πρεσβεύουν τα αδελφά μας κόμματα.

Έχοντας παρακολουθήσει εκ του σύνεγγυς τα τεκταινόμενα στην Ευρώπη μέσα από τη συμμετοχή μου στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, το μόνο που μπορώ να πω είναι ότι βρισκόμαστε μπροστά σε ακόμα μία καλοστημένη επιχείρηση παραπληροφόρησης της ελληνικής κοινής γνώμης.

Η αλήθεια είναι ότι οι Ευρωπαίοι σοσιαλιστές -πλην ελάχιστων και μεμονομένων εξαιρέσεων στην Ευρωβουλή- δεν αντιστάθηκαν όταν διαμορφώθηκε η ευρωπαϊκή στρατηγική της αυστηρής δημοσιονομικής προσαρμογής. Ποτέ δεν διαφώνησαν με την εσφαλμένη ιεράρχηση προτεραιοτήτων από την κυβέρνηση Παπανδρέου, που προέταξε τις οριζόντιες και άδικες περικοπές μισθών και συντάξεων και τις παράλογες φοροεπιδρομές.

Αντίθετα, για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα, η μόνη κριτική στάση στην Ευρώπη ήταν αυτή της Νέας Δημοκρατίας. Όλοι θυμούνται άλλωστε τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ που μας εγκαλούσαν για την περιθωριοποίησή μας στους κόλπους του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί ότι η κριτική της Νέας Δημοκρατίας δεν είχε αντίκτυπο στις σχέσεις της με τα ευρωπαϊκά χριστιανοδημοκρατικά κόμματα. Όπως κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί ότι η Νέα Δημοκρατία δικαιώθηκε σε όλες τις αρχικές της αξιολογήσεις και προβλέψεις, που τότε θεωρούνταν λαϊκίστικες.

Οι εξελίξεις στη Γαλλία, στην Ολλανδία και γενικότερα σε ολόκληρη την Ευρώπη είναι πολύ σημαντικές, αλλά δεν πρέπει να μας αποπροσανατολίσουν από το διακύβευμα των επικείμενων εθνικών εκλογών. Πριν από 2,5 χρόνια, και παρά το παγκόσμιο τσουνάμι που προκάλεσε η κατάρρευση της Lehman Brothers, η ελληνική οικονομία στεκόταν όρθια στα πόδια της. Η κινητικότητα στην αγορά κρατούσε όρθιες τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Η βιομηχανία στηριζόταν, παρά την ύφεση σε ολόκληρη την Ευρώπη. Η ανεργία ήταν σε ανεκτά για την εποχή επίπεδα.

Μέσα σε δύο χρόνια το τοπίο στη χώρα μας άλλαξε δραματικά. Όλοι γνωρίζουμε και βιώνουμε τις τραγικές συνέπειες από την πολιτική που ακολούθησαν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ. Ότι το δεύτερο πρόγραμμα κατέστη αναγκαίο για να καλυφθούν οι αστοχίες του πρώτου.

Μετά από δώδεκα χρόνια σκληρής δουλειάς στο εξωτερικό και στον τομέα της πραγματικής οικονομίας, επέστρεψα στην Ελλάδα και είναι η πρώτη φορά που θέτω υποψηφιότητα στις εθνικές εκλογές. Αν κάτι πρέπει να αλλάξει σε αυτές τις εκλογές είναι ο τρόπος με τον οποίο τα κόμματα και οι πολιτικοί απευθύνονται στους πολίτες.

Οι πολιτικοί πρέπει να λένε την αλήθεια στους πολίτες και οι πολίτες πρέπει να είναι έτοιμοι να την ακούσουν. Θεωρώ λοιπόν ότι οι υποσχέσεις, οι φθηνοί λαϊκισμοί και η επίκληση των ευρωπαϊκών εξελίξεων δεν έχουν να προσφέρουν κάτι ουσιαστικό στην παρούσα κρίσιμη συγκυρία. Κατά τη διάρκεια αυτής της σύντομης προεκλογικής περιόδου, έγινε σαφές ότι το ΠΑΣΟΚ δεν διαθέτει συγκεκριμένη πρόταση και τα μικρότερα κόμματα επαναλαμβάνουν με άλλα λόγια το σύνθημα «λεφτά υπάρχουν», που πλήρωσε «τοις μετρητοίς» ο ελληνικός λαός.

Η Νέα Δημοκρατία ποτέ δεν έκρυψε τις δύσκολες επιλογές που έχουμε μπροστά μας. Το πρόγραμμα που καλούμαστε να εφαρμόσουμε είναι αναγκαίο, αλλά όχι ικανό να μας βγάλει από την κρίση. Γι’ αυτό κατήρτισε ένα συγκεκριμένο και ρεαλιστικό σχέδιο για τη διακυβέρνηση του τόπου. Την επομένη των εκλογών έχουμε τη μοναδική ευκαιρία να αλλάξουμε ολοκληρωτικά την εικόνα της χώρας μας. Η ευκαιρία αυτή δεν πρέπει να μείνει ανεκμετάλλευτη. Οι Έλληνες μπορούμε να τα καταφέρουμε.

* Υποψήφιος Βουλευτής Α΄ Αθηνών της Νέας Δημοκρατίας.


** Συμφωνείτε ή διαφωνείτε με τον αρθρογράφο; Τι γνώμη έχετε;

To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v