ΧΑΚ: Νέες πρωτοβουλίες και υπηρεσίες

Νέες πρωτοβουλίες ώστε να καταστεί πιο δυναμικό αναλαμβάνει το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου, δεδομένων της ενίσχυσης του ανταγωνισμού και της οικονομικής κρίσης. Οι σχεδιασμοί για τη ΝΕΑ Αγορά.

  • του Νίκου Τρυπάτσα*
ΧΑΚ: Νέες πρωτοβουλίες και υπηρεσίες
Τα χρηματιστήρια στον ευρωπαϊκό χώρο δραστηριοποιούνται πλέον σε ένα δυναμικό και ανταγωνιστικό περιβάλλον. Το περιβάλλον αυτό σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση έχει επηρεαστεί σημαντικά από τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης, όπου μεταξύ άλλων η συναλλακτική δραστηριότητα έχει περιοριστεί σε μεγάλο βαθμό.

Τα χρηματιστήρια έχουν να αντιμετωπίσουν έντονο ανταγωνισμό όχι μόνο από τα παραδοσιακά χρηματιστήρια, αλλά κι από άλλους μηχανισμούς διαπραγμάτευσης και εναλλακτικές πλατφόρμες που συστάθηκαν και δραστηριοποιούνται από το 2007, μετά την εφαρμογή της Οδηγίας MIFID στην Ευρωπαϊκή Ένωση (Ε.Ε.), που ενσωματώθηκε στο εθνικό δίκαιο των χωρών-μελών της Ε.Ε. Ως αποτέλεσμα, παρατηρούνται αναπόφευκτα στη χρηματιστηριακή βιομηχανία κινήσεις συγκέντρωσης, ως επίσης και διάφορες μορφές συνεργασίας, που στοχεύουν στη διασφάλιση της βιωσιμότητας και της ανταγωνιστικότητας των χρηματιστηρίων.

Το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου (ΧΑΚ) διαμορφώνει στο πλαίσιο αυτό νέους σχεδιασμούς και λαμβάνει πρωτοβουλίες, ώστε η αγορά μας να καταστεί ακόμη πιο δυναμική και ανταγωνιστική και το χρηματιστήριο να διαδραματίσει ουσιαστικό ρόλο στην Κύπρο και στην ευρύτερη περιοχή μας.

Το χρηματιστήριο εισάγει συνεχώς νέες πρωτοβουλίες και ρυθμίσεις, λαμβάνοντας υπόψη μεταξύ άλλων παραγόντων και τα ακόλουθα:

(α) Τις εκάστοτε διαμορφούμενες συνθήκες σε επίπεδο τόσο εταιριών όσο και μακροοικονομικών μεγεθών και οικονομικής ανάπτυξης.
(β) Τις εκάστοτε εισηγήσεις συντελεστών της αγοράς.
(γ) Τις σύγχρονες πρακτικές και τις καινοτόμες ρυθμίσεις που εισάγονται σε ανεπτυγμένες αγορές.
(δ) Τη συνεργασία που έχει αναπτύξει το ΧΑΚ με το Χρηματιστήριο Αθηνών (Χ.Α.), μέσω της Κοινής Πλατφόρμας Χ.Α. - ΧΑΚ.

Α. Στον τομέα υλοποίησης σχεδιασμών που έγιναν πρόσφατα και οι οποίοι αφορούν στην προσπάθεια ανάπτυξης εργασιών, σημειώνονται μεταξύ άλλων τα ακόλουθα:

- Από τον Μάρτιο του 2010 λειτουργεί στο ΧΑΚ η ΝΕΑ Αγορά (Νεοαναπτυσσόμενων Εταιριών Αγορά), που προσφέρει ουσιαστικά πλεονεκτήματα για τις εταιρίες οι οποίες εισάγουν αξίες τους και τους επενδυτές που την επιλέγουν. Μέχρι σήμερα είχαμε την εισαγωγή στην αγορά αυτή των τίτλων από έξι (6) εταιρίες, ενώ έχουν εγγραφεί σε αυτήν 22 οργανισμοί - εταιρίες ως Σύμβουλοι Εισαγωγής για σκοπούς εισαγωγής εταιριών στη συγκεκριμένη αγορά.

- Τέθηκαν σε ισχύ σημαντικές μειώσεις στις χρεώσεις συναλλαγών για τις αγορές του ΧΑΚ, ως επίσης και συνολικά στην τιμολογιακή πολιτική του οργανισμού, με βάση αποφάσεις του οργανισμού για συχνή αναθεώρηση της τιμολογιακής πολιτικής του ΧΑΚ, ανάλογα με τις επικρατούσες συνθήκες. Σημειώνεται ότι από το 2008 επήλθαν από το ΧΑΚ αλλεπάλληλες μειώσεις στην τιμολογιακή πολιτική του, με γνώμονα τη διασφάλιση της ανταγωνιστικότητας του οργανισμού.

