Διεθνή «στοιχήματα» στην πλάτη της χώρας

Τα τελευταία 24ωρα, το παιχνίδι γύρω από την Ελλάδα είναι παγκόσμιο. Τα «στοιχήματα» παίζονται στο αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στη Βουλή. Αν ο πολιτικός κόσμος δεν πράξει τώρα τα δέοντα, θα χάσει την τελευταία ευκαιρία.

  • του Αλέξανδρου Μωραϊτάκη (*)
Διεθνή «στοιχήματα» στην πλάτη της χώρας
Τα τελευταία εικοσιτετράωρα έγινα μάρτυς ενός περίεργου παγκόσμιου παιχνιδιού που έχει επίκεντρο την Ελλάδα.

Επενδυτές που με γνωρίζουν (αλλά που δεν είχαν στο παρελθόν επενδυτικό ενδιαφέρον για τη χώρα μας) από τα μεγαλύτερα χρηματοοικονομικά κέντρα του κόσμου (Λονδίνο, Λουξεμβούργο, Ζυρίχη, Μόντε Κάρλο, Νέα Υόρκη) επικοινωνούν μαζί μου προκειμένου να αντλήσουν πληροφορίες για το αν θα ψηφιστεί το μεσοπρόθεσμο ή όχι.

Φυσικά και δεν ενδιαφέρονται για το τι θα γίνει με τους μισθούς και τις συντάξεις, για το αν θα συνεχίσει το κράτος να λειτουργεί ή όχι. Η χώρα μας έγινε, χωρίς να το επιδιώκει, το οικονομικό κέντρο των εξελίξεων του κόσμου.

Ενδιαφέρονται να στοιχηματίσουν στο αποτέλεσμα της ψηφοφορίας. Αυτοί που πιστεύουν ότι θα περάσει το μεσοπρόθεσμο θέλουν να επενδύσουν σε ελληνικά ομόλογα ή σε μετοχές ελληνικών και ευρωπαϊκών τραπεζών ή να αγοράσουν το ευρώ, ενώ όσοι περιμένουν ότι δεν θα περάσει θέλουν να αγοράσουν CDSs ή να ανοίξουν θέσεις πώλησης σε ελληνικούς τίτλους ή να πουλήσουν το ευρώ.

Ο πολιτικός κόσμος οφείλει να κάνει ό,τι μπορεί, ξεπερνώντας τις πολιτικές αγκυλώσεις ώστε να μπει τέλος σε αυτό το παιχνίδι που παίζεται, εδώ και μήνες, στις πλάτες της χώρας και κατ' επέκταση στις πλάτες του ελληνικού λαού, ο οποίος θα κληθεί να πληρώσει, είτε ψηφιστεί είτε όχι, τα… σπασμένα. Το παιχνίδι που κορυφώνεται αυτές τις ημέρες πρέπει να λήξει και να συνεχιστεί η πορεία του τόπου. Πρέπει να δοθεί ελπίδα στον κόσμο. Οι θυσίες του δεν πρέπει να πάνε χαμένες.

Δυστυχώς, το μεσοπρόθεσμο, που ψηφίζεται με απαράδεκτη χρονική εκβιαστική καθυστέρηση, είναι μια κάποια λύση, προς το παρόν όμως, αν και ιδιαίτερα επίπονη και σε πολλά σημεία στρεβλή λύση. Πρέπει, ωστόσο, να περάσει για να μπορέσει το κράτος να λάβει τα απαραίτητα χρήματα τώρα, να διορθώσει τα λάθη του, να κερδίσει χρόνο και να εξυπηρετήσει τις υποχρεώσεις του.

Πρέπει όμως να συνειδητοποιήσουν οι πολιτικοί ότι είναι η τελευταία ευκαιρία του πολιτικού συστήματος. Αν έπειτα και από αυτές τις θυσίες δεν μπορέσουν να περιορίσουν το έλλειμμα χτυπώντας τη ρίζα του κακού, ήτοι τις σπατάλες του Δημοσίου, θα πρέπει να αυτοεξοριστούν. Δεν θα έχουν καμία θέση σε αυτήν την κοινωνία όπου οι πολίτες θα ματώσουν και αυτοί θα φανούν ανίκανοι να περιορίσουν το σπάταλο και μεγάλο κράτος.

Οι θυσίες των πολιτών αλλά και των επιχειρήσεων δεν πρέπει να πάνε χαμένες. Στην αμφιβολία πρέπει να μπει τέλος. Επιπλέον, θα πρέπει ο υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, να διορθώσει τις στρεβλώσεις και να αφαιρέσει βάρη από τους οικονομικά ασθενέστερους και να ρίξει τα βάρη αυτά σε αυτούς που ακόμα και σε αυτήν τη δύσκολη περίοδο για τη χώρα εξακολουθούν να φοροδιαφεύγουν. Υπάρχουν σύγχρονες μέθοδοι προς αυτήν την κατεύθυνση.
 
Τα ομόλογα του ελληνικού δημοσίου είναι εγκληματικό να συνεχίσουν να έχουν τέτοια spreads. Δεν μπορεί το ομόλογο που λήγει το 2020 να πουλιέται στο 54,5% και να έχει ετήσια απόδοση 15%. Αυτό σημαίνει πως όσοι έχουν λεφτά μπορούν να εξασφαλίσουν το μέλλον τους, χωρίς να κάνουν κάποια δουλειά. Θα εισπράττουν μόνο τόκους.

Φυσικά, όμως, λόγω του πολιτικού ρίσκου ελάχιστοι αγοράζουν αυτά τα ομόλογα γιατί οι επενδυτές πιστεύουν πως το κράτος δεν θα τα καταφέρει και τελικά, παρά τις προσπάθειες, θα πτωχεύσει. Ας δώσουν οι πολιτικοί την απάντηση που πρέπει. Ας βάλουν το εθνικό συμφέρον πάνω από το κομματικό ή το προσωπικό συμφέρον. Η συνέχιση της συντήρησης κομματικών στρατών καταστρέφει τη χώρα.


*Ο κ. Αλέξανδρος Μωραϊτάκης είναι πρόεδρος του ΣΜΕΧΑ, πρόεδρος της NUNTIUS ΑΧΕΠΕΥ, μέλος του Δ.Σ. του ΕΒΕΑ.


** Συμφωνείτε ή διαφωνείτε με τον αρθρογράφο; Τι γνώμη έχετε;

To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.



Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v