Π. Καρβούνης: Οι 3 προτεραιότητες της Task Force

Γιατί δεν αρκεί στην Ελλάδα η χρηματοδοτική στήριξη από Ε.Ε.-ΔΝΤ. Η αποστολή και οι προτεραιότητες της ομάδας κρούσης και ο χάρτης της βοήθειας. Γράφει ο επικεφαλής της Κομισιόν στην Ελλάδα.

  • του Π. Καρβούνη*
Π. Καρβούνης: Οι 3 προτεραιότητες της Task Force
Η χρηματοδοτική στήριξη της Ελλάδας από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ε.Ε.) και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) και οι διαγραφές χρεών ("κούρεμα" ομολόγων) δεν επαρκούν για την αντιμετώπιση των βαθιά ριζωμένων οικονομικών και διαρθρωτικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει η Ελλάδα.

Απαιτείται ευρεία και βιώσιμη μεταρρύθμιση προκειμένου να αποκατασταθεί η αναπτυξιακή προοπτική της χώρας μας, να ανοίξει ο δρόμος για τη μελλοντική δημιουργία θέσεων απασχόλησης και να εξασφαλισθεί η χρηματοπιστωτική σταθερότητα. Τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, η Ελλάδα έχει κάνει ορισμένα σημαντικά πρώτα βήματα προς αυτήν την κατεύθυνση. Ωστόσο, το μέγεθος του έργου της μεταρρύθμισης είναι τεράστιο.

Αυτή ακριβώς η συνειδητοποίηση ήταν που ώθησε την ελληνική κυβέρνηση να ζητήσει από τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Jose Manuel Barroso, την παροχή τεχνικής βοήθειας για τον σχεδιασμό και την υλοποίηση του αναγκαίου μεταρρυθμιστικού προγράμματος. Συνεστήθη λοιπόν η Ομάδα Δράσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Ελλάδα στα τέλη Ιουλίου 2011 και ετέθη επικεφαλής της ένα από τα πιο έμπειρα στελέχη της, ο κύριος Horst Reichenbach.

Η αποστολή της Ομάδας Δράσης συνίσταται αφενός στον προσδιορισμό και στον συντονισμό του συνόλου της τεχνικής βοήθειας που χρειάζεται η Ελλάδα προκειμένου να φέρει σε πέρας το πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής της Ε.Ε. - ΔΝΤ και αφετέρου στην επιτάχυνση της απορρόφησης κονδυλίων της Ε.Ε. από την Ελλάδα, στοχεύοντάς τα σε μέτρα για την προώθηση της οικονομικής ανάπτυξης, της ανταγωνιστικότητας, της δημιουργίας θέσεων απασχόλησης και της επιμόρφωσης. Η πρωτοβουλία αυτή έτυχε θερμής στήριξης από τους αρχηγούς κρατών της ζώνης του ευρώ.

Η Ομάδα Δράσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής συνιστά ένα μέσο στη διάθεση των ελληνικών αρχών, στην επιδίωξή τους για μια σύγχρονη Ελλάδα: μια Ελλάδα που χαρακτηρίζεται από οικονομικές ευκαιρίες και κοινωνική δικαιοσύνη και υπηρετείται από μια αποτελεσματική διοίκηση με ισχυρό ήθος των υπαλλήλων της.

Συνεπώς, η δημιουργία της Ομάδας Δράσης για την Ελλάδα συνιστά σαφή πράξη αλληλεγγύης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προς τη χώρα μας.

Η πρώτη έκθεση της Ομάδας Δράσης που δόθηκε στη δημοσιότητα στις 17/11/2011 αναφέρει το πρόγραμμα εργασίας της και τα πρώτα αποτελέσματα που επιτεύχθηκαν σε τρεις τομείς προτεραιότητας:

-Πρώτον, υποστήριξη της οικονομικής δραστηριότητας: Οι προσπάθειες επικεντρώθηκαν στη βελτίωση του προγραμματισμού και στην επιτάχυνση της εκταμίευσης χρηματοδοτικής συνδρομής από τα Ευρωπαϊκά Διαρθρωτικά Ταμεία (ΕΣΠΑ) υπέρ 100 έργων προτεραιότητας, ύψους 9 δισ. ευρώ.

Η επιτάχυνση αυτή θα καταστεί δυνατή όχι μόνο μέσω προώθησης των πιο ώριμων έργων, αλλά και μέσω της μείωσης στο 5% της εθνικής συμμετοχής στη χρηματοδότησή τους, η οποία, λόγω της κρίσης, δεν μπορούσε να επιτευχθεί μέσω του προϋπολογισμού δημοσίων επενδύσεων.

Ιδιαίτερη προσοχή δόθηκε σε ορισμένα από τα καθυστερημένα δημόσια έργα, που είναι σε θέση να τονώσουν τις επενδύσεις και να διατηρήσουν πολλές θέσεις εργασίας (π.χ. οι 5 μεγάλοι αυτοκινητόδρομοι και η διαχείριση στερεών αποβλήτων).

