"Να τηρηθεί η συμφωνία της 26ης Οκτωβρίου"

Τα πολιτικά κόμματα οφείλουν να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και να υιοθετήσουν αμέσως τη συμφωνία της 26ης/10, που, αν και δεν λύνει το πρόβλημα οριστικά, είναι αναγκαία για τη χώρα, υποστηρίζει ο κ. Αλ. Μωραϊτάκης.

  • του Αλέξανδρου Μωραϊτάκη*
Να τηρηθεί η συμφωνία της 26ης Οκτωβρίου
Η συμφωνία της 26ης Οκτωβρίου αποτελεί ανάσα για την ελληνική οικονομία και τη μοναδική λύση που μας προσφέρουν οι εταίροι μας για έξοδο από την κρίση και παραμονή μας στο ευρώ.

Κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί πως λύνει το οικονομικό μας πρόβλημα οριστικά, ούτε ότι δεν θα μπορούσε να είναι πολύ καλύτερη υπό άλλες συνθήκες, αλλά σίγουρα ανακουφίζει τους πολίτες και την οικονομία από ένα σημαντικό βάρος, αφού:

α) Διαγράφεται μέρος του χρέους (περί το 30% του συνολικού χρέους ήτοι περίπου 100 δισ. ευρώ).
β) Μειώνεται το επιτόκιο, με συνέπεια τη μείωση των αναγκών σε κεφάλαια για πληρωμή τόκων.

Επιπλέον, στηρίζεται το τραπεζικό σύστημα με ένα σημαντικό ύψος κεφαλαίων, εξέλιξη που θα έχει ως αποτέλεσμα την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης και τελικά την ενίσχυση της ρευστότητας της οικονομίας.

Τα 30 δισ. που θα χρησιμοποιηθούν από το δάνειο του Δημοσίου για τις τράπεζες από το ΤΧΣ υπό μορφή κοινών μετοχών, εάν δεν δοθούν τα κεφάλαια από το EFSF με προνομιούχες μετοχές, προβλέπεται ότι θα αποδώσουν πολλαπλάσια κέρδη στο ελληνικό δημόσιο όταν πωληθούν σε 2 - 3 χρόνια, αν ληφθούν υπόψη οι σημερινές ιδιαίτερα χαμηλές αποτιμήσεις περίπου στο ? έως 1/6 της εσωτερικής αξίας των τραπεζών και όλες οι υπάρχουσες υλικές και άυλες αξίες, επιπλέον των υπεραξιών, όταν υπάρξει βελτίωση του μακροοικονομικού περιβάλλοντος.

Αν δεν ρυθμίσουμε το χρέος, το οποίο πέφτει σαν μια μαύρη σκιά πάνω από την ελληνική οικονομία, δεν θα μπορέσει η χώρα ποτέ να σταθεί στα πόδια της, μη βγαίνοντας από την ύφεση, και οι τεράστιες θυσίες του ελληνικού λαού θα πάνε χαμένες.

Τα πολιτικά κόμματα οφείλουν να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και να υιοθετήσουν αμέσως τη συμφωνία την οποία έχει ανάγκη η χώρα. Αργότερα να τη βελτιώσουν με σοβαρή επιχειρηματολογία και αποτελεσματική κατάλληλη διαπραγμάτευση με συμμετοχή στη διαπραγμάτευση καταρτισμένων ειδικών εκτός του πολιτικού χώρου.

Πρέπει όλες οι πολιτικές δυνάμεις του τόπου να συμβάλουν ώστε να απομακρυνθεί η αβεβαιότητα και να δουλέψουν ξανά οι επιχειρήσεις φέρνοντας ανάπτυξη.

Πέρα από τις όποιες διαφορές υπάρχουν μεταξύ των κομμάτων στην άσκηση πολιτικής, πρέπει η ελάφρυνση του χρέους, η μείωση των αναγκών για καταβολή τόκων και η χρηματοδότηση της οικονομίας να ενώσουν τις πολιτικές δυνάμεις.


* Ο κ. Αλέξανδρος Μωραϊτάκης είναι Πρόεδρος του ΣΜΕΧΑ, Πρόεδρος της NUNTIUS ΑΧΕΠΕΥ και Μέλος Δ.Σ. του ΕΒΕΑ.

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v