ΧΑ: Πρώιμα σημάδια αντίδρασης

Βραχυπρόθεσμη ανοδική κίνηση φαίνεται να εξελίσσεται στη Σοφοκλέους. Τι αποκαλύπτει η τεχνική ανάλυση. Τα σημεία στήριξης και αντίστασης. Ο παράγοντας ψυχολογία. Γράφει ο Σπ. Παπαθανασίου.

  • του Σπύρου Παπαθανασίου*
ΧΑ: Πρώιμα σημάδια αντίδρασης
Οδεύουμε προς το τέλος μιας εξαιρετικά δύσκολης χρονιάς και κατευθυνόμαστε προς μια δυσκολότερη. Παραδοσιακά οι τελευταίες ημέρες του απερχόμενου έτους χαρακτηρίζονται από χαμηλή συναλλακτική κίνηση στη βάση ότι οι απανταχού θεσμικοί επενδυτές έχουν ήδη «κλείσει τα βιβλία τους» από τα μέσα του μήνα.

Παράλληλα εκτός του πενιχρού τζίρου, οι τελευταίες ημέρες του χρόνου χαρακτηρίζονται και από μια προσπάθεια «window dressing» αρχικά για σε τραπεζικό επίπεδο και πιθανώς αργότερα από το σύνολο της αγοράς με ιδιαίτερη προτίμηση στις εταιρείες της μικρής και της μεσαίας κεφαλαιοποίησης.

Κοινός τόπος είναι πως η αγορά βρίσκεται, γενικότερα, σε μια κατάσταση αναμονής.

Υπάρχουν πολλά πράγματα (PSI Plus, αποτελέσματα Blackrock, νέα δανειακή σύμβαση-μνημόνιο, εκπλήρωση δημοσιονομικών στόχων, νέα μέτρα, άμβλυνση πολιτικής ρευστότητας, κ.α.) που θα πρέπει να πραγματοποιηθούν προς την κατεύθυνση της ενθάρρυνσης της (μηδενικής τώρα) επενδυτικής εμπιστοσύνης, πριν κινηθούν αγοραστικά οι επενδυτές. Οι τελευταίοι διακρίνουν μεν πιθανές αξιοσημείωτες ευκαιρίες αλλά δείχνουν να απέχουν στην βάση του πολιτικού κινδύνου συνδυασμένου με εκείνον της ρευστότητας.

Γενικά, οι αποφάσεις και τα γεγονότα που θα πραγματοποιηθούν το επόμενο εξάμηνο θα επηρεάσουν καταλυτικά το μοντέλο ανάπτυξης της Ελλάδας αλλά και της Ευρώπης για τις επόμενες δεκαετίες. Ωστόσο θα πρέπει να επισημανθεί ότι «λύσεις» δεν μπορούν να προκριθούν χωρίς προηγουμένως να υπάρξει η απαιτούμενη αυτοκριτική.

Σε επίπεδο Γενικού Δείκτη του Χρηματιστηρίου της Αθήνας διαφαίνεται ότι εξελίσσεται μια βραχυπρόθεσμη ανοδική κίνηση. Ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης έχει ως σημεία στήριξης τις 645, τις 600 και τις 570 μονάδες. Επιπρόσθετα σημεία αντίστασης αποτελούν οι 700, οι 730 και οι 795 μονάδες.

Θετικό το γεγονός ότι ο Γενικός Δείκτης έχει διασπάσει ανοδικά τον κινητό μέσο όρο των 5, των 10 και 20 ημερών, ενώ παράλληλα επιχειρεί τη διάσπαση εκείνου των 30 ημερών.

Ο ΓΔ κινείται στο μέσο περίπου του εύρους των Bollinger Bands με άνω άκρο τις 698 μονάδες και κάτω άκρο τις 648 μονάδες. Θετικό είναι το γεγονός ότι η τιμή του ΓΔ έχει διασπάσει ανοδικά μια μεσοπρόθεσμη γραμμή τάσης και αποτελεί ένδειξη ανοδικής αντίδρασης.

Η βραχυπρόθεσμη ανοδική τάση «πυροδοτήθηκε» από τις «αποκλίσεις βάσεων» που διαπιστώθηκαν μεταξύ του RSI (Relative Strength Index) και του διαγράμματος των τιμών του Γενικού Δείκτη.

Επιπρόσθετα η κίνηση του RSI πάνω από τις 50 μονάδες είναι θετική.

Τέλος, ο MACD έχει δώσει αγοραστικό σήμα από 2 Δεκεμβρίου. Όλα αυτά μπορούν να θεωρηθούν πρώιμα σημάδια αντίδρασης, εφόσον βελτιωθεί το κλίμα και η ψυχολογία.
































































 



* Ο κ. Σπύρος Παπαθανασίου είναι Υπεύθυνος Επενδυτικής Στρατηγικής της SOLIDUS AEΠΕΥ



Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v