Η πρόσβαση σε χρηματοδότηση αποτελεί γενικότερα πηγή ανησυχίας και για πολλές ελληνικές επιχειρήσεις. Γι' αυτό μέρος από τα ευρωπαϊκά κονδύλια θα χρησιμοποιηθεί για τη στήριξη της τραπεζικής δανειοδότησης Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων (ΜμΕ) και άλλων συγχρηματοδοτούμενων έργων από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

- Δεύτερον, εξασφάλιση αποτελεσματικής φορολογικής διοίκησης και υγιούς διαχείρισης των δημοσίων οικονομικών: Ένα ισχυρότερο και δικαιότερο φορολογικό σύστημα θα αποτελέσει σημαντική συμβολή στη δημοσιονομική εξυγίανση και στην κοινωνική δικαιοσύνη της χώρας μας. 'Έγινε η δρομολόγηση ενός εκτενούς προγράμματος παροχής τεχνικής βοήθειας για την αντιμετώπιση των αδυναμιών του ελληνικού συστήματος φορολογικής διοίκησης και διαχείρισης των δημοσίων οικονομικών.

Επιπλέον, η Ομάδα Δράσης θα δώσει άμεση προτεραιότητα στις μεταρρυθμίσεις που αφορούν σε διαδικασίες ενώπιον των φορολογικών δικαστηρίων και στην επίλυση φορολογικών διαφορών, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει βραχυπρόθεσμα στην αύξηση των κρατικών εσόδων.

-Τρίτον, βελτίωση της αποτελεσματικότητας της δημόσιας διοίκησης: Η υπερβολική γραφειοκρατία και οι διοικητικές διατυπώσεις καταπνίγουν την επιχειρηματική δραστηριότητα και εμποδίζουν την ανάπτυξη και τη δημιουργία απασχόλησης. Η Ομάδα Δράσης καταρτίζει ένα συνεκτικό πρόγραμμα για την τεχνική βοήθεια που χρειάζεται η Ελλάδα για να επέλθουν αποτελεσματικές διοικητικές μεταρρυθμίσεις, να βελτιωθεί το επιχειρηματικό περιβάλλον, να αυξηθεί η αποτελεσματικότητα στον χώρο της δημόσιας υγείας και να βελτιωθεί η εκτέλεση βασικών διοικητικών λειτουργιών, όπως οι δημόσιες προμήθειες και πληρωμές, χρησιμοποιώντας εργαλεία ηλεκτρονικής διαχείρισης.

Με τη συνεργασία των Ελληνικών Αρχών, η Ομάδα Δράσης κατέγραψε τις σημαντικότερες ανάγκες. Καταβάλλονται τώρα προσπάθειες ώστε να ολοκληρωθεί ο οδικός χάρτης για την παροχή της τεχνικής βοήθειας το ταχύτερο δυνατό. Παράλληλα, σε εξέλιξη βρίσκεται ήδη ένας αριθμός έργων τεχνικής βοήθειας.

Η Ομάδα Δράσης, σε συνεργασία με τα κράτη-μέλη, με άλλα ευρωπαϊκά κράτη και άλλα θεσμικά όργανα, είναι έτοιμη να καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου να βοηθήσει στην έγκαιρη και αποτελεσματική υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων σε εκείνους τους τομείς όπου ζητείται από την ελληνική κυβέρνηση. Ωστόσο, η επιθυμία και η δύναμη για αλλαγή πρέπει να πηγάζουν από την Ελλάδα.

Πρέπει εδώ να σημειωθεί ότι ο χαρακτήρας των παρεμβάσεων της Ομάδας Δράσης είναι συμβουλευτικός. Όλες οι απαιτούμενες αποφάσεις λαμβάνονται από τα αρμόδια όργανα της Ελληνικής Πολιτείας. Ο ρόλος της Ομάδας Δράσης συνεπώς είναι πλήρως διαφοροποιημένος από τον ρόλο της τρόικας, που είναι εποπτικός και ελεγκτικός.

Με την ευκαιρία της υποβολής της πρώτης έκθεσης της Ομάδας Δράσης, ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Jose Manuel Barroso έκανε την ακόλουθη δήλωση: " Η οικονομική σταθεροποίηση θα πρέπει να συμβαδίζει με τις δομικές αλλαγές που απαιτούνται προκειμένου να μετασχηματίσει το δυναμικό ανάπτυξης της Ελλάδας και να δημιουργήσει τις θέσεις εργασίας που ο λαός της τόσο επειγόντως χρειάζεται.

Θέλουμε πάλι να τονίσουμε ότι τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα θα συνεχίσουν να κάνουν ό,τι είναι δυνατόν στο πλαίσιο της δικαιοδοσίας τους, προκειμένου να βοηθήσουν την Ελλάδα. Η Ομάδα Δράσης που συστάθηκε από την Επιτροπή ανέπτυξε γρήγορα καλή συνεργασία με τις Ελληνικές Αρχές, με σκοπό τη διαπίστωση των αναγκών προτεραιότητας. Κινητοποίησε προσφορές τεχνικής βοήθειας από πολλές πλευρές, αποδεικνύοντας έτσι τον μοναδικό χαρακτήρα της ευρωπαϊκής προσπάθειας για τη στήριξη της Ελλάδας στην αντιμετώπιση των προβλημάτων της".


* Ο κ. Πάνος Καρβούνης είναι Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα.


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v