Μωραϊτάκης: Διαφάνεια στις αποκρατικοποιήσεις

Να διαγράψουμε από το λεξιλόγιο το πολιτικό κόστος ζητά ο Αλ. Μωραϊτάκης. Ενισχύουν οικονομία και διαφάνεια τα μέτρα για φοροαπαλλαγές και κατάργηση φόρων υπέρ τρίτων. Όχι σε απευθείας αναθέσεις συμβούλων.

  • του Αλέξανδρου Μωραϊτάκη (*)
Μωραϊτάκης: Διαφάνεια στις αποκρατικοποιήσεις
Η ανάγκη για απλοποίηση του φορολογικού συστήματος της χώρας είναι επιτακτική και αποτελεί εξαιρετικά θετική εξέλιξη το γεγονός πως η κυβέρνηση και ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου το έχουν αντιληφθεί.

Οι πρόσφατες ανακοινώσεις του κ. Παπακωνσταντίνου για επανεξέταση όλων των φοροαπαλλαγών και κυρίως η κατάργηση των φόρων υπέρ τρίτων και των εφοριών καθώς και ο περιορισμός της κοντινής «παρεξηγήσιμης» επαφής εφοριακών και φορολογουμένων είναι προς τη σωστή κατεύθυνση.

Από τη μία η κατάργηση των φόρων υπέρ τρίτων θα βελτιώσει την ανταγωνιστικότητα, θα μειώσει τις τιμές και θα βάλει τέλος στο ξεκούραστο κέρδος ορισμένων συντεχνιών.

Εμπεριέχει πολιτικό κόστος μια τέτοια κίνηση, αλλά στην κατάσταση όπου βρίσκεται η χώρα είναι καιρός να διαγράψουμε από το λεξιλόγιό μας τέτοιες εκφράσεις. Επιπλέον, η κατάργηση των εφοριών και των «κοντινών σχέσεων εφοριακών με φορολογουμένους» θα σημάνει τέλος στην πελατειακή σχέση, στην αδιαφάνεια και θα μειώσει τη γραφειοκρατία αισθητά.

Στην εποχή της τεχνολογίας και του Ιnternet, οι ουρές στις εφορίες θα έπρεπε να είναι μία θλιβερή ανάμνηση από το παρελθόν. Ο καθένας μπορεί να καταλάβει τις αλλαγές που θα φέρει μια τέτοια κίνηση και δεν χρειάζεται περισσότερη ανάλυση.

Προς τη σωστή κατεύθυνση είναι επίσης και η υποχρέωση υπογραφής λογιστή σε δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος για όσους επιλέξουν να κάνουν αυτοπεραίωση. Σήμερα, αν και η συντριπτική πλειονότητα των πολιτών διαθέτει λογιστή, που έχει ειδικές γνώσεις, η ευθύνη είναι του πολίτη.

Είναι αυτονόητο και κοινή πρακτική των λογιστών να «βοηθούν» με τις γνώσεις που έχουν τους φορολογουμένους. Ακόμα και αν ο φορολογούμενος κληθεί από την εφορία για εξηγήσεις για κάποια παράβαση, ο λογιστής δεν φέρει ευθύνη αφού δεν εμπλέκεται με υπογραφή.

Συνήθως ο φορολογούμενος υποστηρίζει πως δεν γνώριζε και πληρώνει απλώς ένα πρόστιμο. Είναι αναγκαία λοιπόν η υπογραφή λογιστή, ώστε να φέρει ευθύνη. Εκτιμάται από στελέχη της αγοράς που γνωρίζουν πως μια τέτοια κίνηση θα περιορίσει σημαντικά τις παρεμβάσεις των λογιστών υπέρ των φορολογουμένων και εις βάρος του κράτους.

Συνολικά θα πω πως πρόκειται για μέτρα που θα βελτιώσουν τη διαφάνεια και την οικονομία. Μαζί με τις αποκρατικοποιήσεις και το νέο αναπτυξιακό φορολογικό ν/σ του Σεπτεμβρίου θα επιτευχθεί ανάπτυξη και θα εισρεύσουν ξένες επενδύσεις.

Είναι βέβαια αναγκαία και στην περίπτωση των αποκρατικοποιήσεων η πλήρης διαφάνεια, καθώς τα ποσά που αναμένεται να συγκεντρωθούν είναι μεγάλα και δεν πρέπει να υπάρξουν σκιές. Σε αυτό θα συμβάλουν οι διαγωνισμοί για αναθέσεις και όχι οι απευθείας αναθέσεις. Άλλωστε, η Κομισιόν είναι αντίθετη με πρακτικές όπως αυτή των απευθείας αναθέσεων για την επιλογή συμβούλων.

Τα μέλη του ΣΜΕΧΑ έχουν πιστοποιημένη τεχνογνωσία και γνωρίζουν λόγω της εμπειρίας από την εργασία τους τον τρόπο με τον οποίο το Δημόσιο θα πωλήσει καλύτερα. Είναι ευθύνη των αρμοδίων, για τις αποκρατικοποιήσεις, Ελλήνων υπουργών να αξιοποιήσουν για τα εθνικά συμφέροντα αυτήν τη δυνατότητα που δεν έχουν οι νεαροί, άπειροι υπάλληλοι των τραπεζών (ικανοί κατά τα άλλα για καταθέσεις, δάνεια και θεματοφυλακή), ούτε περισσότερο οι ακαδημαϊκοί αλλά άπειροι νεαροί σύμβουλοι, που προσελήφθησαν την περασμένη εβδομάδα ως ξένες εταιρίες, ενώ έχουν ελληνική φορολογική εγκατάσταση και πρέπει να πληρώσουν φόρους και ασφαλιστικές εισφορές στην Ελλάδα.


* Ο κ. Αλέξανδρος Μωραϊτάκης είναι πρόεδρος του ΣΜΕΧΑ, της NUNTIUS ΧΑΕΠΕΥ, ενώ είναι μέλος στο Δ.Σ. του ΕΒΕΑ.


** Συμφωνείτε ή διαφωνείτε με τον αρθρογράφο; Τι γνώμη έχετε;

To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v