El-Erian: Τα τρία σημεία-κλειδιά για τη συνέχεια

Στην αντιστροφή της καμπύλης των ομολογιακών τίτλων, στις αποδόσεις των ομολόγων και στις πολιτικές πρωτοβουλίες θα κριθεί το κλίμα το επόμενο διάστημα, κρίνει ο επικεφαλής της Pimco Μ. El-Erian.  

El-Erian: Τα τρία σημεία-κλειδιά για τη συνέχεια
Η αντιστροφή της καμπύλης, οι τιμές των ομολόγων και οι πολιτικές αποφάσεις θα αποτελέσουν κατά τον Mohamed El-Erian το βαρόμετρο για τις επόμενες λίγες εβδομάδες.

Με άρθρο του στο CNBC, o CEO της Pimco τονίζει ότι οι αντιστροφές καμπύλης (όπου τα επιτόκια στους βραχυπρόθεσμους τίτλους είναι υψηλότερα των μακροπρόθεσμων) είναι συχνά ενδεικτικές ενός πιθανού σημείου καμπής. Η αντίληψη της αγοράς για τους κινδύνους ρευστότητας μετατρέπεται σε αυτοεκπληρούμενη ανησυχία για την αξιοπιστία. Με αυτό το δεδομένο, σημειώνει ο ίδιος, δεν υπάρχει τίποτα θετικό στην αντιστροφή καμπύλης που σημειώθηκε την προηγούμενη εβδομάδα στην Ιταλία, στην τρίτη μεγαλύτερη αγορά ομολόγων του κόσμου.

Ενώ το ιταλικό διετές ομόλογο καλπάζει προς το 8%, η διαφορά απόδοσης από το 10ετές έφτασε τις 60 μονάδες βάσης. Κρίνοντας από ό,τι συνέβη στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, αυτή η αντιστροφή της καμπύλης αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο να χάσει η Ιταλία την πρόσβαση στις αγορές και να χρειαστεί βοήθεια. Όπως σημειώνει ο κ. El-Erian, την προηγούμενη εβδομάδα είδαμε να έχουν πρόβλημα όχι μόνο οι χώρες της ευρωπαϊκής περιφέρειας αλλά και αυτές του πυρήνα της ευρωζώνης, όπως η Γερμανία ή η Γαλλία.

Όσο περισσότερο χρονικό διάστημα χρειαστεί να σταθεροποιηθούν οι βασικές ομολογιακές αγορές στην ευρωζώνη, τόσο μεγαλύτερος θα είναι ο κίνδυνος οι κεφαλαιακές ροές εντός αυτής να υπερκαλυφθούν από τις εκροές εκτός της όλης περιοχής, απειλώντας έτσι με ευρύτερη πιστωτική κατάρρευση, πυροδοτώντας περισσότερες υποβαθμίσεις αξιολόγησης και υπονομεύοντας την κατανάλωση, τις επενδύσεις και το εμπόριο.

Σύμφωνα με τον κ. El- Erian, τις προσεχείς μέρες θα δούμε μια σειρά σημαντικές πολιτικές ανακοινώσεις στην Ευρώπη και εκτός αυτής. Ορισμένες από αυτές σχετίζονται με την Ευρωπαϊκή Σύνοδο Κορυφής στις 9 Δεκεμβρίου, ενώ άλλες με την πιθανή μεγέθυνση του EFSF, σε συνδυασμό με από κοινού χρηματοδότηση εκ μέρους της ΕΚΤ και του ΔΝΤ.

Οι σωστές ανακοινώσεις μπορούν να εξομαλύνουν την ιταλική αντιστροφή καμπύλης και να σταθεροποιήσουν την αγορά ομολόγων για τις βασικές χώρες αν -τονίζει ο κ. El-Erian- περιλαμβάνουν ταυτόχρονη πρόοδο σε πέντε τομείς: σχεδιασμό για μεταρρυθμίσεις στις υπερχρεωμένες οικονομίες, κατάρτιση πιο αξιόπιστου σχεδίου για το ποιες χώρες έχουν πρόβλημα ρευστότητας και ποιες φερεγγυότητας, αντιμετώπιση της ευθραυστότητας του τραπεζικού κλάδου, ενίσχυση της θεσμικής υποστήριξης της ευρωζώνης και καθιέρωση ασφάλειας έναντι της συνεχούς επιδείνωσης των τεχνικών δεδομένων της που πλήττουν τη ζήτηση για ευρωπαϊκά ομόλογα.

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v