Χρήσιμη -και ηλεκτρονική- πληροφόρηση για ΧΑΚ

Σε συνεχή αναβάθμιση της ενημέρωσης των επενδυτών, αξιοποιώντας και τις τεχνολογικές εξελίξεις, προβαίνει το Χρηματιστήριο Αξιών της Κύπρου. Ο χάρτης των νέων υπηρεσιών που παρέχει το ΧΑΚ. Γράφει ο Ζήνων Αχιλλίδης.

  • του Ζήνωνα Αχιλλίδη(*)
Χρήσιμη -και ηλεκτρονική- πληροφόρηση για ΧΑΚ
Ένας από τους βασικούς σκοπούς των χρηματιστηρίων είναι η άµεση και επαρκής πληροφόρηση του επενδυτικού κοινού και όλων των φορέων της χρηµαταγοράς.

Το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου (ΧΑΚ), λαμβάνοντας υπόψη τις τάσεις που επικρατούν διεθνώς, µε τη χρήση της τεχνολογίας συνεχίζει να προβαίνει σε συνεχή αναβάθµιση της ενηµέρωσης του επενδυτικού κόσµου για τις υπηρεσίες και τα νέα χρηµατοοικονοµικά προϊόντα που ετοιµάζει.

Συνεπώς, το χρηµατιστήριο, στο πλαίσιο εξυπηρέτησης των επενδυτών και συντελεστών της αγοράς, έχει εισαγάγει πρόσφατα ορισµένες νέες υπηρεσίες του.

Συγκεκριµένα, πιο κάτω παρατίθεται αναλυτική ενηµέρωση:

Μηνιαία ηλεκτρονική έκδοση του ΧΑΚ µε τα νέα και τις εξελίξεις που αφορούν στο χρηµατιστήριο. Η έκδοση αυτή βρίσκεται αναρτηµένη στην ιστοσελίδα του χρηµατιστηρίου, στην ηλεκτρονική του διεύθυνση (www.cse.com.cy) ενώ τα έντυπα, πέραν της αποστολής τους σε χρηµατοοικονοµικούς φορείς του τόπου µας, είναι διαθέσιµα δωρεάν και σε έντυπη µορφή στα γραφεία του οργανισµού µας.

Άρθρα και απόψεις στελεχών του ΧΑΚ, τα οποία αφορούν σε χρηµατοοικονοµικές εξελίξεις που επηρεάζουν τον οργανισµό µας και αποστέλλονται για δηµοσίευση στα έντυπα µέσα του τόπου µας, επίσης είναι διαθέσιµα σε ηλεκτρονική µορφή στην ιστοσελίδα µας.

Το γλωσσάρι του χρηµατιστηρίου, το οποίο αφορά σε έκδοση του ΧΑΚ, όπου επεξηγούνται µε απλά λόγια χρηµατιστηριακοί όροι και ορολογίες για διευκόλυνση του επενδυτικού κοινού. Η έκδοση αυτή βρίσκεται αναρτηµένη στην ιστοσελίδα του χρηµατιστηρίου κι επίσης είναι διαθέσιµη δωρεάν και σε έντυπη µορφή στα γραφεία του οργανισµού µας.

Υπηρεσία CSD on Line, στην οποία το χρηµατιστήριο παρέχει τη δυνατότητα σε επενδυτές, εάν το επιθυµούν, να παρακολουθούν µέσω του Διαδικτύου τον λογαριασµό αποθετηρίου τους για να ενηµερώνονται σε συνεχή βάση για τις αξίες και τον αριθµό που κατέχουν, για τις επιβαρύνσεις που επηρεάζουν τις αξίες τους και την κίνηση του λογαριασµού τους για το τελευταίο έτος.

