Το μακρύ χέρι του καραγκιόζη

Το ελληνικό δημόσιο λειτουργεί εδώ και χρόνια σαν άλλος καραγκιόζης. Έχει ένα πολύ μακρύ χέρι για να τα παίρνει και ένα άλλο πολύ κοντό για να… δίνει! Μερικές πικρές σκέψεις για το φορολογικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης.

Το μακρύ χέρι του καραγκιόζη
Το ελληνικό δημόσιο λειτουργεί εδώ και χρόνια σαν άλλος καραγκιόζης. Έχει ένα πολύ μακρύ χέρι για να τα παίρνει και ένα άλλο πολύ κοντό για να… δίνει! - Μερικές πικρές σκέψεις για το φορολογικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης.

Το ελληνικό δημόσιο έχει μόνο δικαιώματα.

Μπορεί, για παράδειγμα, να καθυστερεί πληρωμές σε φαρμακοποιούς, γιατρούς, συμβασιούχους, οδηγούς λεωφορείων που μεταφέρουν μαθητές σε σχολεία και σε τόσους άλλους. Για όσο χρόνο θέλει…

Μπορεί επίσης να παραλαμβάνει προμήθειες από επιχειρήσεις, να τις λειτουργεί σε μόνιμη βάση, αλλά να μην πληρώνει εδώ και χρόνια, γιατί… διαπίστωσε... ελαττώματα.

Μπορεί κάλλιστα να προκηρύσσει έναν διαγωνισμό και μετά να μην ανοίγει τους φακέλους για πολλούς μήνες ή και για χρόνια! Στο ενδιάμεσο χρονικό διάστημα, οι συμμετέχοντες στον διαγωνισμό επιβαρύνονται από τις τράπεζες για εγγυητικές επιστολές που έχουν εκχωρήσει.

Μπορεί να αποδέχεται την οφειλή του προς τις επιχειρήσεις, να έχει εγκρίνει το ποσό, αλλά η αρμόδια επιτροπή που διακανονίζει τις πληρωμές να μην έχει συνέλθει εδώ και ένα εξάμηνο!

Μπορεί ενδεχομένως να πληρώνει γρηγορότερα τον έναν προμηθευτή από τους άλλους, πριμοδοτώντας τα… δικά μας παιδιά.

Μπορεί να φορολογεί, να εισπράττει και αφού εισπράξει να ζητάει κι άλλα μέσω "έκτακτων εισφορών", που τείνουν να λάβουν… μόνιμο χαρακτήρα.

Μπορεί, τέλος, να μην πληρώνει επειδή -απλά(!)- δεν πληρώνει. Βγαίνει ο (συνταγματολόγος!) υπουργός στην τηλεόραση, πετάει ένα απλό "δεν υπάρχει σάλιο" και καθάρισε…

Όλα αυτά βέβαια τα "μπορεί" διά της νόμιμης οδού. Γιατί στην πράξη (διά της πλαγίας οδού) μπορεί να επιλέξει τους προμηθευτές του ανάλογα με τι μίζα θα… πέσει (λέτε να ήταν το χόμπι της Siemens και της κάθε Siemens να σκορπάει έναν σκασμό μαύρα λεφτά σε χαρτοφύλακες και βαλίτσες;).

Ύστερα λοιπόν από όλα αυτά, και επειδή η Ελλάδα είναι μια δημοκρατικ(;) και ευνομούμενη(;) χώρα, το ΙΔΙΟ κράτος:

Τιμωρεί με πρόστιμο κάθε πολίτη που θα καθυστερήσει να καταβάλει τις οφειλές του έστω και μία ημέρα.

Επιβάλλει πρόστιμο ακόμη και σε όσους καθυστέρησαν να υποβάλουν δήλωση ΦΠΑ, έστω και αν αυτή είναι μηδενική.

Και με το νέο φορολογικό σχέδιο θα μπορεί να σέρνει τους οφειλέτες ακόμη και στο… Αυτόφωρο.

Βέβαια, το κράτος αρνείται να συμψηφίσει τις οφειλές του φορολογουμένου με τα ποσά που του οφείλει το Δημόσιο.

Και βέβαια, το κράτος δεν εξετάζει αν ο φορολογούμενος δεν ανταποκρίθηκε στις υποχρεώσεις τους προς το Δημόσιο λόγω ουσιαστικής αδυναμίας πληρωμών…

Γνωρίζουμε καλά ότι η φοροδιαφυγή ήταν εκείνη που σε μεγάλο βαθμό έφερε τη χώρα εδώ που την έφερε.

Γνωρίζουμε καλά επίσης ότι μεταξύ όσων διαμαρτύρονται για το νέο φορολογικό νομοσχέδιο υπάρχουν και πολλοί που απλώς επιθυμούν να μη διακοπεί το πάρτι…

Σε κάθε περίπτωση, όμως, το κράτος θα πρέπει να δίνει το παράδειγμα στην εφαρμογή του νόμου. Και ότι στον νέο φορολογικό νόμο θα πρέπει τελικά να αποφευχθούν οι ακρότητες που θα φέρουν "φουκαράδες" στο εδώλιο…


* Συμφωνείτε ή διαφωνείτε με τον αρθρογράφο; Τι γνώμη έχετε;

To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v