Βρείτε λύση σήμερα!

Να μη βγουν οι πολιτικοί αρχηγοί από το προεδρικό μέγαρο αν δεν έχουν συμφωνήσει σε ένα σχέδιο μείωσης του ελλείμματος, ζητά ο πρόεδρος του ΣΜΕΧΑ. Δεν υπάρχει λογική στην επιβολή νέων φόρων, υποστηρίζει.

  • του Αλέξανδρου Μωραϊτάκη*
Βρείτε λύση σήμερα!

Να μη βγουν οι πολιτικοί αρχηγοί από το προεδρικό μέγαρο αν προηγουμένως δεν έχουν συμφωνήσει σε ένα σχέδιο μείωσης του ελλείμματος, το οποίο δεν θα περιλαμβάνει νέους φόρους, ζητά ο πρόεδρος του ΣΜΕΧΑ.

Σήμερα πρέπει να δοθεί τέλος στην ασυνεννοησία, στην αβεβαιότητα, στην ανασφάλεια, αλλά και στον πανικό που έχει κυριεύσει τους πολίτες. Η πρωτοβουλία του Προέδρου της Δημοκρατίας, κ. Κάρολου Παπούλια, πρέπει να οδηγήσει σε αποτελέσματα. Δεν υπάρχει άλλος χρόνος, δεν έχει η χώρα τις δυνάμεις να προχωρήσει χωρίς βοήθεια.

Την πέμπτη δόση πρέπει οπωσδήποτε να τη λάβει η χώρα και να μην κηρύξει στάση πληρωμών. Οι πολιτικοί του τόπου πρέπει να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και να μη βγουν από το προεδρικό μέγαρο αν δεν έχουν συμφωνήσει. Και πρέπει να συμφωνήσουν σε ένα σχέδιο μείωσης του ελλείμματος, που ωστόσο θα πηγάζει από τον περιοσρισμό των δαπανών και όχι από την αύξηση των φόρων.

Οι φόροι που έχουν ήδη επιβληθεί είναι πολλοί και εκ του αποτελέσματος όλοι αντιλαμβανόμαστε πως δεν αποδίδουν τα αναμενόμενα. Αν επιβληθούν και νέοι, θα χρεοκοπήσουν οι πολίτες και σε λίγο διάστημα και το κράτος. Δεν υπάρχει λογική στο σχέδιο επιβολής νέων φόρων. Από το σπάταλο και τεράστιο κράτος πρέπει να βρεθούν τα χρήματα και όχι από τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους, που τον τελευταίο έχουν πληρώσει χρόνο πολλά.

Η κόκκινη γραμμή του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, κ. Αντώνη Σαμαρά, για μη επιβολή νέων φόρων είναι στη σωστή κατεύθυνση και οφείλουμε να το αναγνωρίσουμε. Ο επιχειρηματικός κόσμος βρίσκεται σε αδιέξοδο και δεν μπορεί να πληρώσει άλλους φόρους. Μεταξύ άλλων, η αύξηση του ΦΠΑ από 13% σε 23% σε προϊόντα λαϊκής κατανάλωσης θα είναι καταστροφή. Με δυσκολία πολλοί επιχειρηματίες κρατάνε στη ζωή τις επιχειρήσεις του. Την ίδια ώρα, μπορούν να γίνουν πολλά που θα περιορίζουν το σπάταλο κράτος και που έπρεπε ήδη να είχαν γίνει. Η κατάργηση άχρηστων οργανισμών, οι συγχωνεύσεις νοσοκομείων και πανεπιστημίων, το κλείσιμο στρατοπέδων, οι αποκρατικοποιήσεις, η αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας, η εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου είναι μόνο μερικά από αυτά που έπρεπε να είχαν γίνει και δεν έγιναν, με αποτέλεσμα ο υπουργός Οικονομικών, κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου, να θέλει να καλύψει τη μαύρη τρύπα από νέους φόρους.

Ο κόσμος είναι κυριευμένος από πανικό. Δεν γράφουμε πως ορισμένοι συμπολίτες μας τον εξωτερικεύουν για να μην τον ενισχύσουμε και σε άλλους. Αυτά δεν μπορούν να περάσουν απαρατήρητα και οφείλουν αυτοί που έχουν τη δυνατότητα να τα καταπολεμήσουν. Με τις πράξεις τους να ηρεμήσουν τον κόσμο, ώστε να μπορέσει να εργαστεί, να παραγάγει και να χαμογελάσει ξανά. Οι πολιτικοί αρχηγοί σήμερα κιόλας πρέπει να βάλουν τέλος σε αυτόν τον πανικό. Ας κοιτάζουν στα μάτια τον κόσμο, που τις τελευταίες μέρες διαδηλώνει σε κεντρικά σημεία της χώρας, και ας μην τον απογοητεύσουν. Ας δείξουμε επιτέλους πως μπορούμε να προχωρήσουμε όλοι μαζί. Λύσεις υπάρχουν, ας βρουν και τη θέληση.


* Προέδρος της NUNTIUS ΑΧΕΠΕΥ, προέδρος του ΣΜΕΧΑ, μέλος του Δ.Σ. του ΕΒΕΑ.


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v