Ώρα να αλλάξουμε πολίτευμα!

Με αφορμή τα «κατορθώματα» του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, κάποιοι σκέφτηκαν να εγκαταλείψουν τη χώρα! Το σίγουρο πάντως είναι πως ήρθε η ώρα να αποφασίσουμε την αλλαγή του πολιτεύματός μας…

Ώρα να αλλάξουμε πολίτευμα!
Η παραδοχή του υπουργού Ανάπτυξης Μιχάλη Χρυσοχοΐδη πως δεν είχε καν διαβάσει το μνημόνιο πριν το ψηφίσει προκάλεσε πλήθος αρνητικά σχόλια, αλλά παράλληλα έφερε στο μυαλό μας μια σειρά σκέψεις:

Πρώτον, πως δεν ήταν μόνο ο Μ. Χρυσοχοΐδης που δεν το διάβασε.

Δεύτερον, ακόμη και αν το διάβαζαν, θα υπήρχαν πολλοί που το διάβασαν, αλλά δεν το κατάλαβαν.

Και τρίτον, πως, αν όλοι αυτοί οι βουλευτές δεν φρόντισαν να εμβαθύνουν σε ένα τόσο σημαντικό θέμα, φανταστείτε με ποια κριτήρια ψηφίζουν στη βουλή ζητήματα ήσσονος σημασίας…

Με αφορμή, μάλιστα, το συγκεκριμένο περιστατικό, τίθεται για μία ακόμη φορά επί τάτηπος η ανάγκη για αλλαγή του πολιτεύματός μας σε σχέση με το υπάρχον μόρφωμα της προεδρευομένης δημοκρατίας.

Αποδεικνύεται, δηλαδή, πως είναι μεγάλο σφάλμα οι υπουργοί να είναι ταυτόχρονα και βουλευτές. Οι βουλευτές θα πρέπει να εκλέγονται από τον λαό, οι υπουργοί να ορίζονται από τον πρωθυπουργό (ή τον πρόεδρο) και αυτοί -οπωσδήποτε- να είναι διαφορετικοί μεταξύ τους.

Γιατί:

Πρώτον, γιατί κάποιος δεν μπορεί να είναι ταυτόχρονα και ελέγχων την κυβέρνηση (βουλευτής) και ελεγχόμενος (υπουργός). Σε μια χώρα μάλιστα που κυβερνιέται από καμιά πενηνταριά υπουργούς - υφυπουργούς και ελέγχεται από 151 βουλευτές, κάποιος καταλαβαίνει πως ο ένας στους τρεις ελεγκτές είναι ταυτόχρονα και ελεγχόμενος!

Δεύτερον, γιατί ο υπουργός δεν έχει το χρονικό περιθώριο να μελετά σε βάθος τα άπειρα προβλήματα του χαρτοφυλακίου του και ταυτόχρονα να διαβάζει και να ενημερώνεται ουσιαστικά για όλα τα υπόλοιπα νομοσχέδια! Και όλα αυτά, πέρα φυσικά από τις υπόλοιπες πολιτικές του υποχρεώσεις (να δέχεται τους ψηφοφόρους του, να μετέχει στα κομματικά όργανα κ.λπ.).

Και τρίτον, γιατί ο υπουργός δεν θα πρέπει να εκλέγεται διότι έτσι οι αποφάσεις του επηρεάζονται είτε από το λεγόμενο (μικρο)πολιτικό κόστος, είτε από άλλες διαπλοκές και διασυνδέσεις με «επιχειρηματικά κέντρα», «τοπικούς παράγοντες», συντεχνίες κ.ά.

ΥΓ.: Δεν έφταιγαν μόνο ο Μ. Χρυσοχοΐδης και οι τόσοι άλλοι που δεν διάβασαν το μνημόνιο. Θα έπρεπε και αυτός ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου -για μεγαλύτερη ευκολία- να το στείλει και σε DVD…


*Συμφωνείτε ή διαφωνείτε με τον αρθρογράφο; Τι γνώμη έχετε;

To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v