?ηµιουργία ιστοτόπου για κινητές συσκευές, ο οποίος και παρέχει τη δυνατότητα σε επενδυτές µέσω των κινητών τους να λαµβάνουν πληροφόρηση για τον Γενικό ?είκτη και τις τιµές των µετοχών και ανακοινώσεις του ΧΑΚ και των εισηγµένων εταιριών για τη ρυθµιζόµενη και μη ρυθµιζόµενη αγορά του ΧΑΚ. Ο ιστότοπος βρίσκεται στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.cse.com.cy/mobile

?υνατότητα διαφήµισης στην ιστοσελίδα του ΧΑΚ, λαµβάνοντας υπόψη τη ραγδαία ανάπτυξη της τεχνολογίας και των νέων µεθόδων διαφήµισης. Μέσω της επιλογής αυτής παρέχονται σε ενδιαφερόµενους οργανισµούς - εταιρίες ευελιξία και αµεσότητα στη διάχυση µηνυµάτων προς το κοινό και τους πελάτες τους. Περισσότερες πληροφορίες για το θέµα αυτό δίνονται στην ιστοσελίδα του οργανισµού µας (www.cse.com.cy).

Πώληση κινητών επισηµάτων (χαρτοσήµων) από µέρους του χρηµατιστηρίου, για διευκόλυνση των επενδυτών και των συντελεστών της αγοράς, έπειτα από σχετική άδεια από το Τµήµα Εσωτερικών Προσόδων. Σχετική πληροφόρηση επί του θέµατος βρίσκεται αναρτηµένη στην ιστοσελίδα του οργανισµού µας, ενώ οι ενδιαφερόµενοι µπορούν να επικοινωνούν µε την αρµόδια υπηρεσία του ΧΑΚ στο τηλέφωνο 22712300, email [email protected] για περαιτέρω πληροφορίες εάν χρειάζονται.

Ν.Ε.Α. Αγορά (Νεοαναπτυσσόµενων Εταιριών Αγορά), που αφορά στη μη ρυθµιζόµενη αγορά του ΧΑΚ, η οποία και δεν εµπίπτει στις διατάξεις που υποχρεωτικά εφαρµόζονται στις ρυθµιζόµενες αγορές, οι οποίες επιβάλλουν αυστηρές προϋποθέσεις εισαγωγής και παραµονής σε αυτές. Πληροφόρηση για την αγορά αυτή είναι διαθέσιµη σε δικό της ξεχωριστό πεδίο στην ιστοσελίδα του οργανισµού µας.

Ετήσια έκθεση ΧΑΚ, η οποία περιλαμβάνει τα ετήσια οικονομικά στοιχεία καθώς και τις κυριότερες εξελίξεις σχετικά με τη λειτουργία του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου όπως και τις μελλοντικές προοπτικές ανάπτυξής του. Τα στοιχεία αυτά είναι διαθέσιμα στην ιστοσελίδα του ΧΑΚ κι επίσης διατίθενται δωρεάν και σε µορφή CD στα γραφεία του οργανισμού µας.

Ετήσιο βιβλίο γεγονότων και στατιστικών (Fact Book) του ΧΑΚ, όπου παρατίθεται μεγάλος αριθμός στατιστικών στοιχείων και το οποίο απευθύνεται τόσο σε ντόπιους όσο και σε ξένους επενδυτές. Τα στοιχεία αυτά είναι διαθέσιμα στην ιστοσελίδα του ΧΑΚ κι επίσης διατίθενται δωρεάν και σε µορφή CD στα γραφεία του οργανισμού µας.

Το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου θα συνεχίσει την προσπάθειά του για αναβάθμιση των υπηρεσιών του προς άµεση, έγκαιρη και πλήρη πληροφόρηση των επενδυτών. Στην κατεύθυνση αυτή θα καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια για να αξιοποιείται σε όλα τα σχετικά επίπεδα η τεχνολογική υποδοµή του ΧΑΚ, έτσι ώστε όλοι οι συντελεστές της αγοράς να είναι ενήµεροι των εξελίξεων στη χρηµατιστηριακή αγορά µας.

Επισημαίνεται ότι πρώτιστο µέληµα του χρηµατιστηρίου είναι η διασφάλιση της πληρέστερης δυνατής ενηµέρωσης του επενδυτή, ώστε να υποβοηθείται στη λήψη των αποφάσεών του.

* Ο κ. Ζήνων Αχιλλίδης είναι λειτουργός του ΧΑΚ.


** Συμφωνείτε ή διαφωνείτε με τον αρθρογράφο; Τι γνώμη έχετε;

To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v