- Εισήχθη στην Αγορά Παραγώγων του Χρηματιστηρίου Αθηνών (Χ.Α.) προς διαπραγμάτευση νέο προϊόν (συμβόλαιο μελλοντικής εκπλήρωσης) στον κοινό τραπεζικό δείκτη Χ.Α. - ΧΑΚ, ενώ γίνεται διερεύνηση της δυνατότητας εισαγωγής παράγωγου προϊόντος αποκλειστικά σε κυπριακές εισηγμένες αξίες του ΧΑΚ.

- Έχει εισαχθεί από τον Ιούλιο του 2010 η δυνατότητα διενέργειας των εξωχρηματιστηριακών πράξεων (OTC Trades), ενώ παράλληλα προχωρούν οι σχεδιασμοί για την εισαγωγή νέων θεσμών που συμβάλλουν στην αύξηση της εμπορευσιμότητας της αγοράς, όπως ο θεσμός του ειδικού διαπραγματευτή και του δανεισμού τίτλων.

- Έχουν απλοποιηθεί εσωτερικές διαδικασίες του ΧΑΚ για να καταστεί ακόμη πιο ευέλικτος οργανισμός. Ταυτόχρονα, προωθείται συνεχώς η τεχνολογική αναβάθμιση των υπηρεσιών του ΧΑΚ, ώστε αυτό να είναι πλήρως εναρμονισμένο με τα σύγχρονα χρηματιστήρια του εξωτερικού.

- Διευρύνονται οι σχέσεις του ΧΑΚ με άλλα χρηματιστήρια της περιοχής μας, ώστε να διερευνηθούν περαιτέρω οι προοπτικές συνεργασίες και για να μπορέσει το ΧΑΚ να αποκομίσει πρακτικά οφέλη.

- Τον Ιούνιο του 2010 το ΧΑΚ εγκρίθηκε ως αναγνωρισμένο χρηματιστήριο από την αρμόδια αρχή σε θέματα κεφαλαιαγοράς στη Ρωσική Ομοσπονδία.

- Υπενθυμίζεται ότι προηγήθηκε το 2009 η έγκριση του ΧΑΚ ως αναγνωρισμένου χρηματιστήριου από τις φορολογικές αρχές του Ηνωμένου Βασιλείου.

- Επίσης, κατόπιν εντατικών προσπαθειών του ΧΑΚ για σκοπούς αύξησης της αναγνωρισιμότητάς του σε διεθνές επίπεδο, έτυχε αναβάθμισης από τους FTSE στην κατηγοριοποίηση χωρών (FTSE Global Index Series) και συγκεκριμένα στην κατηγορία Frontier Markets.

- Οι εξελίξεις αυτές προσδίδουν στο ΧΑΚ αυξημένο κύρος, αναγνωρισιμότητα και προβολή.

- To XAK συμμετέχει πρόσθετα σε πρωτοβουλίες που προωθούνται στο επίπεδο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ειδικότερα:

- Το ΧΑΚ συνδέθηκε στην κοινοπραξία Link Up Markets, που άρχισε τη λειτουργία της με τη συμμετοχή αριθμού Ευρωπαϊκών Αποθετηρίων - Xρηματιστηρίων, περιλαμβανομένου και του ΧΑΚ. Η Link Up Markets στοχεύει στην αύξηση της αποδοτικότητας, στην απλούστευση διαδικασιών και στη μείωση του κόστους, στον τομέα της εκκαθάρισης των διασυνοριακών συναλλαγών.

- Το ΧΑΚ υπέγραψε το Μνημόνιο Συναντίληψης (MOU) για συμμετοχή του στο έργο Target 2 Securities που προωθεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, για σκοπούς ενοποίησης της εκκαθάρισης συναλλαγών από μία ενιαία πανευρωπαϊκή πλατφόρμα στον ευρωπαϊκό χώρο, το οποίο στόχος είναι να λειτουργήσει το 2014.

- Αναφορικά με την περαιτέρω ανάπτυξη της Αγοράς Χρεογράφων, σημειώνεται ότι με την ανάληψη της Διαχείρισης του Δημόσιου Χρέους από το υπουργείο Οικονομικών, το ΧΑΚ ανέλαβε με επιτυχία τη διεκπεραίωση συναφών εργασιών που αφορούν στα εισηγμένα Κυβερνητικά Χρεόγραφα και στα Γραμμάτια Δημοσίου.

- Συντάχθηκαν Κανονισμοί για την προώθηση των πιστοποιητικών παραστατικών μετοχών (γνωστά ως GDRs). Για το προϊόν αυτό, σχεδιάζεται εκστρατεία προώθησής του στο εξωτερικό.

- Πρόσθετα, το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου έχει προχωρήσει πρόσφατα στις ακόλουθες πρωτοβουλίες του, για την παροχή νέων προϊόντων και υπηρεσιών, προς ακόμη πιο αποτελεσματική και παραγωγική εξυπηρέτηση των συντελεστών της αγοράς:

- Το χρηματιστήριο έχει γνωστοποιήσει πρόσφατα προς τις εισηγμένες εταιρίες και άλλους ενδιαφερόμενους οργανισμούς ότι έχει διοριστεί ως αντιπρόσωπος για την πώληση κινητών επισημάτων (χαρτοσήμων), για όλες τις μορφές συμφωνιών - συμβολαίων τους.

