El-Erian: Η Ελλάδα στο δρόμο της Αργεντινής

Η Ευρώπη πρέπει να διδαχθεί από τα σφάλματα του ΔΝΤ στην Αργεντινή. Μόνο έτσι θα αποφύγει άτακτη χρεοκοπία της Ελλάδας και κοινωνικές αναταραχές, υποστηρίζει ο El-Erian της PIMCO. Οι τέσσερις προτάσεις.

El-Erian: Η Ελλάδα στο δρόμο της Αργεντινής
Η Ευρώπη πρέπει να διδαχθεί από τα σφάλματα του ΔΝΤ στην Αργεντινή, εάν θέλει να αποφύγει άτακτη χρεοκοπία της Ελλάδας και την πρόκληση βίαιων πολιτικών και κοινωνικών αναταραχών, υποστηρίζει ο El-Erian της PIMCO.

Όπως αναφέρει σε άρθρο του, η κατάσταση που επικρατεί σήμερα στην Ελλάδα θυμίζει υπερβολικά την Αργεντινή του 2001.

Τον Αύγουστο του 2001 η Αργεντινή παρακαλούσε για άλλη μία φορά το ΔΝΤ να εκταμιεύσει τη δόση ώστε να αποφύγει τη χρεοκοπία, υποσχόμενη ότι θα τηρήσει τις υποχρεώσεις που τόσες φορές είχε αθετήσει. Αμέσως μετά ξεκίνησε διαμάχη μεταξύ της κυβέρνησης της χώρας και του ΔΝΤ για το ποιος ήταν υπεύθυνος για τη διάλυση της οικονομίας.

Την ίδια ώρα, οι πολίτες της Αργεντινής ήταν αγανακτισμένοι τόσο με την κυβέρνηση όσο και με τους πιστωτές και είχαν χάσει κάθε ελπίδα ανάκαμψης, ενώ οι γείτονες της χώρας ανησυχούσαν για πιθανή μετάδοση της κρίσης.

Όταν τελικά το ΔΝΤ αποφάσισε να εκταμιεύσει τη δόση, σημειώνει, μετά την έγκριση ενός νέου πακέτου λιτότητας από την κυβέρνηση, οι Αργεντινοί άρχισαν να αποσύρουν τα χρήματά τους από τις τράπεζες και η κυβέρνηση απέτυχε για άλλη μία φορά να επιτύχει τους στόχους.

Η Αργεντινή χρεοκόπησε τον Δεκέμβριο του 2001, έκλεισε τις τράπεζες και βίωσε την απόλυτη οικονομική καταστροφή.

Σύμφωνα με τον El- Erian, το μέλλον της Ελλάδας θα θυμίσει πολύ ό,τι συνέβη στην Αργεντινή εάν η κυβέρνησή της και οι επίσημοι πιστωτές δεν μάθουν από τα λάθη που έγιναν στη χώρα της Λατινικής Αμερικής και δεν προβούν σε σημαντικές διορθώσεις.

Ειδικότερα, ο El- Εrian καλεί τους υπεύθυνους τους ελληνικού προγράμματος να ακολουθήσουν τέσσερα βήματα:

Πρώτον, πρέπει να σταματήσουν τους ισχυρισμούς ότι δεν υπάρχει Σχέδιο Β, καθώς η απουσία εναλλακτικών οδηγεί τους πολίτες στην αντίδραση.

Δεύτερον, η Ελλάδα και οι πιστωτές της πρέπει να αναγνωρίσουν ότι αυτό το Σχέδιο Β έχει γίνει εξαιρετικά σημαντικό. Συνεπάγεται πολύ βαθύτερη αναδιάρθρωση του χρέους, καθώς και θεσμικές αλλαγές για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και των επενδύσεων.

Τρίτον, οι επίσημοι πιστωτές της Ελλάδας πρέπει να είναι πιο προσεκτικοί με το πού κατευθύνονται τα χρήματα που δίνουν στη χώρα.

Τέλος, η ΕΚΤ και το ΔΝΤ πρέπει να προστατέψουν πολύ περισσότερο την αξιοπιστία και την ακεραιότητά τους.


* Συμφωνείτε ή διαφωνείτε με τον αρθρογράφο; Τι γνώμη έχετε;

To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v