- Το ΧΑΚ, ως γνωστόν, αποδέχεται στην ηλεκτρονική σελίδα του την καταχώριση διαφημίσεων από εταιρίες και άλλους συντελεστές της αγοράς. Η ιστοσελίδα του ΧΑΚ έχει πρόσφατα εμπλουτιστεί περαιτέρω με ιδιαίτερα χρήσιμη χρηματιστηριακή πληροφόρηση και τυγχάνει καθημερινά σημαντικά αυξημένης επισκεψιμότητας και αναγνωρισιμότητας.

- Το ΧΑΚ έχει προβεί πρόσφατα σε σχετική τροποποίηση στη νομοθεσία, ώστε να μπορεί να αναλαμβάνει στο Κεντρικό Μητρώο του και μητρώα μη εισηγμένων εταιριών. Συνεπώς, εταιρίες που είναι δημόσιες, αλλά για οποιονδήποτε λόγο δεν έχουν εισαγάγει μέχρι σήμερα αξίες τους στο ΧΑΚ, μπορούν πλέον να εκχωρούν το μητρώο μετόχων τους για χειρισμό στο χρηματιστήριο.

- Το χρηματιστήριο έχει εισαγάγει πρόσφατα παρεχόμενη υπηρεσία του προς τα μέλη του ΧΑΚ, ως επίσης και σε ΚΕΠΕΥ που δεν είναι μέλη του για φιλοξενία (hosting) εξοπλισμού τους για σκοπούς φύλαξης δεδομένων τους (data recovery) και επανέναρξης δραστηριοτήτων έπειτα από καταστροφή (business continuity). Έχουν εισαχθεί τρεις διαφορετικές εναλλακτικές υπηρεσίες για να εξυπηρετούνται, με ουσιαστικό τρόπο, διαφορετικές ανάγκες των ΚΕΠΕΥ στον τομέα αυτόν.

Για το θέμα αυτό, είχαν προηγηθεί σχετικές διαβουλεύσεις και παρουσιάσεις στους συντελεστές της αγοράς, ώστε να εξακριβωθούν πλήρως οι ανάγκες τους στο θέμα αυτό.

- Το χρηματιστήριο έχει εντατικοποιήσει τις προσπάθειές του για εισαγωγή αξιών νέων εταιριών στο ΧΑΚ, ιδιαίτερα για εταιρίες μεγάλων έργων, νέων αναπτυξιακών έργων στην Κύπρο, ως επίσης και στη ΝΕΑ Αγορά του ΧΑΚ. Το χρηματιστήριο, με παραινέσεις και σχετικές ενημερωτικές εκστρατείες του, έχει γνωστοποιήσει τη δυνατότητα και τα πλεονεκτήματα εισαγωγής αξιών εταιριών σε αυτό.

- Το χρηματιστήριο παραχωρεί επίσης, ως εντεταλμένος εκπρόσωπος του οργανισμού ΑΝΝΑ, τους μοναδικούς διακριτικούς κωδικούς ISIN σε ενδιαφερόμενες εταιρίες.

- Πρόσθετα, με σκοπό την ενθάρρυνση εγγραφής νέων μελών στο ΧΑΚ, έχουν απαλειφθεί τα αρχικά δικαιώματα εγγραφής μέλους και έγινε σχετική κανονιστική διαφοροποίηση, ώστε το ποσό που αφορά στη συνδρομή νέου μέλους στο Επικουρικό να κατατίθεται ως τραπεζική εγγύηση. Τέλος, Υπεύθυνοι Εκκαθάρισης Μέλους για εγγραφή στο ΧΑΚ θα μπορούν να πιστοποιούνται πλέον με την παρακολούθηση εξειδικευμένου σεμιναρίου, αντί για γραπτή εξέταση, ως ίσχυε προηγουμένως.

Το χρηματιστήριο θα συνεχίσει τις προσπάθειές του για να εξυπηρετεί σε διαρκή βάση ακόμη πιο αποτελεσματικά και παραγωγικά, εντός των πλαισίων που καθορίζει η νομοθεσία η οποία διέπει τη λειτουργία του, τους επενδυτές και τους συντελεστές της αγοράς.

Στόχος του ΧΑΚ είναι να καταστεί μία προηγμένη και σύγχρονη αγορά, που δεν θα υπολείπεται των πιο ανεπτυγμένων αγορών σε προσφερόμενα προϊόντα και υπηρεσίες και θα συμβάλλει στο να καταστεί η Κύπρος ένα ανεπτυγμένο χρηματοοικονομικό κέντρο. Βασικός πυλώνας για την ανάπτυξη κάθε οικονομίας και μετατροπής μιας χώρας σε χρηματιστηριακό κέντρο είναι αναμφίβολα η λειτουργία ενός ανεπτυγμένου και σύγχρονου χρηματιστηρίου.

* Ο κ. Νίκος Τρυπάτσας είναι ο πρώτος λειτουργός του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v